Nová AirPods Pro přijdou co nevidět. Co od nich čekat?

AirPods Pro jsou nyní 1000 dní staré. To je na Apple poměrně dlouhá doba a je tedy jasné, že se brzy dočkáme jejich nástupce. Co by taková AirPods 2 měla umět?

Sluchátka AirPods Pro byla uvedena na trh před více jak 1 000 dny a jsou nejstarším zařízením současné generace, které je stále v prodeji. Apple je uvedl v pondělí 28. října 2019. Sluchátka se začala prodávat okamžitě a objednávky začaly zákazníkům přicházet ve čtvrtek 31. října.

Apple dále uvedl na trh sluchátka AirPods Max v prosinci 2020 a AirPods 3 v říjnu 2021. Po ukončení prodeje iPodu touch na začátku letošního roku, který je sám o sobě dnes starý 1 153 dní, jsou AirPods Pro nejstarším Apple zařízením současné generace, které je stále v prodeji, následované Macem Pro 2019, který je dnes starý 957 dní.

Nová AirPods Pro s vylepšenými funkcemi

Analytik společnosti Apple Ming-Chi Kuo, Mark Gurman z agentury Bloomberg a tchajwanská průmyslová publikace DigiTimes opakovaně uvedli, že AirPods Pro 2 budou uvedeny na trh v druhé polovině roku 2022. Uvedení nového modelu je tak nyní pravděpodobně otázkou několika měsíců. Podle zpráv z řady zdrojů se očekává, že AirPods Pro 2 budou vybavena těmito vylepšeními:

  • Stejný design jako současný model.
  • Senzory pro detekci pokožky místo infračervených senzorů.
  • Výrazně vylepšený bezdrátový čip.
  • Podpora přehrávání bezztrátového zvukového kodeku Apple (ALAC).
  • Aktualizované snímače pohybu se zaměřením na sledování kondice.
  • Nabíjecí pouzdro vysílající zvuk pro účely sledování polohy.

Bylo také naznačeno, že AirPods Pro 2 budou mít aktualizovaný čip, schopnost samoadaptivního potlačení hluku, snímače srdečního tepu a teploty, možnost naslouchátka a port USB-C, ale Ming-Chi Kuo a Mark Gurman tyto informace zpochybnili.

Zdá se pravděpodobné, že nabíjecí pouzdro AirPods Pro 2 vydávající zvuk bude integrováno do aplikace Najít. Podobně jako v současné době mohou uživatelé vydávat zvuk z jednotlivých AirPods uvnitř pouzdra, aby je mohli najít. To se shoduje s údajnými uniklými fotografiemi nové generace AirPods Pro, které ukazovaly nabíjecí pouzdro s otvory pro reproduktory. Ty vydávají zvuk pro sledování polohy, což umožňuje lokalizovat sluchátka a pouzdro odděleně.

Pokročilý zvuk

Podpora bezztrátového zvuku patří k největším vylepšením, která se u AirPods Pro 2 očekávají, a mohla by mít důsledky pro celou řadu AirPods v budoucnu. Všechny současné produkty Apple AirPods, včetně AirPods třetí generace, AirPods Pro a AirPods Max, nepodporují Lossless audio.

Je to proto, že AirPods přehrávají zvuk přes Bluetooth, což je omezuje na kodek AAC. Je možné, že k obejití Bluetooth a umožnění poslechu bezztrátového zvuku bude nutné do AirPods přímo streamovat kvalitnější soubory s bezztrátovým zvukovým Apple kodekem. Je ale možné, že Apple by mohla vyvinout alternativní řešení, které by obcházelo současná omezení Bluetooth.

Kuo zúžil termín uvedení AirPods Pro 2 na čtvrté čtvrtletí roku 2022, které trvá od října do prosince tohoto roku. To znamená, že AirPods Pro 2 by mohly přijít přibližně tři roky po svých předchůdcích.