iPhone se nenabíjí? Nabízíme 6 způsobů, jak problém vyřešit

iPhone se nenabíjí? Nebo se nabíjí, ale velmi pomalu? Podívejte se, jak rychle problémy vyřešit a mít tak vždy nabitý telefon.

Nenabíjí se iPhone nebo se nabíjí pomalu? Ať už máte problémy s konkrétním nabíjecím kabelem, s více kabely nebo nabíječkami, přečtěte si 6 řešení, jak opravit iPhone, který se nechce normálně zapnout. Podíváme se také na to, co dělat, když se váš iPhone dobíjí jen do 80 %.

iPhony používají k nabíjení Lightning kabel, který je oboustranný, takže můžete použít obě strany kabelu. A pokud máte iPhone 8 nebo novější, můžete nabíjet i bezdrátově. Níže se budeme věnovat nejčastějším problémům, které mohou bránit nabíjení iPhonu tak, jak bylo Applem zamýšleno.

Novější iPhony se v balení nedodávají s napájecím adaptérem. Napájecí adaptér 20 W prodávaný samostatně (nebo od třetích stran) a iPhone rychle nabíjí. Pokud použijete méně výkonný, bude se nabíjet pomaleji.

iPhone se nenabíjí: 6 řešení

  1. Ujistěte se, že iPhone není přehřátý nebo příliš studený
    • 0 až 35 ºC je rozsah okolní teploty vhodný pro iPhone. Pokud je příliš horký nebo studený, nechte jej vychladnout nebo zahřát.
  2. Zkuste nabíjet opačnou stranou kabelu Lightning, který běžně používáte. Také se ujistěte, že napájecí adaptér je zapojený do zásuvky, o které jste si jisti, že funguje.
    • Apple uvádí, že může být nutné nechat jej připojený 30 minut než naběhne. Běžně ale zjistíte, zda se nabíjí, během 5-10 minut od připojení k síti.
  3. Pokud se stále nenabíjí, zkuste použít jiný kabel/napájecí adaptér, pokud ho máte. Nebo jinou elektrickou zásuvku.
  4. Zkontrolujte, zda není Lightning port zanesený nebo znečištěný.
    • Pokud potřebujete pomoc s prohlídkou vnitřku portu, použijte lupu nebo jiný fotoaparát iPhonu.
    • Pokud uvidíte žmolky, nečistoty apod., buďte opatrní při jejich odstraňování. Může dojít k poškození nabíjecích portů. Účinné může být opatrné použití plastového zubařského párátka - nabíjecí kolíky se nacházejí na spodní straně portu Lightning.
    • Pokud si s čištěním nabíjecího portu nevíte rady, odneste iPhone do Apple servisu nebo se obraťte na Apple podporu.
  5. Zjistěte, zda se váš iPhone nabíjí pomocí bezdrátové nabíječky.
  6. Vynuťte restartování iPhonu a poté jej na 30 minut připojte k síti.
    • iPhone 8 nebo novější a iPhone SE 2/3: Stiskněte a rychle uvolněte tlačítko pro zvýšení hlasitosti. Stiskněte a rychle uvolněte tlačítko snížení hlasitosti. Stiskněte a podržte boční tlačítko, dokud se nezobrazí logo Apple.
    • iPhone 7 a iPhone 7 Plus: Stiskněte a podržte boční (nebo horní) tlačítko a tlačítko pro snížení hlasitosti, dokud se nezobrazí logo Apple.
    • iPhone 6s nebo starší a iPhone SE (1. generace): Stiskněte a podržte boční (nebo horní) tlačítko a tlačítko Domů, dokud se nezobrazí logo Apple.

Nabíjecí Lightning port

Jestli ani po vyzkoušení všech 6 našich tipů se iPhone nenabíjí, musíte navštívit Apple servis. Popřípadě prodejce, který vám telefon prodal, ale vždy bude rychlejší zajít rovnou do servisu.

iPhone se nabíjí pouze do 80 %

Je také možné, že Apple telefon se nabije pouze do 80 % a v ten moment se nabíjení zastaví. Velmi pravděpodobně je v takovém případě na „vině“ funkce zvaná Optimalizované nabíjení. Tu Apple využívá k tomu, aby zpomalil proces stárnutí baterií ve svých telefonech. Funguje intuitivně a iPhone si pamatuje, kdy obvykle nabíjíte. Když tedy budete nabíjet v jinou než obvyklou dobu, může se nabíjení zastavit právě na 80 %.

Optimalizované nabíjení iPhone

Vypnutí funkce je snadné. Jděte do Nastavení - Baterie - Kondice baterie a vypněte volbu Optimalizované nabíjení. Tím bude baterie stárnout o něco rychleji, ale zase budete mít jistotu, že se vždy nabije na 100 %.