AirPods Max vs. Sony WH-1000XM5. Jak Apple obstál u své největší konkurence?

Společnost Sony tento týden přišla s aktualizovanou verzí svých populárních sluchátek přes uši s potlačením hluku. Nabízí se tak porovnání s AirPods Max. Která sluchátka jsou lepší a vyplatí se koupit WH-1000XM5 od Sony za 10 500 Kč místo AirPods Max od Applu za 16 500 Kč?

Především AirPods Max vítězí, pokud jde o název. WH-1000XM4 je jednoduše příliš dlouhé pojmenování a jejich nástupce WH-1000XM5 na tom není nijak lépe. Až budete někomu říkat, že máte nejlepší sluchátka od Sony a sdělíte mu přesný název, těžko si ho bude pamatovat. Sony není v pojmenovávání svých televizorů, sluchátek a dalších zařízení nijak skvělá, takže v tomhle má Apple navrch.

Vzhled je otázkou vkusu

Oproti výše zmíněným WH-1000XM4 mají sluchátka WH-1000XM5 aktualizovaný design, ale AirPods Max mají klasický a líbivý vzhled. WH-1000XM5 mají plastové tělo a sluchátka nejsou tak prémiová jako AirPods Max. To také pravděpodobně způsobuje část cenového rozdílu. Sluchátka AirPods Max jsou hliníková a dodávají se v různých barvách, zatímco sluchátka WH-1000XM5 se dodávají ve stříbrné (připomíná spíše krémovou) a černé barvě.

Sony sluchátka

Sluchátka nejsou skládací jako předchozí verze a jsou o něco méně přenosná, ale Sony je nabízí s mnohem lepší variantou pouzdra než je „podprsenkové“ pouzdro AirPods Max. Co se týče hmotnosti, sluchátka WH-1000XM5 jsou na hlavě lehká a pohodlně se nosí i delší dobu.

Ovládání a funkce na úrovni

K dispozici jsou gesta přejetím a dotykem, kterými se ovládají funkce přehrávání, podobně jako u modelu WH-1000XM4. Připojení sluchátek WH-1000XM5 k Apple zařízení ale není tak pohodlné jako rychlý způsob párování Apple AirPods Max. AirPods Max také podporují automatické přepínání zařízení, prostorový zvuk a další funkce.

Sony WH-1000XM5 ovládání

Sluchátka WH-1000XM5 i AirPods Max mají funkci aktivního potlačení hluku (ANC) a Sony v této verzi ANC ještě posílila. Jsou zde dva čipy QN1 (ve srovnání s jedním čipem QN1 ve WH-1000XM4), a to je rozdíl. Při testování si AirPods Max i WH-1000XM5 vedly dobře při blokování okolního hluku, ale WH-1000XM5 si vedly o něco lépe. Sony WH-1000XM5 a AirPods Max nabízejí také funkci propustnosti, která vám umožní slyšet, co se děje kolem vás. Nutno říct, že funguje nejlépe u sluchátek AirPods Max.

Zvuk a výdrž baterie

Co se týče kvality zvuku, sluchátka WH-1000XM5 mají menší měniče než WH-1000XM4 a jiný zvukový profil, který je více přibližuje sluchátkům AirPods Max. Oba modely nabízejí hloubky, čistotu a nízké zkreslení při nižších frekvencích a zvuk je oproti modelu WH-1000XM4 rozhodně lepší. Je vylepšený natolik, že je těžké říct, zda lepší zvuk nabízejí sluchátka AirPods Max nebo WH-1000XM5, takže v této kategorii je to nerozhodně.

Bezdrátová sluchátka

Sluchátka WH-1000XM5 nabízejí až 30hodinovou výdrž baterie, což je o 10 hodin více než AirPods Max, a to stojí za zvážení. Sluchátka AirPods Max mají vydržet 20 hodin, ale se zapnutým ANC zpravidla nevydrží. Sony mají fyzické tlačítko napájení, což se hodí, abyste neplýtvali baterií. Navíc jsou sluchátka vybavena více možnostmi přizpůsobení ANC, gest a zvuku.

Celkově vzato, pokud se vám nelíbí design sluchátek AirPods Max a jedinečná sada funkcí, které tato sluchátka nabízejí uživatelům Apple zařízení, stojí sluchátka WH-1000XM5 od společnosti Sony za zvážení jako cenově dostupnější alternativa.