Srovnání MacBooku Air s M1 a M2. O kolik je novinka lepší?

Apple MacBook Air s čipem M2 přichází více než rok a půl po svém předchůdci s čipem M1. Nový stroj má kompletně přepracovaný design a také několik důležitých vylepšení pod kapotou. Díky nim by mohl být pro mnoho uživatelů významným upgradem, který stojí za zvážení, i když se některým uživatelům nemusí vyplatit.

MacBook Air často volí ti, kteří vyžadují přenosný a cenově dostupnější Apple notebook, přičemž zařízení nabízí lehkou konstrukci za cenu výrazně nižší než špičkové modely MacBooku Pro. MacBook Air M2 se připojuje k řadě Maců za cenu lehce nad 35 000 Kč - konkrétně od 36 990 Kč. Předchozí model M1 zůstává v prodeji za stejnou cenu 29 990 Kč, s jakou debutoval v listopadu 2020.

Ať už zvažujete přechod z MacBooku Air M1 na MacBook Air M2, nebo jste na trhu s novým MacBookem Air a přemýšlíte, zda se vám vyplatí ušetřit 7 000 Kč koupí modelu M1, náš průvodce pro kupující vám pomůže zjistit, který z obou aktuálně prodávaných modelů MacBook Air je pro vás nejlepší.

Srovnání MacBook Air M1 vs. M2

Navzdory odlišnému designu existuje mezi oběma modely MacBook Air řada důležitých paralel:

Podobnosti

  • ~13palcový Retina displej s širokoúhlým barevným podáním P3 a technologií True Tone
  • Snímač okolního světla
  • Touch ID
  • Force Touch trackpad
  • Konstrukce bez ventilátorů s pasivním chlazením
  • Apple Silicon čip s 8jádrovým procesorem
  • Engine pro kódování a dekódování videa s hardwarovou akcelerací H.264 a HEVC
  • Konfigurace úložiště SSD s kapacitou 256 GB, 512 GB, 1 TB a 2 TB
  • Dva porty Thunderbolt/USB 4
  • 3,5mm konektor pro sluchátka
  • Podpora širokého stereofonního zvuku a přehrávání Dolby Atmos
  • Soustava tří mikrofonů se směrovým tvarováním paprsku
  • Wi-Fi 802.11ax 6 a Bluetooth 5.0
  • Výdrž baterie až 18 hodin
  • K dispozici ve stříbrné a vesmírně šedé barvě

Kromě designu jsou mezi MacBookem Air M1 a novým MacBookem Air M2 ale i další zásadní rozdíly:

Rozdíly

M1 MacBook Air M2 MacBook Air
13,3palcový displej Retina (2560 × 1600 pixelů) 13,6palcový displej Liquid Retina (2560 × 1664 pixelů)
Jak 400 nitů Jas 500 nitů
Čip Apple M1 s až 8jádrovým grafickým procesorem Čip Apple M2 s až 10jádrovým grafickým procesorem
Paměťová propustnost 68,25 GB/s Kódovací a dekódovací engine ProRes pro hardwarově akcelerované video ProRes a ProRes RAW
Konfigurace s 8GB a 16GB jednotnou pamětí Paměťová propustnost 100 GB/s
Kamera FaceTime HD 720p Konfigurace s 8GB, 16GB a 24GB jednotnou pamětí
Stereofonní reproduktory Kamera FaceTime HD 1080p
3,5mm jack pro sluchátka 3,5mm konektor pro sluchátka s pokročilou podporou vysokoimpedančních sluchátek
Lithium-polymerová baterie s kapacitou 49,9 Wh Lithium-polymerová baterie s kapacitou 52,6 Wh
30W napájecí USB-C adaptér 30W napájecí USB-C adaptér (s modelem s 8jádrovým grafickým procesorem) nebo 35W kompaktní napájecí adaptér se dvěma porty USB-C (s modelem s 10jádrovým grafickým procesorem)
K dispozici ve zlaté barvě Podpora rychlého nabíjení s 67W napájecím USB-C adaptérem
K dispozici v barvách hvězdně bílá a temně inkoustová

Design

Nejvýraznějším rozdílem mezi oběma modely MacBook Air je jejich design. Zatímco MacBook Air M1 odráží design předchozích modelů se zúženým klínovitým vzhledem, model M2 vychází z nejnovějších 14 a 16palcových modelů MacBooků Pro s jednotnou tloušťkou a plochou horní částí se zaoblenými spodními hranami.

