Apple 2022 nabídne hodně, iPhone, iPady, Macy a úplně nové zařízení

Apple 2022 rok bude přelomovým. Má se jednat o jeden z nejplodnějších roků společnosti a ukáže se spousta nového hardwaru. Podívejte se na náš přehled.

Pokud se dá věřit zvěstem, v roce 2022 se chystá několik zajímavých produktů, včetně prvního iPhonu bez výřezu, většího iMacu s mini-LED displejem a křemíkovým čipem Apple, zcela přepracovaného MacBooku Air a možná i první nové nositelné zařízení Apple od dob Apple Watch - dlouho očekávaný headset AR/VR.

V tomto průvodci jsme shrnuli všechny produkty, které bychom mohli od společnosti Apple vidět v roce 2022 na základě aktuálních zvěstí a informací o vydání v minulosti.

iPhone 14

Pokud se současné zvěsti potvrdí, v roce 2022 bychom se mohli dočkat iPhonu s celým displejem bez výřezu. Pověsti naznačují, že špičková verze iPhonu 14 bude mít výřez s otvorem pro fotoaparát a komponenty Face ID, které se nacházejí pod displejem.

To by umožnilo odstranění výřezu, ale v této rané fázi to není jisté a plány společnosti Apple se mohou změnit. Opět očekáváme čtyři iPhony, ale letos nebude existovat "mini" iPhone s tím, že Apple zruší 5,4palcový iPhone mini.

Místo toho uvidíme 6,1palcový iPhone 14, 6,1palcový iPhone 14 Pro, 6,7palcový iPhone 14 "Max" a 6,7palcový iPhone 14 Pro Max, přičemž velikost "mini" nahradí větší velikost "Max". Všechny displeje v roce 2022 by mohly být vybaveny 120Hz technologií "ProMotion", která je nyní vyhrazena pro modely iPhone 13 Pro.

Společnost Apple by mohla u některých z nadcházejících iPhonů použít jako materiál titan a jedna z pověstí říká, že bychom se mohli dočkat tlustšího těla, které umožní odstranit hrbol fotoaparátu, přičemž čočky, blesk a skener LiDAR budou v jedné rovině se zadním sklem.

Pokud jde o fotoaparát, očekáváme vylepšení ultraširokoúhlého objektivu a existuje možnost, že by iPhone 14 mohl dostat objektiv "periskop", který umožní větší optický zoom, ale není jasné, zda je to plánováno na rok 2022 nebo 2023.

Apple bude v iPhonu 14 používat aktualizovaný čip A16 a každá nová iterace čipu řady A přináší zlepšení výkonu a účinnosti. Nové iPhony budou vybaveny aktualizovanými čipy X65 5G od společnosti Qualcomm s vyšší rychlostí připojení. Nový čip Qualcomm by mohl pohánět satelitní nouzovou funkci, která by uživatelům umožnila posílat textové zprávy v nouzových situacích a hlásit mimořádné události v oblastech, kde není pokrytí mobilním signálem.

Další funkce mohou zahrnovat až 2 TB úložného prostoru a rychlejší připojení WiFi 6E. Kompletní přehled je k dispozici v našem přehledu iPhonu 14.

Apple Watch Series 8

Hodinky Apple Watch Series 7 nám žádné nové zdravotní funkce nenabídly, ale to se možná s Apple Watch Series 8 změní. Apple pracuje na funkcích, které zahrnují sledování hladiny glukózy v krvi, měření krevního tlaku, snímání teploty a detekci spánkové apnoe.

Zatím není jasné, zda se všechny tyto zdravotní funkce objeví v hodinkách Series 8, ale mohli bychom se dočkat alespoň některých z nich. Jako pravděpodobné se jeví snímání teploty, které by mohlo sloužit ke sledování plodnosti a spánku. Monitorování krevního tlaku a sledování hladiny glukózy v krvi jsou pokročilejší a mohly by si vyžádat více času.

