iPhone 15 a vše, co už o něm víme

Apple bude v tomto roce pokračovat ve své řadě čtyř iPhonů a představí iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max. Stejně jako modely iPhone 14 Pro budou i modely iPhone 15 Pro vybaveny funkcemi, které nejsou dostupné v cenově dostupnějších zařízeních iPhone 15.

V tomto přehledu uvádíme vše, co o modelech iPhone 15 Pro a Pro Max víme na základě kolujících zvěstí. Očekává se, že iPhone 15 Pro bude měřit 6,1 palce, zatímco iPhone 15 Pro Max bude mít 6,7 palce, tedy stejně jako modely iPhone 14 Pro.

Zatím to vypadá, že modely iPhone 15 Pro budou mít aktualizovaný design, přičemž Apple představí tenčí, zakřivené rámečky a nové titanové šasi. Očekává se také, že Apple přidá přepracované tlačítko ztlumení, které by ve skutečnosti mohlo sloužit jako akční tlačítko podobné akčnímu tlačítku na hodinkách Apple Watch Ultra. Tlačítko ztlumení nahradí současný přepínač tichého režimu.

Vylepšený 3nanometrový čip A17 bude exkluzivně určen pro iPhone 15 Pro a Pro Max, modely iPhone 15 budou používat stejný čip A16 jako iPhone 14 Pro a Pro Max. Všechny modely iPhone 15 budou vybaveny Dynamic Island a také přejdou z Lightning na USB-C, ale řada iPhone 15 Pro bude obsahovat modernizovaný port USB-C, který se vyznačuje přenosovou rychlostí USB 3.2 nebo Thunderbolt 3.

Vedle čipu A17 se očekává větší paměť RAM, ale všechny modely iPhone 15 budou pro připojení používat stejnou technologii modemového čipu Qualcomm 5G. Z větší části budou mít iPhone 15 Pro a Pro Max stejné funkce s jedním zásadním rozdílem - teleobjektivem fotoaparátu.

Oba modely budou obsahovat technologii teleobjektivu jako součást soustavy tří fotoaparátů, ale iPhone 15 Pro Max bude mít periskopový objektiv, který umožní 5x až 6x optický zoom, což je oproti 3x zoomu u modelů iPhone 14 Pro výrazné zlepšení.

Úniky a rendery dílů

V únoru se objevila fotografie iPhonu 15 Pro s portem USB-C, která nám poskytla první pohled na design zařízení. V dubnu následovaly makety a několik renderů.

iPhone 15 USB-C

Port USB-C se příliš neliší od portu Lightning v současné řadě iPhone 14 Pro, ale je zajímavé vidět podobnosti. Na obrázku je vidět hlubší zakřivení, které by měl Apple přidat do modelů iPhone 15 Pro, a má povrchovou úpravu z broušeného kovu, což by mohlo být údajně titanové šasi.

iPhone 15 render

Uniklé přední skleněné panely určené pro modely iPhone 15 Pro nám umožňují nahlédnout do tenkosti rámečků a je zde patrný rozdíl ve velikosti. Tenčí rámečky se budou týkat pouze modelů iPhone 15 Pro, u standardních modelů iPhone 15 se nic nezmění.

iPhone 15 displej

Design s tenčím rámečkem bude patrný, jak je vidět na fotografii níže, která porovnává makety iPhonu 14 Pro a iPhonu 15 Pro.

iPhone 15 rámečky

Zvěsti původně naznačovaly, že modely iPhone 15 Pro budou mít jednotný design tlačítka hlasitosti, ale to už neplatí. Aktualizovaný design byl spojen s technologií polovodičových tlačítek, kterou Apple již nepoužívá, a tak se společnost vrací ke standardnímu designu dvou tlačítek, který použila u iPhonu 14 Pro. Rendery a úniky zobrazující jedno tlačítko jsou nyní zastaralé, protože design byl aktualizován.

