iPhone Lightning využívá k nabíjení, připojení sluchátek i jako redukci

iPhone Lightning používá už od roku 2012 a Apple konektorem osadil všechna svá mobilní zařízení. Co bude následovat po něm a jaké možnosti s ním teď máte?

Konektor Lightning byl představen 12. září 2012 a v iPhonech a iPadech se tak nachází už mnoho let. Nahradil starý 30pinový dock konektor, který byl větší, nebyl oboustranný a zároveň pomalejší.

iPhone Lightning pomalu opustí

iPhone 4S byl posledním Apple telefonem se starým typem konektoru, od iPhonu 5 začala cupertinská firma integrovat do mobilů nový Lightning konektor. O dva roky později zavedla společnost standard MFI, která zajišťuje bezproblémovou komunikaci kabelu s konektorem.

Je jasné, že konektor s „bleskovým“ názvem tu s námi nebude stále a pořád častěji se mluví o jeho nahrazení. Lightning kabel má mnoho předností a jde použít k nabíjení, přenosu dat nebo lze pořídit i sluchátka s Lightning konektorem. Problémem ale je jeho malá univerzálnost. U jiného než Apple zařízení jej nepoužijete. Proto je na spadnutí přechod ke stále se rozšiřujícímu USB-C.

Například v roce 2009 byla situace diametrálně odlišná. Každý výrobce mobilního telefonu měl svůj konektor. Nyní máme prakticky jen 3. Starší zařízení s Androidem používají microUSB, novější už mají USB-C a Lightning pak používají výhradně iPhony. Na USB-C přitom Apple přešel už i u jeho iPadů Pro, u iPhonů se ale tomu zatím brání. Pokud však Evropský parlament vše schválí, může Applu osazení jeho zařízení USB-C konektory nařídit, jinak zařízení s Lightningem nebude moci v zemích EU prodávat.

USB-C jako další upgrade

Uživatelsky je USB-C rozhraní velice přívětivé, a každý uživatel iPhonu by z něho vlastně jen těžil. Vyjma iPadů Pro jej totiž Apple používá i v MacBoocích. USB-C Lightning tedy plně zastoupí a uživatel na tom nejspíše vydělá. Nemusíte mít tedy obavu a směle vyhlížejte ke světlejším zítřkům. Tedy pokud Evropský parlament dá a Apple bude muset. 

A pokud aktuálně řešíte, jak svůj iPhone s Lightningem připojit k MacBooku s USB-C, můžete sáhnout např. po tom od společnosti DuxDucis.