Mac Studio vs. Mac mini - jak vychází z porovnání stolní Apple počítače?

Zbrusu nový Mac Studio je nejvýkonnější samostatný stolní počítač s Apple Silicon čipem, který předstihl základní Mac mini na bázi M1. Ten byl uveden na trh v listopadu 2020.

Cena Mac Studia začíná na 56 990 Kč, čímž hodně překonává počáteční cenu 21 990 Kč za Mac mini. Potřebujete nejnovější špičkový Mac, nebo vašim potřebám stačí skromnější Mac mini? Náš článek vám pomůže odpovědět na otázku, jak se rozhodnout, který z těchto dvou stolních Maců je pro vás nejlepší.

Srovnání Macu mini a Macu Studio

Mac mini a Mac Studio mají některé společné základní rysy, včetně podobného stříbrného hliníkového designu, Apple Silicon čipů a dvou zadních portů USB-A. Apple uvádí stejné vlastnosti obou zařízení:

Společné vlastnosti:

  • Čip Apple řady M1
  • 16jádrový procesor Neural Engine
  • Port HDMI podporující vícekanálový zvukový výstup
  • Dva porty USB-A
  • 10Gb Ethernet (volitelně u Macu mini)
  • Wi-Fi 802.11ax 6 a Bluetooth 5.0
  • Vestavěný reproduktor
  • Stříbrný hliníkový design

Ačkoli mají tyto počítače Mac mini některé funkce společné, oba stroje se mnohem více liší, než aby měly něco společného, včetně různých čipů, kapacit paměti, portů a možností podpory externích displejů.

Mac mini

Mac Studio

Apple M1 Apple M1 Max nebo M1 Ultra
8jádrové CPU Až 20jádrové CPU
8jádrové GPU Až 64jádrové GPU
Až 16GB jednotná paměť Až 128GB jednotné paměti
Až 2TB úložiště Media engine se dvěma dekódovacími jednotkami videa, až čtyřmi jednotkami pro kódování videa a až čtyřmi jednotkami pro kódování a dekódování ProRes
Dva porty Thunderbolt / USB 4 Až 6 portů Thuderbolt
3,5mm jack pro sluchátka 3,5mm konektor pro sluchátka s podporou sluchátek s vysokou impedancí
Podpora jednoho displeje s rozlišením až 6K a jednoho displeje s rozlišením až 4K Podpora až 4 displejů Pro Display XDR a jednoho displeje 4K
Cena od 21 990 Kč Slot pro karty SDXC (UHS-II)
Cena od 56 990 Kč

M1 vs. M1 Max a M1 Ultra

Čip M1 má 8jádrový CPU a 8jádrový GPU. V Mac Studiu je M1 Max vybaven 10jádrovým CPU a až 32jádrovým GPU. M1 Ultra v Mac Studiu kombinuje dva čipy M1 Max pro dosažení extrémního výkonu, takže má 20jádrový CPU a až 64jádrový GPU.

Apple M1 Max

Modely M1 Max a M1 Ultra jsou také vybaveny speciálním mediálním jádrem se dvěma dekódovacími jádry videa, až čtyřmi jádry pro kódování videa a až čtyřmi jádry pro kódování a dekódování ProRes, což znamená, že tyto čipy jsou lepší pro úlohy, jako je střih videa.

Výběr Macu mini nebo Mac Studia by se měl řídit především tím, který čip potřebujete. M1 je čip zaměřený na efektivitu s vynikajícím výkonem pro každodenní úlohy, zatímco M1 Max a M1 Ultra jsou vysoce výkonné čipy určené pro extrémní možnosti.

Paměť a úložiště

M1 v Macu mini je spojen s 8 GB nebo 16 GB jednotné paměti. M1 Max může nabídnout 32 nebo 64 GB sjednocené paměti, zatímco M1 Ultra zdvojnásobuje možnosti M1 Max na 64 GB a 128 GB paměti. To může být pro některé pracovní postupy důležitý faktor a velkým množstvím paměti disponuje pouze Mac Studio.

