Power Delivery je stále rozšířenější a umožní rychleji nabíjet vaše zařízení

Power Delivery nabízí rychlý způsob nabíjení zařízení a umožní i bezpečný provoz. Proč tento standard používat a kdo jej využije?

Tento standard, který je často označován jen zkratkou PD se postará o vysoký výkon nabíjení a zároveň je bezpečný, takže nehrozí poškození vašeho telefonu, tabletu nebo počítače. Často je nabízen společně s USB-C zakončením, takže najdete mnoho USB nabíječek, které mají USB-C výstup a které na sobě mají označení Power Delivery.

Power Delivery pro všechny

Apple ve svých produktech Power Delivery podporuje a díky němu můžete své iPhony, iPady nebo MacBooky nabíjet opravdu rychle. V současnosti dokáží nové iPhony být nabíjené výkonem až 18 W. V budoucnu ale nebude problém i vyšší výkon, který je teoreticky v současných podmínkách možný navýšit až na 100 W. V takovém případě bude možné telefon nabít do plna za doslova pár minut.

Výběr zařízení s podporou Power Delivery je opravdu velký. Pokud máte telefon s tímto standardem, obvykle můžete nabíjet výkonem kolem 10 - 20 W, v některých případech už dokonce i 45 W a více. K tomu potřebujete kompatibilní USB nabíječku s Power Delivery. Ta pak dokáže dobíjet i tablety a často zvládne i větší zařízení jako jsou přenosné počítače. Třeba takový 16palcový MacBook Pro dobijete i USB nabíječkou Satechi 108W Dual.

Ostatní standardy rychlého nabíjení

Vedle Power Delivery je velmi rozšířeným také Quick Charge, který vyvinula společnost Qualcomm. Od verze Quick Charge 4.0 jsou zařízení kompatibilní i s Power Delivery, takže pokud máte nabíječku, která podporuje Power Delivery, bude rychle nabíjet i telefon nebo tablet s QC 4.0.

Samsung nabízí uživatelům svůj Adaptive Fast Charging a je nutné si k takovému telefonu pořídit certifikovanou nabíječku. Co výrobce, to skoro podpora jiného standardu. Ale nemusíte se bát, že by to znamenalo složitý výběr. Například Oppo, čínský výrobce, využívá technologii VOOC, která zvládá 50W výkon. Xiaomi pak odhalilo Super Charge Turbo, které také dokáže až 100W nabíjení.