Nabíječky na iPhone se slevou 25%
V košíku zadejte slevový kód NBJW25

Krytka kamery MacBooku může při zavření víka poškodit počítač. Jak tomu předejít?

Krytka kamery na notebooku může způsobit, že při zavření se poškodí vnitřek počítače. Apple tento měsíc zveřejnil podpůrný dokument, který varuje zákazníky před poškozením displeje.

Apple říká, že vzdálenost mezi displejem a klávesnicí je navržena s velmi těsnými tolerancemi, což může být problematické. Zakrytí fotoaparátu může také způsobit problémy s automatickým jasem a funkcí True Tone.

Krytka kamery není nutná

Pokud zavřete MacBook s nainstalovaným krytem fotoaparátu, může dojít k poškození displeje, protože vzdálenost mezi displejem a klávesnicí je navržena s velmi těsnými tolerancemi. Zakrytí vestavěné kamery může také rušit snímač okolního světla a bránit tak funkcím, jako je automatický jas a True Tone. Jako alternativu k zabezpečení sledujte zelené indikační světlo u kamery a rozhodněte, které aplikace mohou kameru používat v předvolbách systému.

Varování od společnosti Apple pravděpodobně pramení ze stížností vlastníků MacBooku Pro, kteří uvádějí, že jejich displeje po zakrytí fotoaparátu nezobrazují informace korektně. Zdá se, že problém je obzvláště vážný u nových 16palcových modelů ‌MacBooku Pro‌, které mají tenčí rámečky.

Řešením také může být velmi tenká ochranná fólie na displej pro MacBook, která zabrání vniknutí nečistot, lépe odolává šmouhám a samozřejmě poskytuje i vyšší odolnost vůči poškození.

Nový 16palcový MacBook Pro je náchylnější

Nejnovější MacBook Pro 16 s tenkými malými rámečky má toto problematické chování nejvíce odnášet. Poškození při použití krytu FaceTime kamery je považováno za náhodné a může být napraveno v rámci AppleCare +, ale je docela možné, že je to problém, který Apple neopraví jen tak ani v záruce a oprava pak může vyjít na velký balík peněz.

Apple říká, že zákazníci znepokojení nedovoleným přístupem k fotoaparátu by měli sledovat zelené světlo, které se rozsvítí při aktivaci fotoaparátu. Fotoaparát je zkonstruován tak, aby k němu nebylo možné přistupovat bez rozsvícení této kontrolky.

Majitelé MacBooků se mohou také řídit tím, které aplikace mají přístup k vestavěné kameře, protože uživatelé musí při používání systému macOS Mojave nebo novějšího udělit oprávnění k použití kamery pro každou aplikaci. Pro ty, kteří potřebují zakrýt fotoaparát, společnost Apple doporučuje kryt kamery, který není tlustší než průměrný papír do tiskárny (0,1 mm) a nezanechává zbytky lepidla.

Zdroj: Macrumors