MacBook Air 2018

Je nakonec věcí osobních preferencí, který design upřednostňujete, ale MacBook Air M1 má úplně stejný design, jaký má zařízení od roku 2018. Sám o sobě přenesl zužující se styl, který Apple používá od roku 2010. MacBook Air M2 využívá nejnovější designový jazyk společnosti a vypadá jako mnohem modernější zařízení.

MacBook AIr profil

Další designový rozdíl, který stojí za to zdůraznit, spočívá v tom, že MacBook Air M2 má řadu funkčních kláves na celou výšku místo řady na polovinu výšky u modelu M1 a má jiný design skeneru Touch ID. Klávesy jsou jinak stejné. Funkční řada s plnou výškou pravděpodobně neovlivní žádné rozhodnutí o koupi, ale přesto stojí za to ji mezi většími vylepšeními vyzdvihnout.

MacBook Air klávesnice

Rozměry a hmotnost

MacBook Air M2 je o 4,8 mm tenčí než nejtlustší místo předchozího modelu. Obě provedení mají úplně stejnou šířku, ale model M2 je o něco delší. Přestože nový MacBook Air nemá zúženou konstrukci, přináší oproti předchozí generaci zmenšení objemu o 25 % a v ruce by měl působit lehčeji.

MacBook Air

MacBook Air 2022

Věrný svému názvu je MacBook Air M2 také o 45 gramů lehčí než předchozí model.

M1 MacBook Air M2 MacBook Air
Výška (v nejsilnějším bodě): 1,61 cm Výška: 1,13 cm
Výška (v nejtenčím bodě): 0,41 cm Šířka: 30,41 cm
Šířka: 30,41 cm Hloubka: 21,5 cm
Hloubka: 21,24 cm Hmotnost: 1,24 kg
Hmotnost: 1,29 kg

MacBook Air M2 sice nepřináší zásadní změnu, pokud jde o přenosnost, ale snížení hmotnosti a objemu pravděpodobně uvítají uživatelé, kteří potřebují své zařízení často přenášet. MacBook Air M1 není v žádném případě velké nebo příliš těžké zařízení, ale MacBook Air M2 se snáze vejde do těsných přihrádek v tašce a bude o něco méně těžkopádný. Nový design je sice výraznější a vizuálně přitažlivější, ale obecně se nevyplatí kupovat nejnovější model čistě kvůli lepší přenosnosti.

Barevné varianty

Stejně jako mnoho jiných Apple zařízení jsou oba modely k dispozici ve stříbrné a vesmírně šedé barvě. MacBook Air M2 není k dispozici ve zlaté barvě, ale nabízí se varianty hvězdně bílá a temně inkoustová.

Pokud máte jiná Apple zařízení v barvách hvězdně bílá a temně inkoustová, například iPhone 13, iPad mini nebo iPad Air nebo hliníkové hodinky Apple Watch Series 7, možná si raději pořídíte model M2, abyste získali odpovídající barvu. Jedinečný šampaňský odstín Starlight nebo námořnický odstín Midnight mohou být také jednoduše přitažlivější, ale uživatelé stříbrné a vesmírně šedé barvy nemají důvod dávat přednost modelu M2 jen na základě barvy.

Displej

Oba modely mají Retina displej s vysokým rozlišením, širokým rozsahem barev P3 a technologií True Tone, ale Apple se chlubí, že MacBook Air M2 má nejnovější Liquid Retina displej. Díky tomu má tenčí okraje, takže se do podobně velkého zařízení vejde větší displej, a okraje displeje jsou zakřivené kolem horních rohů víka, což působí modernějším dojmem.

MacBook Air M2 displej

Displej MacBooku Air M2 poskytuje o 0,3 palce větší úhlopříčku, takže je na něm o něco více místa pro obsah na obrazovce, a displej může být o 25 procent jasnější než u modelu M1, takže je vhodnější pro použití venku, na přímém slunečním světle nebo v jasném prostředí.

