Nabíjecí podložka využívá nejčastěji standard Qi a nabije telefon, sluchátka i hodinky

Nabíjecí podložka je plocha, která slouží jako bezdrátová nabíječka. Můžete si pořídit jednoduchou verzi, duální i případně trojitou. Všechny podporují Qi standard.

Systém Qi se skládá z nabíjecí cívky (zabudované například v nočním stolku) a kompatibilního přenosného zařízení, je schopen indukčně přenášet elektrickou energii až na vzdálenost 4 cm. To znamená, že ke svému mobilnímu telefonu, který standardem Qi disponuje, nemusíte připojovat žádné kabely a nabijete jej tak pouhým položením na dané příslušenství/místo. Bezdrátová nabíječka Qi standard nemůže obsahovat jen tak, musí totiž splňovat určitá kritéria.

Nabíjecí podložka funguje na jednoduchém principu

Systém je založen na elektromagnetické indukci mezi dvěma plošnými cívkami. Systém Qi se skládá ze dvou zařízení: z nabíjecí podložky, do níž je přiveden elektrický proud a která pomocí své vestavěné cívky v okolním vzduchu vytváří proměnné magnetické pole, a dobíjeného zařízení, v jehož cívce se sekundárně opět indukuje střídavý elektrický proud. Nabíjené přenosné zařízení si ho usměrňuje a tuto přenesenou energii ukládá do svého akumulátoru.

Bezdrátové nabíječky standardu Qi se snaží nabídnout srovnatelnou účinnost s těmi klasickými drátovými, k různým ztrátám ale přece jen dochází – záleží na vzdálenosti i tom, zda je zařízení v krytu atd. Na rozdíl od klasické nabíječky dosahují v režimu Stand-by (když žádné zařízení není nabíjeno) příkonu pouhých 0,0001 W oproti 0,12 W u klasické nabíječky o výkonu 5 W a účinnosti 72 %.

Existuje ale i alternativní standard pro rezonanční elektromagnetické nabíjení Rezence, které  převzalo a dále vyvíjí sdružení AirFuel. Pracuje na průmyslovém kmitočtu 6,58 MHz a umožňuje připojení až pro 8 zařízení a předání výkonu do 50 W na vzdálenost do 5 cm.

Jakou nabíječku vybrat?

Kvalitní bezdrátová nabíječka je například ta od Satechi. Jedná se o nabíjecí plochu pro položení jednoho zařízení. Je vyrobena z hliníku a umožňuje rychlé 10W nabíjení.

Levná bezdrátová nabíječka je pak ta od výrobce Devia a nabízí stejné parametry. Telefon nabijete rychle 10W výkonem, má signalizační LED diodu, ale na rozdíl od prvně jmenované je vyrobena z plastu.

Pokud hodláte nabíjet zároveň dvě zařízení, ideálně iPhone a Apple Watch, tak se podívejte na duální bezdrátovou nabíječku Devia. Také zvládá nabíjet telefon 10W výkonem a pohodlně dokáže pojmout i Apple Watch.

A konečně zbývá zmínit trojitou bezdrátovou nabíječku v luxusním provedení. Nomad Base Station je vyrobena z mixu kůže a hliníku a poskytuje prostor pro nabíjení telefonu, hodinek i sluchátek zároveň.