20 nových funkcí v iOS 16, iPadOS 16 a watchOS 9

Do každoroční Apple konference zaměřené na vývojáře a software zbývají necelé dva měsíce. Na představení čekají nové systémy a už teď můžeme odhadovat, co přinesou.

V souladu s předchozími ročníky Apple pravděpodobně představí významné aktualizace všech svých operačních systémů, včetně watchOS 9, iOS 16, iPadOS 16, macOS 13 a tvOS 16. Ty přinesou nové funkce a propracovanější prostředí pro stávající zařízení.

Zatímco spekulace o macOS 13 a tvOS 16 zůstávají zahalené tajemstvím, ze spolehlivých zdrojů se objevuje stále více indicií o některých konkrétních funkcích, které můžeme očekávat v systémech watchOS 9, iOS 16 a iPadOS 16.

watchOS 9

watchOS 8 přineslo přepracovanou aplikaci Domácnost, nové typy cvičení, aplikaci Mindfulness, aktualizaci monitoringu spánku, ciferník v režimu Portrét, režimy Soustředění a další. Z toho, co zatím o watchOS 9 víme, se zdá, že se Apple zaměří na několik systémových funkcí a také na monitorování zdraví, sledování aktivity a vylepšení aplikace Cvičení.

Současný obrázek systému watchOS 9 pochází z několika zpráv od Marka Gurmana z agentury Bloomberg, deníku The Wall Street Journal a analytika společnosti Apple Ming-Chi Kuo.

Systémové funkce

  • Obnovení stávajících ciferníků hodinek
  • Režim nízké spotřeby, který umožňuje spouštět některé aplikace a funkce s menší spotřebou baterie
  • Funkce Crash Detection, podobná funkci Detekce pádů, která dokáže rozpoznat dopravní nehodu změřením náhlé změny přetížení, kontaktovat záchranné složky a odeslat údaje o poloze

Sledování zdravotního stavu

  • Vylepšené sledování zdravotního stavu
  • Vylepšená detekce fibrilace síní pomocí výpočtu zátěže, což je míra toho, jak dlouho je člověk ve stavu fibrilace síní po určitou dobu

Vylepšení aplikace pro aktivitu a cvičení

  • Vylepšené sledování aktivity
  • Více typů cvičení
  • Další metriky pro běžecké tréninky

Podle Kua může watchOS 9 upustit od podpory hodinek Apple Watch Series 3, protože jejich výpočetní výkon nebude schopen splnit požadavky nového operačního systému. watchOS 9 by tak byl k dispozici pouze pro Apple Watch Series 4 z roku 2018 nebo novější.

Hodinky Apple Watch Series 3 byly vydány v září 2017, takže jsou téměř pět let staré. Jedná se o nejstarší zařízení, které podporuje nejnovější verzi watchOS 8, ale jeho čip S3 z hlediska výkonu výrazně zaostává za čipem S5 hodinek Apple Watch SE a čipem S7 hodinek Apple Watch Series 7. Apple Watch Series 3 jsou také jediné zbývající hodinky Apple Watch, které mají starší, tlustší design s velkými rámečky a hranatými rohy kolem displeje.

Po loňských aktualizacích iOS 14.6 a watchOS 7.5 musí uživatelé Apple Watch Series 3 při aktualizaci watchOS zařízení odpojit a znovu spárovat s připojeným iPhonem, protože Apple Watch nemají dostatek vnitřní paměti na samostatné dokončení aktualizace.

Zatímco k představení nových hlavních verzí operačních systémů společnosti Apple obvykle dochází na konferenci WWDC na začátku června, samotné aktualizace jsou obvykle uvolňovány pro veřejnost až na podzim. To by se shodovalo s dobou, kdy podle Kua Apple ukončí výrobu hodinek Apple Watch Series 3 a uvede nové modely tohoto nositelného zařízení.

iOS 16

iOS 15 představil přepracovaný systém oznámení a režimy Soustředění, prostorový zvuk a SharePlay v hovorech FaceTime, živý text a nové funkce ochrany soukromí. Stejně tak jako přepracovaný design aplikací Safari, Mapy, Počasí a Poznámky. Systém iOS 16 se opět zaměřuje na oznámení a zároveň přidává značné množství vylepšení do aplikace Zdraví.

iOS 16

Gurman je původcem mnoha zvěstí o aplikaci Zdraví a systémových funkcích iOS 16, ale objevily se i náznaky z deníku The Wall Street Journal.