Možností je také detekce autonehody, která by navazovala na funkce detekce pádu, které jsou již v hodinkách Apple Watch k dispozici. Detekce nárazu by v případě nehody automaticky vytočila tísňovou linku pomocí akcelerometrů a dalších senzorů.

Přinejmenším jedna verze hodinek Apple Watch Series 8 by mohla být uváděna na trh jako "odolná", přičemž zařízení by bylo určeno pro sportovce, turisty a další osoby, které hodinky Apple Watch používají v extrémnějších podmínkách. Bude mít zvýšenou odolnost proti nárazu a ochranu.

O designu hodinek Series 8 nic nevíme, ale vzhledem k tomu, že hodinky Apple Watch Series 7 právě dostaly aktualizaci velikosti a vylepšení designu, mohla by se Series 8 zaměřit na vnitřní vylepšení. Jak již bylo řečeno, mnoho zvěstí o Series 7 směřovalo k designu s plochými hranami, který se nakonec neuskutečnil, takže bychom se této změny designu mohli dočkat u Series 8.

Apple prý také pracuje na aktualizované verzi hodinek Apple Watch SE, která bude uvedena na trh společně s hodinkami Apple Watch Series 8. Zatím však nevíme, jaké funkce by mohly být do nových hodinek Apple Watch SE přidány.

AirPods Pro 2

Druhá generace sluchátek AirPods Pro se připravuje a má být uvedena na trh v roce 2022, přičemž se chystají některé designové změny. Pověsti naznačují, že by Apple možná mohl zrušit nožičku na sluchátkách a AirPods Pro 2 by měly mít zaoblenější tvar podobný sluchátkům Google Pixel Buds nebo Samsung Galaxy Buds.

Ačkoli by se mohl objevit nový design, není to jisté a Apple má problém dostat hardware AirPods Pro do menšího balení.

Očekává se, že kromě výhledových změn designu nabídnou AirPods Pro všechny stejné funkce jako původní AirPods Pro, i když by mohlo dojít k blíže nespecifikovaným vylepšením souvisejícím s kondicí. Zatím nevíme, kdy přesně by AirPods Pro 2 mohly debutovat, ale mohli bychom se dočkat uvedení na trh ve třetím čtvrtletí.

iPhone SE

V roce 2022 očekáváme novou verzi iPhonu SE. Dřívější zvěsti o příštím iPhonu SE naznačovaly, že by mohl mít větší displej, ale to už se letos nestane.

Zvěsti naznačují, že iPhone SE v roce 2022 bude mít stejný design jako současný iPhone SE, který je vytvořen po vzoru iPhonu 8. Chystaný iPhone SE bude mít 4,7palcový displej, silné horní a spodní rámečky a tlačítko Touch ID Home.

Ačkoli iPhone SE bude používat starší design, bude i nadále oslovovat ty, kteří dávají přednost Touch ID. Očekává se, že bude obsahovat procesor A14 nebo A15 a 5G modem, přičemž analytik společnosti Apple Ming-Chi Kuo jej označil za nejdostupnější dostupný 5G iPhone.

Ke zvětšení velikosti nedojde, ale Apple by mohl příští iPhone SE stále nazývat "iPhone SE Plus" kvůli konektivitě 5G. Apple by mohl změnit název, aby odrážel vyšší rychlosti.

Očekává se, že Apple bude iPhone SE nadále prodávat za 399 dolarů a k uvedení na trh by mohlo dojít v první polovině roku.

MacBook Air

V roce 2022 se MacBook Air dočká nejradikálnějšího přepracování od roku 2010. Apple se zbaví klínového designu a nový stroj nebude mít zúžení, místo toho bude mít podobný vzhled jako MacBook Pro.

Apple plánuje, že MacBook Air bude tenčí a lehčí než současná verze a převezme designové prvky z 24palcového iMacu. Očekává se, že rámečky a klávesnice budou mít smetanovou barvu, zatímco šasi bude v duhových barvách podobných iMacu.

