Rychlo nabíječka v bezdrátovém provedení dnes zvládá 15W nabíjecí výkon

Rychlo nabíječka dokáže bleskurychle dobít váš telefon i ostatní zařízení. V případě moderního bezdrátového nabíjení se dívejte, zda podporuje minimálně 15W výkon.

Bezdrátové nabíjení je nejpohodlnějším způsobem, jak dodat vašemu zařízení opět energii. Bezdrátově nabíjet se dají telefony, sluchátka nebo třeba hodinky. Každé zařízení ale podporuje určitý výkon a většinou platí, že po připojení k nabíjecímu kabelu, je nabijete rychleji. Ta pohodlnost bezkontaktního nabíjení je ale velmi návyková!

Rychlo nabíječka v bezdrátu

Když bezdrátově nabíjíte zařízení, vždy dochází k určitým ztrátám. Nejde tedy přesně určit, o kolik pomalejší nebo rychlejší nabíjení bude v porovnání s klasickým drátovým dobití. Musíte znát procentuální ztráty a pak lze výpočet uskutečnit. Účinnost se zpravidla pohybuje kolem 80 %, takže zase tolik času neztratíte.

Apple produkty mají jasně definovanou maximální hodnotu výkonu pro bezdrátové nabíjení. Hodinky Apple Watch a AirPods nebo AirPods Pro dokáží využít výkon 2,5 W. Nejnovější iPhony 11 zase už umí pracovat s 10W výkonem. Apple ale často mění maximální hodnotu i ve svém operačním systému, takže se stávalo, že jste mohli nabíjet pouze 5W výkonem, nyní by měl být k dispozici už 7,5W. Zdá se tak, že 10 W zůstává zatím zamčeno, což se ale může časem změnit.

V případě Applu tedy není v současné době důležité mít tu nejrychlejší bezdrátovou nabíječku na trhu. Když budete vybírat, stačí tedy ta s výkonem 10 W. U ostatních značek je situace dost různá a vždy je důležité se podívat na informace u produktu. Standard Qi podporují v podstatě všechny nabíječky a všechny telefony.

K rychlé nabíječce rychlý adaptér

Spousta uživatelů se po vybalení a zapojení nabíječky diví, že nenabíjí tak rychle, jak by mohla. Často je ale chyba na jejich straně, protože používají pomalejší nabíjecí adaptér. Ten někdy v balení s nabíječkou je, ale někdy ne. Je tak dobré si to před koupí zjistit nebo adaptér dokoupit zvlášť. U něj by měl být uveden maximální nabíjecí výkon. V případě těch rychlejších se setkáte i s označením jako Quick Charge 3.0 nebo Power Delivery.