Nabíječky na iPhone se slevou 25%
V košíku zadejte slevový kód NBJW25

M1 Ultra v testech zaostává za nejrychlejším procesorem současnosti

Jak se stolní počítače Apple Mac Studio dostávají do rukou zvědavých koncových uživatelů, objevuje se stále více podrobností o jejich výkonu a funkcích.

Tentokrát někdo provedl benchmarky procesoru PassMark Software na počítači Mac Studio vybaveném 20jádrovým procesorem Apple M1 Ultra. Čip prokázal velmi dobrý jednovláknový výkon, jeho celkový procesorový výkon předčil většinu stolních procesorů, přesto nemohl konkurovat špičkovým procesorům třídy pracovních stanic.

V porovnání s Alder Lake je na stejné úrovni

Vývojáři Apple procesorů se vždy snažili maximalizovat výkon na jedno vlákno svých čipů, protože se správně domnívali, že to vede k nižší spotřebě energie jejich smartphonů a počítačů. Výsledkem je, že Apple M1 je známý obzvláště silným jednovláknovým výkonem a není opravdu překvapivé, že procesor M1 Ultra taktovaný na frekvenci kolem 3,20 GHz je na stejné úrovni jako Intel Core i7-12700, který zvyšuje své nejrychlejší jádro až na 4,90 GHz.

M1 Ultra výkon

Stejně jako u ostatních modelů M1 ani u modelu M1 Ultra se taktovací frekvence nezvyšuje výrazně nad 3,20 GHz. Masivní cache na systémové úrovni (SLC) M1 Ultra do značné míry zajišťuje maximální šířku pásma potřebnou pro jednovláknové pracovní zatížení, dokonce i monstrózní paměťový subsystém M1 Ultra (800 GB/s agregovaná šířka pásma) ale nepřináší velký rozdíl při jednovláknovém pracovním zatížení ve srovnání s M1 Max, M1 Pro nebo dokonce M1. Všechny tyto systémové čipy jsou skvělé, pokud jde o jednovláknový výkon.

Je 2,6

× pomalejší než Threadripper Pro

Apple M1 Ultra, který obsahuje 16 vysoce výkonných jader Firestorm a čtyři energeticky úsporná jádra Icestorm, slibuje pořádný výkon i ve vícevláknových zátěžích. V testu PassMark CPU Mark, který synteticky měří prakticky všechny schopnosti procesoru, včetně celočíselných úloh, matematiky s plovoucí desetinnou čárkou a věcí jako komprese, šifrování a fyzikální simulace, totiž získal 41 306 bodů.

M1 Ultra PassMark

Ačkoli 41 306 bodů v CPU Mark je velmi dobrý výsledek, který je dokonce o něco vyšší ve srovnání s procesorem Intel Cores i9-12900KF (40 895), který dokáže zpracovávat více vláken najednou a má vyšší takty v režimu boost (i když stejný základní takt 3,20 GHz), není dostatečně vysoký, aby byl srovnatelný s procesory používanými ve špičkových pracovních stanicích a serverech.

16jádrový Ryzen 9 5950X od AMD získal ve zmíněném testu 46 212 bodů, zatímco 64jádrové monstrum Ryzen Threadripper Pro 5995WX dosáhlo 108 882 bodů, čímž překonalo špičkový procesor pro pracovní stanice od Applu 2,6krát. 64jádrový čip AMD i se základním taktem 2,70 GHz má zkrátka více výpočetních prostředků než Apple M1 Ultra, takže v zátěžích, které vyžadují každou jednotlivou aritmeticko-logickou jednotku nebo jednotku s plovoucí desetinnou čárkou, bude Ryzen Threadripper Pro vždy rychlejší.

Sliby versus fakta

Když Apple oznamuje svůj nejnovější počítačový hardware, obvykle předvádí výsledky benchmarků, které prezentují výkon jeho počítačů v tom nejlepším světle. Tato taktika není nijak překvapivá, v oboru se běžně používá. Ve skutečnosti však existují jiné výkonnostní benchmarky a reálné případy použití, které jsou občas v rozporu se sliby o bezkonkurenčním výkonu v reklamách a při prezentaci.

Obecně platí, že pokud si potřebujete vybrat mezi stolním počítačem na bázi M1 Ultra a strojem na bázi AMD/Intel, měli byste si pravděpodobně ověřit výkon těchto systémů ve svých pracovních zátěžích, a ne se spoléhat na výsledky benchmarků zveřejňovaných přes internet.

Zdroj: Tomshardware.com