MacBook Air by mohl být vybaven mini-LED displejem podobným MacBooku Pro, ale bez technologie ProMotion. Zatím není zcela jasné, zda bude mít výřez, ale přinejmenším jedna zvěst říká, že jej můžeme očekávat. Očekává se také, že bude mít klávesnici podobnou MacBooku Pro s funkčními klávesami plné velikosti a kameru s rozlišením 1080p.

Pokud jde o porty, bude vybaven několika vývody USB-C/Thunderbolt, ale nebude mít slot na SD kartu ani port HDMI, které byly součástí MacBooku Pro.

Očekává se, že MacBook Air bude vybaven novou generací čipu M1 s názvem M2. Nebude tak výkonný jako čipy M1 Pro a M1 Max, které jsou použity v modelech MacBook Pro, ale bude to upgrade M1.

Čip M2 prý bude mít stejný počet výpočetních jader jako M1 (osm), ale očekává se, že bude mít vyšší rychlost. Mohl by mít také vylepšenou grafiku s devíti nebo deseti jádry GPU, oproti sedmi nebo osmi v současném MacBooku Air M1.

Nevíme přesně, kdy bude MacBook Air uveden na trh, ale masová výroba se očekává koncem druhého nebo začátkem třetího čtvrtletí, což možná bude znamenat premiéru v srpnu nebo v září.

iMac Pro

Apple v roce 2021 představil novou verzi 24palcového iMacu, ale na obzoru je i osvěžení většího 27palcového iMacu.

Menší iMac přešel z 21 na 24 palců, ale 27palcový iMac se podle aktuálních zvěstí zvětšení velikosti nedočká. Očekává se, že bude vybaven 27palcovým mini-LED displejem s tenkými černými rámečky a designem podobným Pro Display XDR.

Očekává se, že mini-LED displej bude podporovat 120Hz obnovovací frekvenci ProMotion, a i když Apple testoval Face ID, zatím to není jisté. Co se portů týče, nový iMac pravděpodobně nabídne podobnou konfiguraci portů jako MacBook Pro a očekává se také, že bude používat stejné možnosti čipů M1 Pro a M1 Max.

M1 Pro nabízí až 16 grafických jader, zatímco M1 Max až 32 grafických jader a tyto čipy budou vhodné i pro iMac. Aby Apple odlišil chystaný větší iMac od 24palcového iMacu, možná jej pojmenuje "iMac Pro". Předpokládá se, že iMac Pro bude uveden na trh na jaře 2022, takže by se mohl objevit na březnové akci.

Mac mini

Příští verze Macu mini by mohla mít aktualizovaný design. Bude mít stále stejný čtvercový tvar jako současný Mac mini, ale Apple možná zmenší jeho velikost a část vyrobí z nového materiálu.

Pověsti naznačují, že bude mít "horní část podobnou plexisklu", která bude sedět nad hliníkovým krytem, přičemž možné jsou i dvoubarevné varianty.

Očekává se, že chystaný Mac mini bude používat stejné čipy M1 Pro a M1 Max, které byly poprvé představeny v modelech MacBook Pro 2021, a bude vybaven celkem čtyřmi porty Thunderbolt, oproti dvěma. Mezi další porty bude patřit dvojice portů USB-A, ethernetový port, port HDMI a port pro magnetický nabíjecí kabel.

Mac Pro

Modely Mac Pro společnosti Apple stále používají čipy Intel a rok 2022 může být rokem, kdy se společnosti Apple podaří přejít na křemík Apple pro špičkové stolní počítače.

V přípravě jsou dvě nové verze Macu Pro. Pověsti naznačují, že jedna z nich bude přímým nástupcem Macu Pro z roku 2019, který představil novou modulární konstrukci bez větších změn krytu.

Druhý připravovaný Mac Pro bude mít menší provedení podobné současnému designu, ale s kompaktnějším krytem, který bude přibližně o polovinu menší.

Menší Mac Pro bude mít převážně hliníkový exteriér a agentura Bloomberg popsala design jako takový, který by mohl "vyvolat nostalgii" po Power Macu G4 Cube.

