iPhone USB-C dostane. Otázkou jen zůstává, kdy to bude

Apple testuje iPhone, který místo Lightning portu používá port USB-C. Pokud se rozhodne pro výměnu portů, první iPhone s USB-C by mohl být uveden na trh už v roce 2023.

Spekulace

Analytik společnosti Apple Ming-Chi Kuo i Mark Gurman z agentury Bloomberg uvedli, že Apple testuje prototypovou verzi iPhonu, která má port USB-C místo portu Lightning.

Port USB-C by sjednotil řadu Apple zařízení a umožnil by většině lidí používat k nabíjení iPhonu, iPadu a Macu jedinou USB-C nabíječku. Přechod na USB-C by také umožnil rychlejší nabíjení a vyšší přenosové rychlosti.

Proč iPhone USB-C?

Evropská unie pracuje na legislativě, která by vyžadovala, aby Apple používal univerzální standard portů ve všech svých produktech, což by v podstatě zakázalo proprietární metody nabíjení, jako je Lightning kabel.

USB-C vs. Lightning

Pokud bude nařízení schváleno, bude muset Apple v Evropě vydat iPhone s USB-C, aby vyhověl předpisům, což znamená, že by musel vyvinout speciální iPhone s USB-C určený pouze pro Evropu nebo přejít na USB-C u iPhonu na celosvětové úrovni.

Evropský parlament odhlasoval legislativu, která donutí všechny výrobce spotřební elektroniky, kteří prodávají zařízení v Evropě, aby zajistili, že se telefony, tablety, notebooky, fotoaparáty, náhlavní soupravy, reproduktory a kapesní herní konzole budou nabíjet přes USB-C bez výjimek. S výjimkou zařízení, která jsou příliš malá na to, aby podporovala port USB-C, jako jsou hodinky Apple Watch.

Nevýhody USB-C

V roce 2021 analytik společnosti Apple Ming-Chi Kuo uvedl, že Apple se v dohledné budoucnosti bude držet Lightningu, protože by to ohrozilo vodotěsnost iPhonu.

Od té doby Apple od plánů zůstat u Lightningu ustoupil, ale není jasné, zda přechod na USB-C ovlivní hodnocení voděodolnosti iPhonu, nebo zda bude Apple schopen vyrobit port USB-C, který bude stejně voděodolný jako port Lightning.

Díky Lightningu má Apple skrz program Made for iPhone (MFi) určitou kontrolu nad ekosystémem příslušenství určeného pro iPhone. Výrobci třetích stran, kteří chtějí vyrábět zařízení s certifikací Apple, musí získat souhlas společnosti. USB-C by otevřel zcela novou škálu příslušenství, které je na trhu.

Apple bude mít pravděpodobně menší kontrolu nad USB-C příslušenstvím určeným pro iPhone a také by přišel o licenční poplatky, které v současnosti inkasuje.

USB-C příslušenství

Pokud Apple skutečně přejde u iPhonu na USB-C, můžeme očekávat, že USB-C využije i další příslušenství, které v současnosti používá port Lightning. Patří sem zařízení jako AirPods, AirPods Pro, AirPods Max, Magic Mouse a další.

Datum uvedení na trh

Modely iPhone 14 z roku 2022 budou nadále používat port Lightning a nejdříve se očekává, že Apple provede přechod na USB-C v roce 2023. To by modely iPhone 15 měly přijmout port USB-C, pokud se Apple nerozhodne své současné plány odložit.