7 tipů, jak zvýšit výdrž baterie iPhonu

Pokud se vám u iPhonu 14 nebo 14 Pro vybíjí baterie rychleji, než jste očekávali, nejste sami. Nemusí to však nutně znamenat problém s vaším novým telefonem. Přinášíme vám 7 tipů a triků, jak zlepšit výdrž baterie iPhonu, a také důvody, proč můžete pozorovat prudké vybíjení baterie.

Řada iPhone 14 se dodává s baterií, která je podle společnosti Apple u každého modelu zhruba o 1 hodinu delší, a modely 14 a 14 Pro mají skutečně větší kapacitu mAh (kapacita 14 Pro Max je o něco menší, ale výdrž baterie se zvýšila).

Co způsobuje prudké zvýšení spotřeby baterie?

  • Obnovení zálohy
    • Stahování velké knihovny fotografií/videí je obzvláště vyčerpávající
    • iPhone se při obnovování více zahřívá a spotřebovává více baterie
  • Používání aplikací s neustálým sledováním polohy
  • Vysoká aktivita aplikací na pozadí
  • Používání nového iPhonu častěji, než je obvyklé, zkoušení nových funkcí, fotoaparátů atd.

Ve hře je mnoho dalších faktorů, ale tyto čtyři jsou nejběžnější.

Pokud jste právě dostali iPhone 14, i po obnovení ze zálohy trvá nějakou dobu, než se plně stáhne celá knihovna fotografií, všechny aplikace/data atd. Váš iPhone pracuje intenzivněji a je teplejší než obvykle, takže spotřebovává více baterie než obvykle.

V aplikaci Fotky můžete synchronizaci/stahování s iCloudem pozastavit až do večera. Pokud se tak nestalo automaticky, otevřete aplikaci Fotky > Knihovna > Všechny fotografie > přejeďte prstem dolů a klepněte na Pozastavit. To, že bude pokračovat i při večerním nabíjení, pomůže šetřit baterii.

7 tipů, jak zlepšit výdrž iPhone

1. Jak aplikace využívají baterii?

Přejděte do Nastavení > Baterie a zjistěte podrobnosti o využití baterie. Posledních 24 hodin je výchozí nastavení a ukazuje, které aplikace spotřebovávají nejvíce energie (včetně Domovské obrazovky a uzamčené obrazovky a Siri).

  • Klepnutím na přepínač Posledních 10 dní na pravé straně získáte širší přehled o tom, co spotřebovává vaši energii.
  • Pod aplikacemi vyhledejte položku Aktivita na pozadí, abyste zjistili, zda aplikace spotřebovává energii v pozadí.
  • Podívejte se také na návrhy výdrže baterie hned nad využitím baterie (blízko horního okraje). Získáte tak rychlé a proveditelné způsoby, jak snížit spotřebu baterie.

2. Režim nízké spotřeby

Režim nízké spotřeby je rychlý způsob, jak prodloužit výdrž baterie. Funguje tak, že jediným tlačítkem pozastaví načítání pošty, obnovování aplikací na pozadí, automatické stahování a další činnosti. Nejedná se o funkci pro každodenní použití, ale je užitečná.

Režim nízké spotřeby můžete zapnout v nabídce Nastavení > Baterie nebo o to požádat Siri. Je však užitečné mít rychlý přístup k režimu nízké spotřeby v Ovládacím centru. Přejděte do Nastavení > Ovládací centrum a klepněte na ikonu + vedle položky Režim nízké spotřeby, pokud tam ještě není.

Tato funkce je užitečná pro zastavení veškeré činnosti aplikací na pozadí, když jste nedávno nastavili nový iPhone.

3. Automatické zamykání, jas obrazovky a stále zapnutý displej

Pokud si všimnete, že Plocha a uzamčení na vaší baterii spotřebovává více energie, než byste očekávali, je dobré zkontrolovat tato nastavení.
Automatické zamykání na 30 sekund vám pomůže zachovat co největší výdrž baterie.

  • Přejděte do Nastavení > Zobrazení a jas > Uzamčení.

Snížení jasu obrazovky také může snížit výdrž baterie, ale záleží na osobních preferencích. Můžete to provést v Ovládacím centru (přejeďte prstem z pravého horního rohu dolů) nebo v Nastavení > Zobrazení a jas.

Vzhledem k tomu, že jas HDR iPhonu 14 Pro nyní dosahuje až 1600 nitů a špičkový jas ve venkovním prostředí 2000 nitů, je to něco, na co je třeba dávat pozor, abyste udrželi výdrž baterie pod kontrolou.

Stále zapnutý displej

Stále zapnutý displej iPhonu 14 Pro nespotřebovává mnoho baterie, protože obnovovací frekvence je velmi nízká. Pokud ale chcete baterii co nejdéle natáhnout, jeho vypnutím můžete ušetřit jen necelé 1 % výdrže za hodinu.

  • Přejděte do Nastavení > Zobrazení a jas > Trvale zapnutý displej a přepínačem jej vypněte.

4. Extrémní teploty

Apple uvádí, že komfortní zóna okolní teploty pro iPhone je 0° až 35° C. Teploty nad 35 °C mohou trvale poškodit kapacitu baterie

Kromě ochrany iPhonu před extrémním teplem je dobré sundat kryt iPhonu, pokud si všimnete, že se při nabíjení nebo obnově ze zálohy zahřívá.

iPhone teplota

Mezitím mohou teploty pod 0 °C dočasně snížit životnost baterie. Pokud žijete v podnebí s nízkými teplotami, můžete mít iPhone blíže k tělu ve vnitřní kapse a prodloužit tak výdrž baterie, protože jej udržíte v teple.

5. Obnovení aplikací na pozadí

Režim nízké spotřeby vypíná obnovování aplikací na pozadí plošně, ale můžete si přizpůsobit, které aplikace tuto funkci využívají, abyste dosáhli většího pohodlí a lepší výdrže baterie. Přejděte do Nastavení > Obecné > Aktualizace na pozadí.

Můžete se také rozhodnout, že kromě Wi-Fi a mobilního připojení budete obnovování aplikací na pozadí používat pouze na Wi-Fi, nebo tuto funkci zcela vypnout. Většina uživatelů však zjistí, že nejvhodnější je ponechat zapnuté Wi-Fi a mobilní data a zároveň přizpůsobit, které aplikace se používají pro obnovení na pozadí.

Vypnutím funkce Aktualizace na pozadí zabráníte aktualizacím aplikací, které aktivně nepoužíváte (dokud je znovu neotevřete).

6. Polohové služby

Dalším způsobem, jak prodloužit výdrž baterie, je vypnutí polohových služeb. Může také snížit spotřebu mobilních dat. Přejděte do Nastavení > Soukromí a zabezpečení > Polohové služby a aktualizujte oprávnění pro své aplikace.

Vyhledejte všechny aplikace, které požadují Trvale použít vaši polohu, a přepněte je na Při používání, Při sdílení nebo Nikdy.

7. Push vyzvedávání dat

Přejděte do nabídky Nastavení > Mail > Účty > Vyzvedávání dat. Jedním z přístupů je ponechat primární účet (účty) jako push pro příjem nové pošty co nejdříve a méně důležité účty přepnout na načítání každou hodinu nebo je dokonce nastavit na manuální.