MacBook Air M2 je vybaven výřezem pro umístění kamery FaceTime HD, který se zařezává do horní části displeje. Displeje mají sice různá rozlišení, ale pod výřezem mají stejný poměr stran 16:10, takže by to pro většinu kupujících nemělo být důležité, zejména proto, že lišta nabídek systému macOS tento dodatečný vertikální prostor u modelu M2 využívá.

MacBook Air M1

MacBook Air M1 má stále více než použitelný LCD displej Retina, který uspokojí potřeby většiny zákazníků. Mezi displeji je z hlediska specifikací jen málo podstatných rozdílů, kvůli kterým by stálo za to kupovat jedno zařízení místo druhého nebo upgradovat, ale větší okraje kolem menšího displeje modelu M1 rozhodně působí zastaraleji, což může některé zákazníky přiklonit k novějšímu modelu.

Čipy M1 vs. M2

Jedním z nejdůležitějších rozdílů mezi současnou a předchozí generací MacBooků Air je jejich Apple Silicon čip. Čip M1, představený v listopadu 2020, je založen na čipu Apple A14 Bionic. Naproti tomu model M2 je založen na čipu A15 Bionic z iPhonu 13.

M1 vs. M2

Oba čipy jsou vybaveny 8jádrovým CPU se 4 výkonnostními a 4 efektivními jádry. Jádra M2 však nabízejí mírné zvýšení výkonu a efektivity a až dvě další jádra GPU. Apple tvrdí, že s čipem M2 je intenzivní pracovní zátěž, jako je editace složitých časových os ve Final Cut Pro, téměř o 40 procent rychlejší než u předchozí generace. Aplikace filtrů a efektů v aplikacích, jako je Adobe Photoshop, je až o 20 procent rychlejší než dříve.

Stejně jako M1 Pro je M2 vybaven media enginem pro hardwarově akcelerované kódování a dekódování videa ProRes a ProRes RAW. Naproti tomu speciální media engine čipu M1 dokáže akcelerovat pouze video H.264 a HEVC. Apple tvrdí, že to výrazně urychluje práci s videem na nejnovějším MacBooku Air a umožňuje uživatelům přehrávat více 4K a 8K video streamů a převádět video projekty do ProRes podstatně rychleji než dříve.

Pro běžné uživatele nebude čip M2 pravděpodobně znamenat velký rozdíl oproti čipu M1 při každodenních úkolech, zlepšení bude znatelnější při profesionálních pracovních postupech.

Jednotná paměť

Oba čipy M1 a M2 lze konfigurovat s 8 GB nebo 16 GB jednotné paměti, ale M2 nabízí další možnost 24 GB paměti nejvyšší úrovně. Multitasking a pracovní postupy náročné na paměť, jako je práce s rozsáhlými aktivy, ve výsledku těží z vyšší paměťové varianty.

Kromě toho má M2 šířku paměťového pásma 100 GB/s oproti 68,25 GB/s u M1, což znamená, že nejnovější MacBook Air má rychlejší přístup do paměti.

Kamera

MacBook Air M2 je podle Applu vybaven novou kamerou FaceTime HD s rozlišením 1080p, která má oproti předchozí generaci dvojnásobné rozlišení a je výkonnější při slabém osvětlení. To jistě podstatně zlepší zážitek z videohovorů ve srovnání s kamerou 720p modelu M1.

Reproduktory

MacBook Air M2 nabízí zvukový systém se čtyřmi reproduktory integrovanými mezi klávesnicí a displejem, které podle Applu vytvářejí lepší stereofonní oddělení a čistotu hlasu. MacBook Air M1 si zachovává sestavu stereofonních reproduktorů, která bude většině uživatelů pravděpodobně stačit. Obě zařízení podporují široký stereofonní zvuk a přehrávání Dolby Atmos.

Porty a nabíjení

MacBook Air M2 dále zvyšuje zvukové kvality zařízení podporou vysokoimpedančních sluchátek, jako mají špičkové 14 a 16palcové MacBooky Pro, což by pro některé profesionály v oblasti zvuku mohlo být důležité vylepšení.

MacBook Air porty

Výraznější je přítomnost portu MagSafe na MacBooku Air M2, který uživatelům umožňuje snadněji připojit a odpojit nabíjecí kabel od MacBooku Air - zejména v případě náhodného vytažení nabíjecího kabelu - a zobrazit LED indikátor stavu nabíjení zařízení.