Mac mini M1 začíná s 256GB úložištěm a lze jej nakonfigurovat až na celkové 2 TB úložiště. Mac Studio naproti tomu začíná s 512GB úložištěm a může být nakonfigurováno až na celkem 8 TB úložiště. I když je možné přidat externí úložiště, úložiště SSD i unifikovanou paměť obou počítačů nelze upgradovat, takže je důležité vybrat si správnou konfiguraci už při nákupu.

Porty a podpora externích displejů

Mac mini i Mac Studio jsou vybaveny dvěma porty USB-A a jedním portem HDMI, ale zatímco Mac mini má dva porty Thunderbolt, Mac Studio jich má v závislosti na zvolené konfiguraci až šest. Oba stroje jsou také vybaveny 3,5mm konektorem pro sluchátka, ale 3,5mm konektor Mac Studia podporuje sluchátka s vysokou impedancí. Mac Studio je také vybaven slotem pro karty SDXC (UHS-II).

Mac mini podporuje jeden 6K displej a jeden 4K displej, celkem tedy dva, zatímco Mac Studio může podporovat čtyři 6K displeje a jeden 4K displej, celkem tedy pět.

Co Intel Mac Mini?

Apple nadále prodává starší Mac mini s procesorem Intel, jehož cena začíná na 33 990 Kč. Tento špičkový model Macu mini je vybaven dvěma dalšími porty Thunderbolt, až 6jádrovým procesorem Intel Core i7 s grafikou Intel UHD Graphics 630, až 64 GB paměti a podporou až tří 4K displejů nebo jednoho 5K displeje a jednoho 4K displeje. Odlišuje ho také vesmírně šedý kryt.

Mac mini Intel

Přestože se teoreticky jedná o špičkový model Macu mini, fakticky jde o stárnoucí model z roku 2018, který je často překonáván čipem M1 v Macu mini. Pokud rozhodně nepotřebujete více portů Thunderbolt, více paměti, možnost připojení dalších externích displejů nebo nemáte specifickou potřebu systému s procesorem Intel, měli byste si koupit model M1.

Mac mini M1 je modernější zařízení, které bude pro naprostou většinu uživatelů tou nejlepší volbou. Nejenže je Mac mini M1 v praxi výrazně výkonnější, ale je také mnohem levnější než jeho předchůdce s procesorem Intel.

Jako starší stroj s procesorem Intel se špičkový Mac mini nedá s Mac Studiem přímo srovnávat a případní zájemci, kteří jsou přesvědčeni, že potřebují více portů Thunderbolt, více paměti nebo možnost připojení dalších externích displejů, si koupí Mac Studio, pokud si ho mohou dovolit.

Závěr

Celkově je zřejmé, že Mac mini a Mac Studio jsou velmi odlišné stroje určené pro různé zákazníky. Při rozhodování o koupi by se měl uživatel do jisté míry řídit rozpočtem, ale je třeba mít na paměti, že veškeré úspory na samotném stolním počítači lze vložit do kvalitního externího displeje, jako je například Apple Studio Display, jehož cena začíná na 42 990 Kč. Například Mac mini ve spojení se Studio Displayem přijde na 64 980 Kč, což je jen o 8 000 Kč více než samotný základní model Mac Studio bez displeje.

O Macu Studio byste měli uvažovat pouze v případě, že máte profesionální pracovní postupy, které mohou využít extrémní výkon M1 Max nebo M1 Ultra a také jeho širší nabídku portů. Pokud potřebujete Mac Studio, pravděpodobně víte, že hledáte vysoce výkonný stroj, který je schopen podporovat intenzivní pracovní postupy.

Pro některé pracovní postupy může možnost rozšířit Mac mini na 16 GB paměti, až 2 TB úložiště a 10Gb Ethernet z něj udělat velmi výkonný stroj. Může to být dobrá volba pro profesionály nebo ty, kteří mají specifické potřeby nebo nemohou sáhnout po Mac Studiu. Nicméně Mac Studio má mnohem větší potenciál, takže je lepší dlouhodobou volbou, pokud si ho můžete dovolit.

Pro většinu uživatelů je Mac mini M1 stále výkonný a všestranný stroj, který zvládne všechny úlohy kromě těch nejnáročnějších. Stále má užitečné porty, jako je USB-A a Ethernet, které u MacBooků chybí, a může se pochlubit vynikajícím výkonem, který předčí i MacBook Air M1 nebo MacBook Pro M1.