Vodotěsné pouzdro na mobil se hodí, i když je váš iPhone voděodolný

Říkáte si, že když je vás iPhone voděodolný, tak vodotěsné pouzdro na mobil nepotřebujete? Chyba lávky. Hodí se vám a my vám řekneme proč.

Mobilní telefony iPhone jsou od jejich verze 7 voděodolné. Konkrétně iPhone XS a iPhone XS Max mají hodnocení voděodolnosti IP68 podle normy IEC 60529 (maximální hloubka do 2 metrů po dobu 30 minut). iPhone XR, iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone 7 a iPhone 7 Plus mají hodnocení voděodolnosti IP67 podle normy IEC 60529 (maximální hloubka do 1 metru po dobu 30 minut). iPhone XS, XS Max a XR jsou navíc odolné i proti nezamýšlenému polití běžnými tekutinami, jako jsou limonády, pivo, káva, čaj nebo džusy.

K čemu tedy použít vodotěsné pouzdro na mobil? Zejména proto, že odolnost proti polití, vodě a prachu není trvalá a může se v důsledku normálního opotřebení postupem času snížit. Poškození způsobené tekutinou není kryté zárukou, můžete ale mít určitá práva vyplývající ze zákona na ochranu spotřebitele. Sám Apple tedy nedoporučuje záměrné vystavování jeho produktů tekutinám a vlhkému prostření.

 

Pokud chcete zabránit poškození tekutinou, vyhýbejte se těmto situacím:

  • plavání nebo koupání se s iPhonem
  • vystavování iPhonu natlakované vodě nebo silnému proudu vody (sprchování)
  • používání iPhonu v sauně a páře
  • záměrné ponořování iPhonu do vody
  • práce s iPhonem v teplotách mimo doporučený rozsah nebo v extrémním vlhku
  • rozebírání iPhonu

 

Zároveň není vhodné iPhone vystavovat mýdlu, čisticím prostředkům, kyselinám, kyselým potravinám a kapalinám obecně – sem patří i parfémy, repelenty proti hmyzu, krémy, opalovací prostředky, oleje, odstraňovače lepidel, barvy na vlasy nebo třeba rozpouštědla. Pokud se iPhone dostane do kontaktu s některou z těchto látek, pečlivě ho očistěte.

 

Vodotěsné pouzdro na mobil a jeho varianty

Pokud se tedy chcete vyvarovat „vytopení“ iPhonu, nebo ten váš voděodolný není, můžete jej obléci do patřičného pouzdra či krytu. Plážové voděodolné pouzdro na mobil společnosti Devia nabízí univerzální velikost (od nejstarší po nejnovější modely iPhonu a i pro zařízení s Androidem). Jeho cena je přitom jen 299 Kč.

 

Stejnou funkcionalitu a možnosti nabízí i voděodolné pouzdro pro iPhone Spigen. To je kompatibilní se zařízeními do velikosti 6 palců, obsahuje oddělitelné a nastavitelné poutko na krk a zachovává 100procentní funkčnost dotykové obrazovky. Jeho cena je 399 Kč.

Jestliže chcete spíše kryt na váš iPhone dle modelu, který vlastníte, můžete vybírat mezi těmi pro iPhone 6/6s, 7/8, 7 Plus/8 Plus, XR, XS a XS Max. Počítejte s maximální ochranou nejen proti vodě, ale i proti náhodnému poškození telefonu. Většina pouzder totiž byla testována v náročných podmínkách. Stejně tak se však připravte na vyšší cenu. Ta dle modelu začíná na 999 Kč a končí až na více jak dvou tisících.