Větší Mac Pro bude údajně i nadále uvnitř vybaven čipy Intel, přičemž Apple možná plánuje použít čipy Ice Lake SP. Apple plánuje přechod celé řady Maců na křemík Apple, ale první verze čipů Mac Pro možná nebudou schopny konkurovat procesorům Intel pro náročné profesionální pracovní úlohy.

Menší Mac Pro bude používat špičkové křemíkové čipy Apple s 20 nebo 40 výpočetními jádry a 64 až 128jádrovými grafickými procesory. V nejvyšší řadě by grafické čipy byly několikanásobně rychlejší než grafické moduly, které Apple používá od společností Nvidia a AMD.

Podle informací bude Mac Pro používat čip M1 Max s nejméně dvěma maticemi, což umožní použít více výpočetních jader. Nevíme, kdy by mohly být nové modely Mac Pro uvedeny na trh, ale někdy v roce 2022 se to zdá pravděpodobné.

AR/VR Headset

Apple už několik let pracuje na zařízeních pro rozšířenou a virtuální realitu a první náhlavní souprava pro AR/VR (neboli "smíšenou realitu") bude údajně uvedena na trh koncem roku 2022. Náhlavní souprava prý bude vypadat trochu podobně jako souprava pro virtuální realitu Oculus Quest od Facebooku, ale bude mít elegantnější design, který využívá látky a lehké materiály pro pohodlné nošení.

Bude zřejmě vybaven dvěma 4K mikro-OLED displeji od Sony, spolu s několika senzory a více než desítkou kamer pro mapování povrchů, hran a rozměrů místností a také pro sledování pohybů rukou. Analytik společnosti Apple Ming-Chi Kuo uvedl, že bude používat 15 modulů optických kamer, přičemž osm z nich bude sloužit pro zážitky v rozšířené realitě a dalších šest pro "inovativní biometrii".

Apple pracuje na více způsobech ovládání, včetně zařízení podobného náprstku nošeného na prstu. Náhlavní souprava bude schopna sledovat pohyby očí a gesta rukou a k dispozici by mohly být i fyzické ovládací prvky.

Pověsti naznačují, že náhlavní souprava bude vybavena čipem, který je podobný čipu M1 v křemíkových počítačích Apple Mac, a že bude schopna fungovat samostatně bez vazby na iPhone nebo jiné zařízení Apple. Apple plánuje vytvořit pro náhlavní soupravu obchod s aplikacemi, který bude nabízet hry, streamovaný video obsah a další.

Očekává se, že náhlavní souprava Apple AR/VR bude drahá, její cena se bude pohybovat kolem 3 000 dolarů. Konkrétní datum uvedení na trh zatím neznáme, ale uvádí se, že bude uveden na trh koncem roku.

iPad Pro

V roce 2022 očekáváme novou verzi iPadu Pro, pravděpodobně ve stejných velikostech 11 a 12,9 palce. Jedenáctipalcový model by mohl být aktualizován stejným mini-LED displejem, který byl představen u 12,9palcového modelu, a Apple údajně plánuje zahrnout skleněná záda pro podporu bezdrátového nabíjení.

iPad Pro z roku 2022 možná dostane nabíječku MagSafe, podobnou nabíječce, která se používá u modelů iPhone 12 a 13, a mohla by se objevit i funkce reverzního bezdrátového nabíjení. Reverzní bezdrátové nabíjení by iPadu Pro umožnilo nabíjet další zařízení, jako je iPhone nebo sluchátka AirPods.

Nové modely iPadu Pro dostanou také aktualizovaný čip řady A, který využívá nejnovější technologii od společnosti TSMC. Leaker Dylandkt tvrdí, že příští iPad Pro by mohl být vybaven horizontálním zarovnáním fotoaparátu a logem Apple na zadní straně orientovaným na šířku, což je změna, která má podpořit používání iPadu v režimu na šířku místo na výšku.

Objevily se i další zvěsti o iPadu Pro, které naznačují, že bychom se mohli dočkat displejů OLED, nové tužky Apple Pencil a možná i titanového šasi, ale není jasné, zda se tyto informace potvrdí.

Zdroj: Macrumors.com