Nabíječky na iPhone se slevou 25%
V košíku zadejte slevový kód NBJW25

M1 Max výkon GPU je vyšší než v případě herní konzole Playstation 5

M1 Max výkon GPU je opravdu pozoruhodný. Podle prvních testů se zdá, že dokonce překonává schopnosti herní konzole Playstation 5.

Apple dělá působivá a poutavá tvrzení o výkonu svých nových čipů M1 Pro a M1 Max a na papíře má čip nejvyšší třídy ‌M1 Max‌ ve skutečnosti vyšší výkon GPU než Sony PlayStation 5.

M1 Max výkon GPU 32 jader

Čip ‌M1 Max‌ lze nakonfigurovat tak, aby zahrnoval až 32jádrový GPU, což je obrovský skok ve srovnání s 8jádrovým GPU nabízeným v čipu M1. Apple říká, že čip ‌M1 Max‌ využívá o 70 % méně energie při špičkovém grafickém výkonu než PC notebook s dedikovanou grafickou kartou. Apple také tvrdí, že čip ‌M1 Max‌ nabízí podobný výkon jako profesionální notebook s vysoce výkonným GPU, přičemž spotřebuje o 100 wattů méně energie.

Testoval se 16palcový MacBook Pro s čipem ‌M1 Max‌ s 10jádrovým CPU, 32jádrovým GPU a 64GB RAM ve srovnání s MSI GE76 Raider a Razer Blade 15 Advanced. Pro další rozbor výkonu GPU odhadl server Notebookcheck, kolik teraflopů zvládnou nové čipy ‌M1 Pro‌ a ‌M1 Max‌ na základě informací společnosti Apple o nových čipech. Toto jsou jejich zjištění:

  • ‌M1‌ 8jádrový = 2,6 TF
  • ‌M1 Pro‌ 14jádrový = 4,5 TF
  • ‌M1 Pro‌ 16jádrový = 5,2 TF
  • ‌M1 Max‌ 24jádrový = 7,8 TF
  • ‌M1 Max‌ 32jádrový = 10,4 TF

Na papíře čip ‌M1 Max‌ s 32 jádry GPU dokáže zvládnout více teraflopů grafiky než PlayStation 5 od Sony, který dosahuje maximálních 10,28 teraflopů. Čísla Notebookchecku jsou založena na odhadech a ne na testování v reálném světě, ale dokud se nedostanou nové notebooky příští týden do rukou zákazníků, je to jediné, na co se musíme spolehnout. Jak poznamenal YouTuber ZoneOfTech na Twitteru, čip ‌M1 Max‌ dokáže číst až 7,4 GB za sekundu, což je více než rychlost čtení 5,5 GB na PlayStationu 5.

Nové MacBooky Pro stojí více než PlayStation 5, ale přesto je je možné tvrdit, že jde o přenosný notebook, který konkuruje špičkové herní konzoli. Jak je uvedeno výše, tato tvrzení jsou pouze na papíře a řádné testy výkonu a rychlosti jistě přijdou krátce poté, co nové MacBooky Pro začnou k zákazníkům přicházet příští týden.

Zdroj: Macrumors.com