Znáte všechny funkce Apple Watch? Tady jsou 4 skryté

Skryté funkce Apple Watch nabízí mnoho možností a určitě je velké procento uživatelů, které je nezná. Možná o nich ani neví. Přečtěte si o čtveřici z nich.

Kromě schopnosti Apple Watch sledovat základní aktivity, jako jsou počet kroky a cvičení, nabízejí sofistikovanější funkce. Můžete si tak změřit EKG, nechat se upozornit na vysoký nebo nízký srdeční tep a zvládnou i detekovat váš pád. Díky zabudovaným senzorům mají ale i méně známé funkce. Podívejte se na čtyři skryté zdravotní funkce Apple Watch, které pravděpodobně nepoužíváte.

4 skryté funkce Apple Watch

VO2 max

Sledování VO2 max na Apple Watch je skryté ze dvou důvodů. Zaprvé, i když tuto metriku hledáte, je ve výchozím nastavení vypnutá a v systémech iOS a watchOS se jmenuje jinak. V tomto případě se používá název: Kardiovaskulární kondice.

Zadruhé, po zapnutí se měření VO2 max/Kardiovaskulární kondice zaznamenává pomocí Apple Watch pouze během svižné pěší túry, chůze nebo běhu venku (konkrétně při výběru v aplikaci Cvičení na Apple Watch).

I když budete údaje o VO2 max získávat méně často, protože se měří jen při třech typech tréninku, je velmi užitečné tuto funkci nastavit.

Kromě toho, že pomáhá pochopit vaši kardiorespirační zdatnost, výzkumy ukazují, že VO2 max je dobrým ukazatelem celkového zdravotního stavu i předpovědí dlouhodobého zdraví. Jak funkci zapnete?

Apple Watch VO2 Max

  • V aplikaci Zdraví na iPhonu klepněte dole vpravo na kartu Prohlížení.
  • Klepněte na Srdce a pak na Kardiovaskulární kondice
  • Klepněte na Nastavit a pak na Další.
  • Zkontrolujte své údaje. Jakékoli změny, které zde provedete, se uloží do podrobností o zdraví v Nastavení.
  • Klepněte na Další.
  • Postupujte podle pokynů na obrazovce a přečtěte si o dalších faktorech, které mohou snížit vaši kardiovaskulární kondici, a o úrovních kardiovaskulární kondice podle vašeho věku a pohlaví.
  • Klepněte na Další.
  • Klepnutím na Zapnout oznámení nastavíte zasílání oznámení, pokud Apple Watch zjistí, že vaše úroveň kardiovaskulární kondice je nízká. Chcete-li zapnout oznámení, musíte být ve věku nejméně 20 let.
  • Klepněte na Hotovo.

Variabilita srdeční frekvence

Variabilita srdečního tepu (HRV) je automaticky zaznamenávána pomocí Apple Watch, ale není zobrazená v aplikaci Zdraví. Chcete-li ji zobrazit, musíte přejít do aplikace Zdraví v iPhonu > Prohlížení > Srdce.

A co je vlastně HRV? Je to měření toho, jak se mění časový interval mezi jednotlivými údery srdce, hodnota je měřena v milisekundách. Hlavně jde o metriku, která se hodně mění, takže je důležité sledovat delší trendy, nikoli denní čísla.

Hodnota HRV je mnohými lékaři považována za silný ukazatel nejen aktuálního celkového zdraví a odolnosti srdce a těla, ale také za silný prediktor budoucí úmrtnosti. HRV se také často používá jako signál k pochopení toho, kdy je tělo připraveno na cvičení nebo odpočinek. To vše díky tomu, že HRV ukazuje, jak citlivé je srdce na náš autonomní nervový systém.

HRV je velmi individuální a neustále se měnící ukazatel. Závisí také na řadě faktorů, včetně fyzického a duševního zdraví/stresu, stravy, výživy, užívání alkoholu, spánkových návyků, věku, pohlaví, genetiky, frekvence/intenzity cvičení a dalšího. Přibližnou ideální hodnotu HRV můžete vidět dole na obrázku a závisí na vašem věku.

Variabilita srdečního tepu HRV

HRV se také může v průběhu dne velmi měnit, takže se nenechejte strhnout k tomu, abyste ho sledovali z hodiny na hodinu. S ohledem na to je důležité nepoužívat HRV srovnáváním s ostatními, ale sledovat pouze vlastní trendy HRV v čase. Pokud máte otázky týkající se vašich hodnot HRV, poraďte se se svým lékařem.

Uklidnění srdečního tepu

Uklidnění srdečního tepu je o něco méně skryté než HRV, protože se na Apple Watch a iPhonu zobrazuje automaticky po ukončeném cvičení. Co to ale znamená? Stejně jako HRV může uklidnění srdeční frekvence indikovat zdraví srdce podle toho, jak dobře naslouchá autonomnímu nervovému systému.

Studie ukazují, že abnormálně nízká regenerace srdeční frekvence je silným prediktorem 2x vyšší pravděpodobnosti úmrtí do šesti let.

Základní rychlost metabolismu

Apple Watch ukazují spálené aktivní kalorie. Ale co pasivní kalorie, známé také jako základní rychlost metabolismu? Ty sice Apple Watch také sledují, ale není možné je zobrazit na hodinkách. Musíte přejít do aplikace Zdraví na iPhonu a trochu si je spočítat.

pasivní kalorie iPhone

Porozumění pasivnímu spalování kalorií/základní rychlosti metabolismu je důležité, protože vám může ukázat vliv zvyšování svalové hmoty (více svalů = více spálených pasivních kalorií). A samozřejmě je to také klíč k pochopení toho, kolik toho máte sníst, pokud se chcete dostat do kalorického deficitu nebo přebytku.

Doufáme, že jste se něco dalšího dozvěděli a díky našemu článku budete žít zdravější život!