iPhone 15 Pro Face ID skryje pod displej

iPhone 15 Pro Face ID schová pod displej a Apple tak bude moct odstranit pro něj typický výřez v horní části displeje. Rok 2023 tak zřejmě čeká velká změna.

Podle zdrojů, na které se odvolává korejský web The Elec, vyvíjí společnost Samsung Display novou technologii kamery pod obrazovku, kterou Apple plánuje použít ke skrytí Face ID. To by pak nebylo vůbec vidět a mohl by se úplně odstranit výřez (notch). Zatím se počítá s tím, že novinka se objeví u modelů s pravděpodobným označením iPhone 15 Pro v příštím roce.

iPhone 15 Pro jako zlom

Spekulace naznačují, že letošní modely iPhone 14 Pro budou vybaveny jak výřezem ve tvaru průstřelu, tak výřezem ve tvaru pilulky pro přední kameru, respektive komponenty Face ID. Dnešní zpráva pak oznamuje, že Apple plánuje, že modely iPhone 15 Pro budou mít pouze otvor pro přední kameru, přičemž Face ID bude skryté pod displejem.

iPhone 15 Pro

Technologie společnosti Samsung by podle zprávy efektivně způsobila, že by senzory Face ID vypadaly pouhým okem neviditelně, podobně jako skrytá kamera pod displejem u smartphonu Galaxy Z Fold3. U modelu Fold3 je hustota pixelů nad fotoaparátem pod displejem nižší ve srovnání se zbytkem displeje, aby k němu mohlo pronikat světlo, což však vede k tomu, že fotoaparát produkuje poměrně nekvalitní fotografie.

Půjde kvalita a bezpečnost stranou?

Zbývá zjistit, zda by verze Face ID pod displejem byla stejně účinná nebo bezpečná jako stávající systém ve výřezu, nebo zda by došlo k nějakým jiným kompromisům. Samsung prý na vývoji této technologie spolupracuje s kanadskou společností OTI Lumionics. U Applu se ale nezdá, že hodlal ustoupit ze svých vysokých nároků. Většina uživatelů si nedokáže představit, že by Apple oznámil horší bezpečnost při ověřování přístupu do telefonu nebo nižší úspěšnost. Proto je také možné, že Face ID pod displejem dlouho nebude.

Ve své korejské verzi zprávy The Elec uvedl, že pokud bude vývoj dokončen podle plánu, plánuje Samsung technologii příští rok nejprve použít u svého Galaxy Z Fold5 a poté u iPhonu 15 Pro a iPhonu 15 Pro Max. S příchodem nového modelu od Samsungu tak můžeme zjistit, jak moc kvalitní by případně přesun Face ID pod displej bylo. Rozhodně se ale nedá předpokládat přesun na úkor kvality.

Není to zdaleka poprvé, co se o Face ID pod displejem pro iPhone hovoří. V dubnu 2021 renomovaný analytik Ming-Chi Kuo ve své výzkumné zprávě uvedl, že očekává, že Apple nabídne Face ID pod displejem alespoň pro jeden nový model iPhonu uvedený na trh v roce 2023, ale žádné další podrobnosti tehdy neuvedl. Konzultant v oboru displejů Ross Young rovněž tvrdil, že Face ID bude přesunuto pod displej až v roce 2023.

Zdroj: Macrumors.com