Nabíječky na iPhone se slevou 25%
V košíku zadejte slevový kód NBJW25

Wi-Fi 7 slibuje zvýšení rychlosti a lepší stabilitu připojení

Wi-Fi 7 je IEEE 802.11be podle starého názvosloví. Wi-Fi 6 se označovala IEEE 802.11ax a Wi-Fi 5 pak IEEE 802.11ac. Stejně jako předchozí standardy bude Wi-Fi 7 zpětně kompatibilní. Abyste však mohli využívat nové funkce a vyšší výkon, které slibuje, budete muset svá zařízení upgradovat. To znamená nákup nových směrovačů a přístupových bodů, nemluvě o nových smartphonech, noteboocích, televizorech atd.

Wi-Fi 7 zatím jen v plánech

Mnoho lidí teprve nedávno přešlo na Wi-Fi 6 a někteří možná zvažují přechod na Wi-Fi 6E. Na jejich nástupci se ale už pracuje. Wi-Fi 7 je dalším významným pokrokem na obzoru a stejně jako jeho předchůdci slibuje nový standard rychlejší připojení, nižší latenci a schopnost elegantně spravovat více připojených zařízení než kdykoli předtím.

router Wi-Fi 7

Pokud chcete vylepšit svojí Wi-Fi už dnes, Wi-Fi 7 není zatím řešením. Stále se na nové specifikaci pracuje a reálně bude trvat ještě hodně dlouho, než o něm většina z nás začne uvažovat. Pokud potřebujete provést upgrade co nejdříve, zaměřte se na Wi-Fi směrovače s podporou Wi-Fi 6 nebo rovnou 6E.

Sedmá generace Wi-Fi slibuje výrazné vylepšení oproti Wi-Fi 6 a 6E a mohla by nabídnout až čtyřikrát vyšší rychlost. Obsahuje také chytré pokroky, které snižují latenci, zvyšují kapacitu a zvyšují stabilitu a efektivitu.

Jaké výhody Wi-Fi 7 přináší

Wi-Fi 7 bude rychlejší, bude podporovat více připojení a bude se více přizpůsobovat, aby byl zachován spolehlivý výkon s nízkou latencí.

Tyto výhody pomohou poskytovat vysoce kvalitní video a lepší cloudové hry a budou sloužit aplikacím rozšířené reality a virtuální reality, které vyžadují vysokou propustnost a nízkou latenci. Wi-Fi 7 se také lépe vypořádává s přetížením a rušením, což přináší hmatatelné výhody v oblastech s hustě rozmístěnými zařízeními nebo sousedními sítěmi, které se překrývají. Posledně jmenovaná funkce je nejvýznamnější pro podniky a větší prostory.

Jak si Wi-Fi 7 vede ve srovnání s Wi-Fi 6E?

Možná vás pochopitelně zajímá, čím se Wi-Fi 7 liší od Wi-Fi 6E, která obecně slibuje stejné výhody oproti předchozím standardům díky otevření pásma 6 GHz. Zejména proto, že Wi-Fi 7 bude využívat stejná tři pásma 2,4 GHz, 5 GHz a 6 GHz. Zde je několik významných vylepšení.

Širší kanály

Každé pásmo je rozděleno na kanály. Pásmo 2,4 GHz zahrnuje 11 kanálů po 20 megahertzích (MHz). Pásmo 5 GHz má 45 kanálů, ale místo toho, aby byly omezeny šířkou 20 MHz, mohou se kombinovat a vytvářet 40MHz nebo 80MHz kanály. Pásmo 6 GHz podporuje 60 kanálů a u Wi-Fi 6E mohou být široké až 160 MHz. Wi-Fi 7 podporuje kanály široké až 320 MHz. Čím širší je kanál, tím více dat může přenášet.

Jednoduchou analogií je představit si, jak velký provoz zvládne jednoproudá silnice ve srovnání s tříproudou dálnicí nebo šestiproudou superdálnicí.

