Mac Pro M1 byl už připravený, Apple si ale jeho uvedení rozmyslel

Apple měl Mac Pro s čipem M1 připravený k dodání a uvedení na trh pro zákazníky již před několika měsíci. Nakonec se ale rozhodl počkat na Mac Pro s čipem M2 Extreme. Ten bude představen později v tomto roce, prozradil Mark Gurman z agentury Bloomberg.

V rozhovoru s YouTuberem Maxem Techem Gurman uvedl, že Apple pravděpodobně odložil uvedení Macu Pro M1, aby počkal na špičkovější a výkonnější verzi s čipem M2 Extreme. Ta má být uvedena na trh později v tomto roce. Gurman předpovídá, že k předpremiéře špičkového Apple Mac Pro dojde ještě letos s uvedením na trh počátkem roku 2023. Gurman poznamenává, že Apple původně plánoval oznámit Mac Pro během letošní konference WWDC, ale tyto plány zřejmě nevyšly.

Mac mini

Gurman v rozhovoru také uvedl, že neočekává, že by se Mac mini, který by se podle předchozích zvěstí mohl dočkat faceliftu, dočkal nového designu. Gurman poukazuje na podobnosti mezi Macem mini a Mac Studiem a říká, že obnovený Mac mini bude pouze doplněn o čip M2.

Mac Pro M1 byl na spadnutí

Apple už dříve potvrdil, že pracuje na nové generaci Macu Pro s Apple Silicon čipy. Objevily se zvěsti o vývoji menšího Macu Pro, ale ukázalo se, že jde o Mac Studio, samostatnou produktovou řadu představenou v březnu 2022.

Mac Studio je kříženec Macu Pro a Macu mini a je vybaven výkonnými čipy M1 Max a M1 Ultra. M1 Ultra je zdvojená verze M1 Max s 20jádrovým GPU a 64jádrovým GPU. M2 Extreme, který Apple bude nabízet v Macu Pro, bude ještě výkonnější a očekává se, že bude nástupcem M1 Ultra. Chystané počítače Mac Pro budou používat M2 Extreme a M2 Ultra.

Mac Studio

Na akci Mac Studio v březnu 2022 Apple jasně řekl, že tento malý stroj není náhradou Macu Pro. Senior viceprezident společnosti Apple pro hardwarové inženýrství John Ternus zašel tak daleko, že potvrdil, že Mac Pro přijde jindy, aby vyjasnil případné nejasnosti ohledně pokračování produktové řady Mac Pro.

Zvěsti naznačovaly, že nová generace Macu Pro dozná jen několika málo konstrukčních změn, přičemž Apple se především zbaví současných procesorů Intel Xeon ve prospěch svých Apple Silicon čipů. M1 Ultra v Mac Studiu je již nyní rychlejší než 28W čip Intel Xeon, takže Mac Pro by se měl pochlubit ještě extrémnějším výkonnostním pokrokem.