Zatímco tlačítka pro regulaci hlasitosti nedoznají výrazných změn, očekává se, že Apple vymění přepínač ztlumení za tlačítko pro vypnutí zvuku, což je přesné na renderech, které jsme viděli.

iPhone 15 design

Na základě renderů navržených na základě výkresů CAD iPhonu 15 Pro Max by zařízení mohlo být o něco tlustší než iPhone 14 Pro Max, přičemž výška a šířka by se mohly mírně zmenšit. Očekává se, že iPhone 15 Pro Max bude mít tloušťku 8,25 mm, což je o 0,4 mm více než iPhone 14 Pro Max.

iPhone 15 design

Očekává se, že iPhone 15 Pro a Pro Max budou vypadat podobně jako iPhone 14 Pro a Pro Max, tedy s 6,1palcovým a 6,7palcovým OLED displejem a výřezem Dynamic Island pro fotoaparát a hardware Face ID.

Objevily se zvěsti o některých úpravách šasi obou modelů Pro. Leaker ShrimpApplePro uvedl, že modely iPhone 15 Pro by měly mít tenčí a zakřivené rámečky ve srovnání s modely iPhone 14 Pro. Displeje by měly zůstat ploché i přes tenčí a zakřivené okraje, což je design přirovnávaný k hodinkám Apple Watch Series 7 a Series 8.

Očekává se, že rámečky iPhonu 15 Pro budou měřit 1,55 mm, což znamená, že zařízení "překoná rekord" v nejtenčích rámečcích smartphonu. Pro srovnání, iPhone 14 Pro má rámečky 2,17 mm.

Titanové šasi

Místo nerezové oceli se proslýchá, že Apple letos přejde na titan a použije jej pro rám iPhonu 15 Pro a Pro Max. Ve srovnání s nerezovou ocelí je titan lehčí a pevnější, ale je také dražší, protože se s ním hůře pracuje.

Za předpokladu, že nedojde k žádným dalším významným změnám vnitřních komponent, bude iPhone s titanovým rámem lehčí než iPhone s rámem z nerezové oceli, takže je pravděpodobné, že modely 15 Pro a Pro Max budou lehčí než jejich předchůdci iPhone 14 Pro. Hmotnost bude nakonec záviset na slitině, kterou Apple použije, protože zařízení nebudou vyrobena z čistého titanu.

Titan se v hodinkách Apple Watch již používá a společnost Apple v minulosti nabízela dvě barvy titanu, standardní stříbrnou barvu přírodního titanu a tmavší vesmírně černou verzi. Apple by mohl stejné barvy použít i pro modely iPhone 15 Pro, nebo navrhnout nové odstíny.

Kromě toho, že je titan lehčí, má jinou povrchovou úpravu než nerezová ocel. Místo aby byl lesklý, má spíše matnou strukturu, která nepřitahuje otisky prstů stejně jako rám z nerezové oceli iPhonu 14 Pro.

Titan je mnohem pevnější materiál než nerezová ocel, takže šasi iPhonu z tohoto materiálu by mohlo být odolnější proti promáčknutí, promáčknutí a ohnutí, ale může se snáze poškrábat, protože vrstva oxidu se snadno poškodí a drobné škrábance mohou vyniknout.

Barvy

Modely iPhone 15 Pro by mohly být k dispozici v tmavě červené barvě blízké bordó nebo vínové. Společnost Apple často poskytuje každý rok jednu novou barvu a zvěsti naznačují, že letošní barva je tmavě červená.

iPhone 15 red

Předchozí barvy zahrnovaly tmavě fialovou, zelenou a tmavě modrou a červený odstín bude k dispozici vedle standardních barevných variant stříbrná/zlatá a vesmírně šedá.

iPhone 15 red

Tlačítka hlasitosti

Původně se očekávalo, že modely iPhone 15 Pro budou vybaveny polovodičovými tlačítky, která nahradí fyzická tlačítka, a Apple použije také podlouhlý design s jedním tlačítkem. Společnost Apple plánovala použít haptickou zpětnou vazbu, která by napodobovala pocit stisku tlačítka a dávala pocit stisku, i když žádné skutečné tlačítko není k dispozici.

Během několika měsíců koloběhu zvěstí se hovořilo o tom, že Apple tuto technologii použije, ale v dubnu společnost od plánů na technologii polovodičových tlačítek upustila. Podle spolehlivého analytika společnosti Apple Ming-Chi Kuo narazil Apple na "nevyřešené technické problémy".

iPhone 15 tlačítka hlasitosti

Kuo tvrdí, že se Apple místo toho "vrátí k tradičnímu designu fyzických tlačítek", což zahrnuje přechod zpět k dvojtlačítku používanému u modelů iPhone 14 Pro namísto údajného jediného tlačítka. Polovodičová tlačítka by místo toho mohla být součástí modelů iPhone 16 z roku 2024.

