Fortnite Apple odstranil z App Store, vývojáři porušili pravidla

Fortnite Apple už ve svém obchodě nenabízí. Populární hra nebude v App Store k dispozici do doby, než její vývojáři neupraví pravidla používání.

Jen několik hodin poté, co společnost Epic Games představila novou možnost přímých plateb pro hru Fortnite, která obcházela pravidla nákupu Applu v aplikaci, Apple ji stáhl z App Store. Fortnite tak již není k dispozici pro stažení na iPhonu nebo iPadu a Apple poskytl prohlášení o svých krocích:

‌Epic Games‌ dnes učinily nešťastný krok porušením pokynů pro App Store, které se vztahují stejně na všechny vývojáře a jsou navrženy tak, aby udržovaly obchod v bezpečí pro naše uživatele. V důsledku toho byla jejich aplikace Fortnite z obchodu odstraněna. Společnost Epic Games povolila ve své aplikaci funkci, která nebyla zkontrolována ani schválena společností Apple, a učinili tak s výslovným úmyslem porušit pokyny ‌App Store‌ týkající se plateb v aplikaci, které se vztahují na každého vývojáře, který prodává digitální zboží nebo služby.

Společnost Epic Games má aplikace v App Store již deset let a těží z jeho ekosystému - včetně nástrojů, testování a distribuce, které Apple poskytuje všem vývojářům. Společnost svobodně souhlasila s podmínkami a pokyny pro App Store a jsme rádi, že v digitálním obchodě vybudovali tak úspěšné podnikání. Skutečnost, že jejich obchodní zájmy je nyní vedou k prosazování zvláštního chování, nic nemění na skutečnosti, že tyto pokyny vytvářejí rovné podmínky pro všechny vývojáře a zajišťují bezpečný obchod pro všechny uživatele. Vynaložíme veškeré úsilí, abychom ve spolupráci s Epic Games vyřešili tato porušení, aby mohli Fortnite vrátit do ‌App Store‌.

Dnes ráno začala ‌Epic Games‌ umožňovat hráčům nakupovat 1 000 V-Bucks (virtuální měna) v aplikaci Fortnite za 7,99 $, přičemž nákupy šly přímo do ‌Epic Games‌, místo aby používaly nákupní systém Applu v aplikaci.

Fortnite Apple jen tak zpátky nevrátí

V době, kdy se ve hře objevil nový systém plateb, nebylo známo, zda mají ‌Epic Games‌ nějaké zvláštní povolení od Applu k zavedení takové funkce, protože jde o zjevné porušení pravidel ‌App Store‌ týkajících se nákupů v aplikacích. Vzhledem k tomu, že aplikace byla nyní stažena z obchodu, zdá se, že Epic Games‌ porušila požadavky společnosti Applu tím, že nabídla plán přímých plateb.

Pravidlo 3.1.1 v pokynech App Store uvádí, že aplikace nabízející virtuální měny ve hře musí používat mechanismus nákupu v aplikaci. Aplikace nesmí obsahovat tlačítka, odkazy ani jiné výzvy k akci, které od zákazníků vyžadují použití platebních metod neschválených společností Apple.

3.1.1 Nákup v aplikaci:
- Pokud chcete ve své aplikaci odemknout funkce (například: předplatné, měny ve hře, úrovně her, přístup k prémiovému obsahu nebo odemčení plné verze), musíte použít nákup v aplikaci. Aplikace nesmí používat své vlastní mechanismy k odemykání obsahu nebo funkcí, jako jsou licenční klíče, značky rozšířené reality, QR kódy atd. Aplikace a jejich metadata nesmí obsahovat tlačítka, externí odkazy nebo jiná volání k akci, která zákazníky přesměrovávají na mechanismy nákupu kromě nákupu v aplikaci.

Společnost ‌Epic Games‌ zpřístupnila možnost přímých plateb ve Spojených státech, Kanadě, Austrálii, Francii, Německu, Španělsku, Velké Británii a dalších zemích a uvedla, že aplikace nabízející skutečné zboží a služby, jako jsou Uber a StubHub nejsou povinni používat mechanismus nákupu v aplikaci Applu. Fortnite by měl mít nárok na stejné zacházení. ‌Epic Games‌ také označily 30% provizi Applu a Googlu za nákupy v aplikacích za přehnané.

Zdroj: Macrumors.com