Nabíječky na iPhone se slevou 25%
V košíku zadejte slevový kód NBJW25

Jak fotit 48MP snímky s iPhonem 14 Pro

Jedním z největších vylepšení systému fotoaparátu iPhonu 14 Pro je zvýšení rozlišení hlavního objektivu na 48 MP. Ve výchozím nastavení však fotoaparát pořizuje 12MP snímky. Přečtěte si, jak používat 48MP fotoaparát iPhonu 14 Pro.

Fotografování hlavním fotoaparátem s plným rozlišením 48 Mpx na iPhone 14 Pro není něco, co byste chtěli dělat pořád, protože velikost jednoho snímku se pohybuje i přes 100 MB. Když ale chcete zachytit co nejvíce detailů - což umožní působivé výřezy a úpravy - je použití plného výkonu hlavního fotoaparátu iPhonu 14 Pro klíčové.

Nabízí rozlišení 8064 x 6048 pixelů, což je čtyřnásobek rozlišení 12Mpx snímků. A Apple říká, že díky novému modelu strojového učení navrženému speciálně pro čtyřpixelový snímač teď iPhone fotí ProRAW v rozlišení 48 Mpx s bezprecedentní úrovní detailů, což profesionálním uživatelům umožňuje nové kreativní pracovní postupy.

Jak používat 48MP fotoaparát iPhonu 14 Pro

  • Pokud ještě není zapnutá, povolte funkci Apple ProRAW.
  • Otevřete aplikaci Nastavení na iPhonu 14 Pro nebo Pro Max.
  • Přejeďte prstem dolů a klepněte na položku Fotoaparát.
  • Nyní v horní části vyberte možnost Formáty.
  • Klepněte na přepínač vedle Apple ProRAW - výchozí rozlišení pro Apple ProRAW by mělo být 48MP
  • Nyní otevřete aplikaci Fotoaparát, ujistěte se, že se v pravém horním nebo pravém dolním rohu zobrazuje RAW a není přeškrtnutý - foťte! Jen nezapomeňte používat ohniskovou vzdálenost 1x, jejíž změna vás přepne na 12MP snímky, i když budou stále ve formátu RAW.
  • Můžete také použít aplikace třetích stran, jako je Halide nebo Camera+, a pořizovat snímky v plném rozlišení 48 Mpx.

V aplikaci fotoaparátu můžete také zvolit možnost Zachovat nastavení ProRAW na zapnuté, místo aby se po otevření výchozího fotoaparátu obnovilo na dostupné, ale vypnuté. Nastavení > Fotoaparát > Zachovat nastavení > Apple ProRAW.

Takto to vypadá na iPhonu 14 Pro:

iPhone 48 MP

Po zapnutí funkce Apple ProRAW byste měli u iPhonu 14 Pro a Pro Max vidět jako výchozí rozlišení 48 MP (je to volitelné - klepnutím přepnete zpět na 12 MP pro funkci ProRAW).

To však platí pouze při fotografování s 1násobným přiblížením, pokud změníte nastavení na 0,5násobné, 2násobné nebo 3násobné, dojde k automatickému přepnutí na 12Mpx snímky, které však budou stále ve formátu RAW.

iPhone RAW

Když nyní pořídíte snímek pomocí výchozí aplikace Fotoaparát, ujistěte se, že položka RAW není přeškrtnutá. Pokud po pořízení fotografie klepnete na informační tlačítko "i", můžete potvrdit, že fotografujete v plném rozlišení 48 Mpx 8064 x 6048. Například tento snímek má velikost 47,2 MB a patří tak k opravdu výjimečně menším v tomto rozlišení.