Akční tlačítko

Ačkoli na tlačítkách hlasitosti nedojde k výrazným změnám, Apple údajně nahradí současný přepínač ztlumení zvuku tlačítkem. Stejně jako u tlačítek hlasitosti se očekává, že se bude jednat o fyzické tlačítko, nikoliv o tlačítko s polovodičovou konstrukcí. Zdroj z fóra MacRumors naznačil, že by Apple mohl toto tlačítko pro ztlumení zvuku přeměnit na tlačítko "Action" podobné tlačítku Action na hodinkách Apple Watch Ultra, a více zdrojů od té doby potvrdilo, že se skutečně bude jednat o tlačítko, nikoli o přepínač.

Tlačítko "Action" údajně nahradí současný přepínač Ring/Silent umístěný v blízkosti tlačítek hlasitosti, ale zatím není známo, jaké funkce by takové tlačítko mohlo plnit. Pravděpodobně by bylo přizpůsobitelné podobně jako akční tlačítko hodinek Apple Watch a mohlo by sloužit například k aktivaci funkce Nerušit, zapnutí režimu nízké spotřeby, aktivaci aplikace Fotoaparát a dalším funkcím.

Očekává se, že Apple pomocí nového akčního tlačítka změní způsob restartování a vypínání iPhonu 15 Pro a Pro Max. Namísto stisknutí bočního tlačítka a tlačítka hlasitosti pro restartování by modely iPhone 15 Pro mohly místo toho používat akční tlačítko v kombinaci s bočním tlačítkem pro vynucené restartování a vypnutí iPhonu.

Displej

Všechny modely iPhone 15 by mohly být vybaveny energeticky úspornějším čipem ovladače displeje OLED, který je vyráběn 28nm procesem, což umožňuje snížit spotřebu energie, což by v konečném důsledku mohlo vést ke zlepšení výdrže baterie.

Pouzdra

Sada 3D tištěných modelů iPhonu 15 a iPhonu 15 Pro nabízí určitý náhled na to, jak budou pasovat pouzdra předchozí generace iPhonu 14. Zdá se, že starší pouzdra nebude možné s novými iPhony použít.

Drobné změny v rozměrech řady iPhone 15 většinou zabrání tomu, aby se do nich pouzdra vešla, ačkoli iPhone 15 Plus se do iPhonu 14 Plus vejde. Větší kryt zadního fotoaparátu modelů Pro brání správnému fungování pouzder pro iPhone 14 Pro, stejně jako zaoblenější design a změny tlačítek.

Dynamic Island aktualizace

Očekává se, že dynamický ostrůvek iPhonu 15 a iPhonu 15 Pro bude mít aktualizovaný design s integrovaným snímačem přiblížení, ale tato změna nebude mít za následek výrazné změny vzhledu nebo funkčnosti dynamického ostrůvku. Změní se náklady na komponenty a mohlo by jít o krok, kterým se společnost Apple snaží poněkud snížit náklady na zařízení.

iPhone 15 Ultra?

S uvedením hodinek Apple Watch Ultra a zvěstmi o vylepšeních iPhonu omezených na špičkový iPhone 15 Pro Max se objevily spekulace, že Apple nazve iPhone 15 Pro Max iPhone 15 Ultra.

iPhone 15 Ultra

Mark Gurman z agentury Bloomberg tuto možnost zmínil v září, kdy naznačil, že by Apple mohl uvést iPhone 15 "Ultra", ale v únoru toto tvrzení odvolal. Podle Gurmana společnost Apple skutečně pracuje na modelu iPhone vyšší třídy s vyšší cenou, který by mohl být prodáván jako "Ultra", ale očekává, že tento iPhone bude uveden na trh v roce 2024 jako součást řady iPhone 16.

Z tohoto důvodu to vypadá, že Apple letos možná zůstane u modelů iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max, ale není vyloučeno, že se dočkáme pojmenování iPhone 15 Ultra.

