HomePod 2 je už blízko, možná se dočkáme letos

Zatímco původní reproduktor HomePod byl ukončen před více než rokem, spekulace naznačují, že Apple plánuje v budoucnu vydat další větší model HomePodu. Mezitím HomePod mini pravděpodobně rozšíří svou přítomnost tím, že bude časem uveden na trh v dalších zemích.

HomePod 2 dostane čip z Apple Watch

Podle Marka Gurmana z agentury Bloomberg vyvíjí Apple nový HomePod se stejným čipem S8, o kterém se hovoří ve spojení s Apple Watch Series 8.

V červnu Gurman uvedl, že nový HomePod bude blíže původnímu HomePodu než HomePodu mini, pokud jde o velikost a zvukový výkon. Také bude mít aktualizovaný displej nahoře s potenciální multidotykovou funkcí. Žádné další podrobnosti o tomto údajném HomePodu, který podle Gurmana pravděpodobně nepřijde dříve než v příštím roce, nejsou známy.

Nový HomePod někdo odhaduje už v letošním roce

V květnu analytik Ming-Chi Kuo uvedl, že Apple vydá nový HomePod ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 nebo v prvním čtvrtletí roku 2023. Dodal, že nemusí dojít k velkým inovacím v oblasti hardwarového designu. Kuo nesdělil žádné další podrobnosti, takže není jasné, zda měl na mysli novou verzi HomePodu nebo HomePod mini.

HomePod

Původní HomePod je vysoký něco málo přes 17 cm a je vybaven stejným čipem A8, jaký se nachází v iPhonu 6, sedmi výškovými reproduktory s tvarováním paprsku a šesti mikrofony. Při uvedení na trh v únoru 2018 stál HomePod v plné velikosti ve Spojených státech 349 dolarů, ale v dubnu 2019 Apple snížil cenu reproduktoru na 299 dolarů. U nás některé obchody HomePod prodávaly za cenu kolem 10 000 Kč. Dnes lze ještě koupit a to od 7 500 Kč.

Zatímco první recenze HomePodu chválily jeho zvukovou kvalitu, byl drahý a brzdily ho nedostatky Siri. Prodej reproduktoru HomePod byl údajně během let, kdy byl k dispozici, nevýrazný. Se správnou cenou, velikostí a sadou funkcí má nový HomePod potenciál být úspěšnější.

HomePod v kombinaci s Apple TV

Začátkem tohoto roku Gurman uvedl, že se domnívá, že Apple plánuje také nové zařízení, které kombinuje HomePod, Apple TV a kameru. Řekl, že toto kombinované zařízení bude pravděpodobně středobodem přístupu v oblasti domácností.

Gurman prohlásil, že Apple vyvíjí nové reproduktory s obrazovkami a kamerami od počátku roku 2021, což by umožnilo používat zařízení pro hovory FaceTime a další nové funkce. Takové zařízení by mohlo na trhu s chytrým domácím příslušenstvím konkurovat zařízením jako Nest Hub od Googlu a Echo Show od Amazonu.

HomePod mini ve více zemích

Minulý měsíc Apple vydal verzi softwaru 15.6 pro zařízení HomePod a HomePod mini. Kromě vylepšení výkonu a stability aktualizace přidala do zařízení HomePod a HomePod mini podporu Siri ve švédštině a norštině.

HomePod mini

Přidání podpory švédštiny a norštiny pravděpodobně znamená, že HomePod mini bude v nadcházejících měsících vydán ve Švédsku a Norsku. Apple v posledních měsících testoval Siri také v dánštině a finštině u vybraných uživatelů HomePodu mini, takže HomePod mini může být nakonec uveden také v Dánsku a Finsku. Dánština a finština však zatím nejsou v nastavení HomePodu mini uvedeny jako podporované jazyky.

Apple vydal HomePod mini v Belgii, Nizozemsku a Švýcarsku koncem března, tedy zhruba měsíc poté, co v HomePodech zavedl podporu nizozemštiny. Čeština stále chybí.

Podpora standardu Matter

Matter je připravovaný standard připojení, který umožní kompatibilnímu příslušenství pro chytrou domácnost bezproblémově spolupracovat napříč různými platformami, včetně HomeKitu od Applu, Alexy od Amazonu a Home od Googlu. Apple uvádí, že podpora Matteru přijde v aktualizaci později v tomto roce napříč jeho softwarovými platformami.

Ovládání příslušenství Matter pomocí aplikace Domácnost a Siri bude vyžadovat HomePod, HomePod mini, Apple TV 4K nebo Apple TV HD fungující jako domácí rozbočovač.