Oba modely jsou vybaveny dvěma porty Thunderbolt, takže pokud jde o připojení příslušenství, není mezi nimi vyloženě rozdíl, ale je třeba poznamenat, že port MagSafe u modelu M2 účinně uvolňuje port Thunderbolt pro příslušenství, které by jinak bylo třeba použít k nabíjení.

Ačkoli je MacBook Air M2 vybaven větší lithium-polymerovou baterií s kapacitou 52,6 wattu, obě zařízení mají stejnou výdrž 18 hodin. Při použití 67W napájecího adaptéru USB-C podporuje MacBook Air M2 rychlé nabíjení.

Modely MacBook Air M2 s konfigurací s možností 10jádrového grafického procesoru se dodávají s 35W kompaktním napájecím adaptérem se dvěma porty USB-C, nikoli s jednoportovým 30W napájecím adaptérem USB-C, který se dodává s modelem M1 a základním modelem MacBook Air M2.

Závěrečné hodnocení

MacBook Air M2 je v některých ohledech podobný svému předchůdci, má stejnou klávesnici Magic Keyboard a trackpad Force Touch, dva porty Thunderbolt/USB 4, pasivní systém chlazení a 18hodinovou výdrž baterie. Zařízení mají podobné rozměry, displej Retina o velikosti kolem 13 palců, až 2TB úložiště, umí hardwarově akcelerovat video H.264 a HEVC a standardně se dodávají s 30W nabíječkou.

Přesto není pochyb o tom, že MacBook Air M2 přináší zásadní změnu designu. Jeho jednotná tloušťka, menší objem a hmotnost, větší displej s tenčími okraji a funkční řada kláves na celou výšku jistě přispějí k modernějšímu vzhledu. Nechybí však ani praktická vylepšení, jako je port MagSafe, rychlé nabíjení, jasnější displej, kamera FaceTime HD s rozlišením 1080p a zvukový systém se čtyřmi reproduktory, které v mnoha oblastech významně zlepšují uživatelský zážitek.

Z těchto důvodů se při rozhodování mezi koupí MacBooku Air M1 a MacBooku Air M2 vyplatí utratit dalších 7 000 Kč za nový design, lepší výkon a plošná vylepšení modelu M2. Přesto, pokud je cena problém, je MacBook Air M1 stále velmi schopný stroj s mnoha podobnostmi s nejnovějším modelem.

Vzhledem k tomu, že od uvedení MacBooku Air M1 uplynulo teprve 18 měsíců a čip M1 je nadále nabízen v iPadu Air, iPadu Pro, Macu mini a iMacu, nevyplatí se MacBook Air M2 všem uživatelům, kteří přicházejí přímo z předchozího modelu. Někteří zákazníci MacBooků Air si možná budou chtít mezi upgrady počkat déle, aby se dočkali ještě větších změn.

Při zvažování upgradu z MacBooku Air M1 na model M2 by uživatelé měli zvážit, nakolik využijí konkrétní vylepšení. Je nepravděpodobné, že by čip M2 zastínil čip M1 pro běžné uživatele, ale pro některé pracovní postupy by mohl nabídnout skutečná vylepšení. Například kódovací a dekódovací engine ProRes, šířka paměťového pásma 100 GB/s a možnost 24GB paměti mohou z modelu M2 udělat mnohem výkonnější zařízení pro profesionály.

Uživatelé MacBooku Air M1, kteří potřebují více než 16 GB paměti, uskutečňují hodně videohovorů, nebo dokonce ti, kteří jsou náchylní k náhodnému přetahování o nabíjecí kabel, by měli zvážit upgrade. Díky kombinaci pokroků nového designu, čipu M2, systému čtyř reproduktorů, většího displeje a rychlejšího nabíjení se výměna MacBooku Air M1 za model M2 vyplatí více než mnohé jiné generační upgrady.

MacBook Air M2 se může nejlépe hodit těm, kdo si MacBook Air kupují poprvé nebo přecházejí ze staršího stroje, spíše než model M1 z roku 2020. Přesto je MacBook Air M2 celkově výrazně atraktivnějším strojem s výraznými vylepšeními téměř ve všech oblastech, takže je oprávněným upgradem téměř pro každého.