Touch ID pod displejem je momentálně ve vývoji. Apple počítá s funkcí do dalšího iPhonu

Touch ID pod displejem by se mohlo objevit v budoucím iPhonu. Apple momentálně vyvíjí nové možnosti autentizace a hodlá ověřovat otisky prstů jinak.

Společnost Apple zdokonaluje svou technologii snímání otisků prstů pod displejem, která podle nově zveřejněné patentové přihlášky může znamenat opětovné zavedení do iPhonů. V současnosti ji společnost nabízí pouze u telefonu iPhone SE. Touch ID je ale zabudováno do tlačítka, nikoliv pod displej.

Touch ID pod displejem v patentu

Patentová přihláška nese název „Snímání otisků prstů pod displejem na základě úhlového světla mimo osu“ a vysvětluje, jak lze zpřesnit skener otisků prstů pod displejem. Apple popisuje svou technologii jako systém vylepšeného snímání otisků prstů pod displejem. Ten na rozdíl od mnoha jiných stávajících snímačů otisků prstů pod displejem používaných v zařízeních Android využívá k efektivnějšímu čtení otisků prstů mimoosé úhlové světlo bez zvětšení velikosti komponenty.

Většina optických systémů pro snímání otisků prstů pod displejem používá světlo vyzařované z displeje zařízení k osvětlení prstu uživatele, což se odráží od otisku prstu a zpět skrz malé otvory mezi pixely displeje. Senzor pod displejem pak může číst otisk prstu a ověřovat uživatele.

Touch ID

Kvůli propustnosti a difrakci světla způsobené sadou displejů může obraz otisku prstu trpět nízkým kontrastem a nízkým poměrem signálu k šumu. To ztěžuje čtení otisku prstu a potenciálně prodlužuje čas potřebný k ověření uživatele.

K překonání tohoto problému Apple navrhuje systém, ve kterém je mimoosé úhlové světlo z prstu zachyceno pomocí filtrování závislého na úhlu mezi displejem a snímačem. Tato metoda může podle Applu zlepšit kontrast otisků prstů a zachovat kompaktnost celého snímacího systému.

Snímač počítá s OLED displejem

 

Systém Applu konkrétně zahrnuje vrstvu emitující světlo pokrytou průhlednou vrstvou. Ta bude nakonfigurovaná tak, aby osvětlovala povrch dotýkající se průhledné vrstvy. Také bude umožňovat přenos paprsků odraženého světla z povrchu do podkladových vrstev. Optická vazebná vrstva pod displejem pak ohýbá paprsky odraženého světla, které jsou poté přijímány vrstvou zaměřovače a interpretovány pixelovým obrazovým snímačem.

Touch ID

Příklady uvedené v patentové přihlášce počítají s OLED displejem. Jedná se o současnou zobrazovací technologii používanou v celé řadě iPhone 12. Už dlouho se o Touch ID pod displejem hovoří a tato přihláška může naznačovat určitý posun.

Podle analytika Ming-Chi Kuo plánuje Apple v roce 2023 implementovat skener otisků prstů pod displejem. Alespoň tedy u jednoho špičkového iPhonu. Analytici společnosti Barclays nedávno uvedli, že se s novou funkcí můžeme potkat už letos u iPhonu 13.

Zdroj: Macrumors