Thunderbolt 4 se představuje a dorazit má ještě v letošním roce

Thunderbolt 4 se oficiálně představil a jedná se opět o posun oproti předchozí generaci. Intel oznámil specifikace a datum vydání tohoto rychlého a univerzálního připojení.

Zatímco Thunderbolt 4 nepřinese žádné zvýšení rychlosti oproti maximálním 40 Gb/s, které podporuje už současný Thunderbolt 3, existují některá významná vylepšení, jako jsou univerzální kabely až do dvou metrů, podpora USB-C adaptérů, USB4 nebo příslušenství s až 4 Thunderbolt 4 porty. 

Thunderbolt 4 a jeho vylepšení

Požadavky na certifikaci Thunderbolt 4 zahrnují:

  • Video: Podpora dvou 4K monitorů nebo jednoho 8K monitoru
  • Data: PCIe s rychlostí 32 Gb/s pro úložiště s podporou až 3 000 MB/s
  • Podpora docků s až čtyřmi porty Thunderbolt 4
  • Nabíjení na alespoň jednom portu v rámci zařízení
  • Pokud je klávesnice nebo myš připojena k docku s Thunderbolt portem, po stisknutí na jednu z periferií se počítač probudí ze spánku
  • Požadovaná ochrana přímého přístupu k paměti založeného na technologii VT-d, která pomáhá předcházet útokům skrz protokol DMA

Porty a kabely Thunderbolt 4 jsou plně zpětně kompatibilní s USB4, Thunderbolt 3 a dalšími standardy USB a nadále používá design fyzického konektoru USB-C. Thunderbolt 4 bude na prvním místě mezi nadcházejícími procesory Intel pro notebooky Tiger Lake. Se samostatnými čipy řadičů řady 8000 přijde koncem tohoto roku.

Společnost Apple právě oznámila, že v příštích letech přechází od procesorů Intel k vlastním čipům Apple Silicon u řady Mac a uvidíme, jak bude Apple v budoucnu zpracovávat podporu Thunderboltu. Mac mini jednotky založené na A12Z, které Apple distribuuje vývojářům, aby jim pomohly připravit své aplikace na přechod, neobsahují žádné porty Thunderbolt 3.

Zdroj: Macrumors