Systémové funkce

  • Vylepšená oznámení
  • Funkce detekce pádu, stejná jako v systému watchOS 9
  • Předběžná podpora náhlavní Apple soupravy pro smíšenou realitu

Aplikace Zdraví

  • Rozšířené sledování spánku
  • Nová funkce správy léků: skenování pilulek a získávání připomínek k jejich užívání
  • Nové funkce pro zdraví žen

Apple Music

  • Volitelná aplikace Apple Music pro klasickou hudbu
  • Uživatelské rozhraní založené na aplikaci Primephonic
  • Vizuální, zvukové a haptické aspekty
  • Možnost přesměrování ze skladeb v aplikaci Apple Music na Apple Classical
  • Podpora bezztrátového a prostorového zvuku

Náznaky aplikace Apple Classical byly spatřeny v kódu beta verze systému iOS 15.5. Je téměř jisté, že aplikace Apple Classical bude přítomna v systému iOS 16, ale existuje možnost, že by mohla debutovat dříve. Apple by například mohl novou aplikaci představit na konferenci WWDC, ale zpřístupnit ji ihned prostřednictvím aktualizace systému iOS 15.

Systém iOS 16 bude údajně obsahovat vestavěnou podporu pro náhlavní Apple soupravu pro smíšenou realitu, o které se již dlouho hovoří, a položí tak základy pro nové zařízení. Gurman poznamenal, že to znamená, že Apple by teoreticky mohl předvést technické aspekty náhlavní soupravy nebo jejího softwaru, aniž by na konferenci WWDC předvedl celé zařízení.

Systém iOS 15 podporuje stejná zařízení jako iOS 13 a iOS 14, přičemž nejstaršími podporovanými zařízeními jsou iPhone 6s, iPhone 6s Plus a iPhone SE první generace. Není jasné, zda iOS 16 nakonec upustí od podpory těchto starších zařízení s čipem A9.

iPadOS 16

O systému iPadOS 16 se toho v současné době ví jen velmi málo, ale pravděpodobně bude obsahovat většinu nových funkcí systému iOS 16 a několik vylepšení specifických pro iPad. Gurman je jediným zdrojem prvních zvěstí o systému iPadOS 16, přičemž hlavní změna se v současné době zaměřuje na vylepšení rozhraní multitaskingu. 

  • Nové rozhraní multitaskingu
  • Vylepšená oznámení, stejná jako v iOS 16
  • Aplikace Apple Classical, stejná jako v iOS 16

Společnost Apple v posledních letech výrazně vylepšila prostředí multitaskingu v systému iPadOS a zdokonalila funkce, jako je Slide Over, Split View a dock. V systému iPadOS 15 například přibyla nová nabídka multitaskingu v horní části aplikací, dále středové okno, nová položka pro více oken a intuitivnější ovládání funkce Split View. Přesná další vylepšení multitaskingu pro iPadOS 16 zatím nejsou jasná.

Termíny vydání

Očekává se, že Apple představí watchOS 9, iOS 16, iPadOS 16, macOS 13 a tvOS 16 na konferenci WWDC, která bude zahájena v pondělí 6. června. Po představení na konferenci budou nové operační systémy pravděpodobně ještě téhož dne poskytnuty vývojářům k testování. Později v létě je Apple pravděpodobně poskytne veřejným beta testerům.

Po ukončení beta testování budou nové operační systémy na podzim uvolněny pro veřejnost, pravděpodobně spolu s novými hardwarovými produkty, jako je iPhone 14. Zatímco watchOS 9, iOS 16 a iPadOS 16 budou pravděpodobně vydány současně, nová verze macOS často následuje později.

Zdroj: Macrumors.com