Vyšší QAM

Kvadraturní amplitudová modulace (QAM) je metoda přenosu a příjmu dat v radiofrekvenčních vlnách. Čím vyšší je, tím více informací se do ní vejde. Wi-Fi 7 podporuje 4K-QAM, Wi-Fi 6 podporovala 1024-QAM a Wi-Fi 5 byla omezena na 256-QAM.

Potenciální výhody komplikuje síla signálu, šum na pozadí a rušení. V důsledku toho se s rostoucím QAM snižuje dosah a je třeba silnější signál. Skok na 1024-QAM ve Wi-Fi 6 tedy nabídl přibližně 25procentní nárůst rychlosti přenosu dat oproti Wi-Fi 5. Skok na 4K-QAM ve Wi-Fi 7 znamená zvýšení špičkového výkonu o 20 procent.

Provoz s více linkami

Snad nejzajímavějším pokrokem ve Wi-Fi 7 je Multi-Link Operation (MLO). Každý předchozí standard Wi-Fi vytváří spojení mezi dvěma zařízeními v jednom pásmu. Dokonce i třípásmový směrovač Wi-Fi 6E spojuje dvě zařízení v jediném pásmu na pevném kanálu (směrovač rozhoduje, zda se připojí v pásmu 2,4 GHz, 5 GHz nebo 6 GHz).

MLO může kombinovat několik frekvencí napříč pásmy do jediného připojení. Směrovač Wi-Fi 7 se může připojit k zařízení Wi-Fi 7 přes dva nebo více kanálů v různých pásmech současně. MLO potenciálně umožňuje širší kanály schopné přenášet více dat - vrátíme-li se k našemu přirovnání k dálnici, můžete posílat provoz na dálnici i na superdálnici najednou.

Rychlost není vždy prioritou, ale MLO umožňuje také efektivnější výkon. Směrovač Wi-Fi 7 může brát v úvahu přetížení a další rušení a vysílat na nejlepším kanálu, aby je obešel, a přepínat tak, aby bylo zachováno stabilní připojení a nízká latence.

Wi-Fi 7 také vylepšuje stávající technologie, jako jsou OFDMA, MU-MIMO a TWT.

Kdy bude k dispozici Wi-Fi 7?

Než se objeví první zařízení a routery Wi-Fi 7, uplyne pravděpodobně více než rok, ale nový standard se začíná formovat.

Společnost Qualcomm představila čipovou sadu Wi-Fi 7 a platformu Networking Pro Series, která dokáže zajistit až 33 Gb/s čtyřpásmového připojení prostřednictvím 16 streamů. Partneři již pracují na integraci jejích technologií do zařízení. Technologie Wi-Fi 7 oznámily také společnosti Broadcom a MediaTek. Další dodavatelé nepochybně oznámí své plány v nadcházejících měsících, až se nový standard upevní a bude oficiálně označen organizací Wi-Fi Alliance.

Wi-Fi 7 MediaTek

I když se Wi-Fi 7 objeví, Wi-Fi 6 z trhu nesmaže. Obě technologie budou pravděpodobně ještě mnoho let koexistovat jako doplňkové.

Intel plánuje instalovat svou technologii Wi-Fi 7 do zařízení do roku 2024. Apple je mezitím na pokraji přechodu svých zařízení na Wi-Fi 6E. Ačkoli se intenzivně hovořilo o tom, že bude debutovat s řadou iPhone 13 v loňském roce, Apple zatím nevydal žádné zařízení s podporou Wi-Fi 6E. Očekává se, že se to letos změní, počínaje iPhonem 14.

Očekává se, že Wi-Fi 6E bude mít také náhlavní souprava pro smíšenou realitu od Applu. Analytik Ming-Chi Kuo uvedl, že zařízení s displejem na hlavě v letech 2022, 2023 a 2024 nabídnou Wi-Fi 6/6E, Wi-Fi 6E/7, respektive Wi-Fi 7, ale není jasné, zda se tato informace týkala konkrétně produktového plánu Apple.