WWDC23 se blíží a čekat můžeme i 3 nové produkty

Společnost Apple tento týden oznámila oficiální termíny 34. ročníku celosvětové vývojářské konference WWDC, která se uskuteční v pondělí 5. června. Na keynote Apple představuje nové verze systémů iOS, macOS, watchOS a tvOS a občas se dočkáme i oznámení hardwaru.

Letos se proslýchá, že v polovině roku budou představena nejméně tři nová zařízení, která by Apple mohl na konferenci WWDC ukázat. iPhone 15 to ale určitě nebude, ten ukáže na podzim.

15palcový MacBook Air

Již několikrát jsme slyšeli zvěsti o 15,5palcovém MacBooku Air s větší obrazovkou, který by měl být uveden na trh do léta. Patnáctipalcový MacBook Air, který by se měl prodávat společně s novou verzí 13,6palcového MacBooku Air, by zákazníkům, kteří hledají lehký stroj s větší obrazovkou, poskytl možnost, která by nebyla MacBookem Pro.

MacBook Air

15,5palcový MacBook Air bude jen o něco větší než starý 15,4palcový MacBook Pro a velikostně bude mezi 14 a 16palcovými modely MacBook Pro. Očekáváme, že 15,5palcový MacBook Air bude vypadat jako větší verze 13,6palcového MacBooku Air, který byl představen v loňském roce, bez skutečně výrazných designových změn.

Není zcela jasné, které čipy bude 15palcový MacBook Air používat, protože načasování je zvláštní. Na použití čipů M2, které se poprvé objevily v loňském roce, je pro Apple pozdě, ale na debut M3 brzy. Analytik Kuo uvedl, že nové modely MacBook Air budou používat čipy M2 a M2 Pro, zatímco server 9to5Mac uvedl, že budou používat nové čipy M3.

Mac Pro

Mac Pro je posledním Macem, který Apple potřebuje aktualizovat na Apple Silicon čip a vyřadit tak všechny procesory Intel. Když byl v roce 2020 představen první čip M1, Apple uvedl, že dokončení přechodu bude trvat několik let a v roce 2023 se tak stane.

Mac Pro

Nový Mac Pro očekáváme v roce 2023 a jeho design bude stejný jako u stávajícího Macu Pro. Bude používat stejný rám z nerezové oceli a hliníkový kryt se snadným přístupem k vnitřním komponentám.

Očekává se, že nový Mac Pro bude používat čip M2 Ultra s až 24jádrovým CPU a až 76jádrovým GPU s podporou až 192 GB RAM.

V současné době jsou Apple Silicon čipy z hlediska upgradů omezující, což by se mohlo dotknout i Macu Pro. Nemají uživatelsky upgradovatelnou paměť RAM, protože paměť je vázána na základní desku, a totéž platí pro grafický procesor. Mac Pro nemusí mít uživatelsky upgradovatelný GPU ani upgradovatelnou RAM, pokud Apple neprovede nějakou nepředvídanou aktualizaci způsobu, jakým jsou nové čipy Apple v počítači vyrobeny nebo implementovány.

Pověsti naznačují, že Mac Pro přijde v první polovině roku, a Apple v minulosti využil konferenci WWDC k odhalení strojů určených pro vývojáře a designéry, takže existuje velká pravděpodobnost, že se odhalení Macu Pro dočkáme právě na této akci.

Mac Studio

Apple představil Mac Studio v březnu 2022 a jde o jakýsi hybrid Macu mini a Macu Pro. Používá čipy M1 Max a M1 Ultra a teoreticky by se měl dočkat obnovy, ale osud Mac Studia je nejasný, protože na obzoru je nový Mac Pro.

Mac Studio

Obnovená verze Mac Studia by měla používat čipy M2 Max a M2 Ultra, tedy stejné čipy, o kterých se hovoří pro Mac Pro. Není jasné, jak by Apple odlišil Mac Studio a Mac Pro, kdyby oba používaly stejnou čipovou technologii, takže Mac Studio řady M2 možná nebude.

Zatím se o novém Mac Studiu nepíše, takže není pravděpodobné, že bychom se ho dočkali na WWDC, ale není to vyloučené.

AR/VR Headset

Pokud se dá věřit zvěstem, Apple představení své náhlavní soupravy pro smíšenou realitu AR/VR několikrát odložil, ale nakonec bychom se jí mohli dočkat na Worldwide Developers Conference v roce 2023. Již v únoru Mark Gurman z agentury Bloomberg uvedl, že zařízení bude představeno na WWDC s tím, že k dodávkám dojde později v průběhu roku, ale stále to není jisté.

Analytik společnosti Apple Ming-Chi Kuo tento týden uvedl, že Apple odložil sériovou výrobu náhlavní soupravy, což by mohlo znamenat, že se na konferenci WWDC neobjeví. Podle Kuoa Apple není příliš optimistický, pokud jde o to, zda náhlavní souprava bude schopna vytvořit „iPhone moment“, což způsobuje nejistotu kolem toho, zda bude náhlavní souprava na WWDC předvedena.

Apple Headset

Zpoždění sériové výroby nemusí nutně znamenat zpoždění představení, protože zvěsti vždy naznačovaly, že Apple má v plánu předvést náhlavní soupravu s dostatečným předstihem před jejím uvedením na trh, ale náhlavní souprava pro smíšenou realitu na konferenci WWDC již není jistá, protože Apple by s jejím představením mohl počkat až na pozdější období roku.

Pokud jde o zvěsti, náhlavní souprava AR/VR zní podobně jako první generace hodinek Apple Watch. Jde o drahé zařízení s omezenou funkčností a omezenou přitažlivostí pro spotřebitele, které Apple s dalšími verzemi vylepší.

První verze náhlavní soupravy pro smíšenou realitu má údajně stát kolem 3 000 dolarů a Apple neočekává, že se bude dobře prodávat. Zaměstnanci vyjádřili obavy z omezené užitečnosti zařízení a zdá se, že Apple nemá stěžejní aplikaci, se kterou by jej mohl prodávat. Apple se hodně zaměřuje na komunikaci a vývoj avatarů, ale zda to bude pro spotřebitele zajímavé, se teprve uvidí.

Pověsti naznačují, že náhlavní souprava bude mít některé špičkové technologie s 4K Micro OLED displeji a více než desítkou kamer pro sledování všeho od výrazů obličeje po gesta rukou, ale jsou zde i velké nevýhody, jako je nutnost nosit externí baterii pro napájení zařízení.

Vestavěná baterie byla příliš těžká, a tak Apple navrhl baterii, která se nosí na boku a která bude náhlavní soupravu napájet přibližně dvě hodiny, než ji bude třeba dobít. Apple se prý snažil vytvořit pohodlný a lehký design s elegantním zakřiveným hledím se síťovaným podkladem a nastavitelným páskem.

Někteří zaměstnanci společnosti Apple jsou údajně produktem znepokojeni a zpochybnili, zda bude zařízení řešit nějaký problém a bude pro uživatele vůbec přínosný.