Rychlé USB-C

Očekává se, že všechny modely iPhonu 15 budou mít místo portu Lightning port USB-C, což je změna designu, kterou Apple provádí kvůli regulačním požadavkům v Evropě. Zákony EU vyžadují, aby všechna zařízení používala univerzální nabíjecí port, takže Apple buď musí navrhnout iPhone jen pro Evropu, nebo provést celosvětovou změnu.

iPhone 15 USB-C

Zvěsti naznačují, že se Apple rozhodl zavést port USB-C celosvětově a oficiálně jej přijmout místo Lightningu pro řadu iPhone 15. USB-C bude znamenat, že stejnou nabíječku a kabel bude možné použít pro iPhony, iPady a počítače Mac i další zařízení, která používají USB-C. Pro ty, kteří mají produkty s USB-C, jako je iPad nebo Mac, to bude pohodlný přechod.

Ačkoli USB-C dostanou všechny modely iPhone 15, očekává se, že modely iPhone 15 Pro budou podporovat vyšší rychlost přenosu dat. Modely iPhone 15 Pro budou podporovat přenosové rychlosti USB 3.2 nebo Thunderbolt 3, tedy minimálně až 20 Gb/s nebo až 40 Gb/s v případě podpory Thunderboltu.

Standardní modely iPhone 15 budou omezeny na přenosové rychlosti USB 2.0 do 480 Mb/s. Kabelové přenosy fotografií, záloh a dalších informací by byly díky vyšším rychlostem mnohem rychlejší, stejně jako budoucí přenosy mezi zařízeními, které využívají kabel USB-C na USB-C.

Existuje také možnost, že přechod na USB-C usnadní rychlejší kabelové nabíjení, než je možné s Lightning.

Omezení USB-C

Jedna z fám na čínské sociální síti Weibo naznačuje, že by Apple mohl na port USB-C iPhonu uvalit určitá omezení, která by znemožnila spolupráci s příslušenstvím neschváleným společností Apple. Apple to udělal s portem Lightning, ale žádný z portů USB-C v počítačích Apple Mac nebo iPadech žádné omezení nemá.

Pověsti naznačují, že by Apple mohl přidat integrované obvodové rozhraní k čipu USB-C, což by zákazníky povzbudilo ke koupi originálního příslušenství pro iPhone a ochránilo před padělanými a potenciálně nebezpečnými nabíjecími kabely a adaptéry.

Leaker ShrimpApplePro také uvedl, že modely iPhone 15 budou oficiálně podporovat pouze příslušenství USB-C certifikované programem Apple Made for iPhone (MFi). Dodavatel společnosti Apple, společnost Foxconn, údajně vyrábí příslušenství, jako jsou sluchátka EarPods a kabely s konektory USB-C, které mají certifikaci MFi.

Certifikace MFi USB-C by mohla být použita k omezení funkcí, jako je rychlé nabíjení a vysokorychlostní přenos dat, na příslušenství schválené společností Apple. ShrimpApplePro tvrdí, že kabely bez certifikace MFi budou mít omezené možnosti přenosu dat a rychlosti nabíjení.

Periskopový objektiv

Nová technologie periskopové kamery bude představena s uvedením řady iPhone 15 Pro, ale aktualizace bude omezena na iPhone 15 Pro Max. Přidání periskopového objektivu do modelu 15 Pro Max bude znamenat jeden z mála případů, kdy společnost Apple omezila nové technologie na větší 6,7palcový iPhone Pro a použila horší funkci ve standardním 6,1palcovém iPhonu Pro.

iPhone 15 periskop

Systém periskopových čoček bude použit pro teleobjektiv fotoaparátu iPhonu 15 Pro Max, který umožňuje 5x nebo 6x optický zoom. Pro srovnání, iPhone 14 Pro Max nabízí 3x optický zoom, který očekáváme i u iPhonu 15 Pro.

Společnost Apple pravděpodobně omezuje technologii periskopu na iPhone 15 Pro Max kvůli vnitřnímu prostoru potřebnému pro hardware. Systém periskopových čoček obvykle používá k pořízení fotografie primární čočku, jejíž šikmé zrcadlo nebo hranol odráží světlo o 90 stupňů směrem k druhé čočce, která ho pak posílá na obrazový snímač. Obrazový snímač a sekundární objektiv jsou uvnitř smartphonu umístěny bokem, aby se prodloužila ohnisková vzdálenost, a to zabírá cennou plochu.

Směrový posun světla a použití hranolu nebo zrcadla umožňuje vytvořit "složený" systém teleobjektivů, který se vejde do šasi chytrého telefonu a zároveň zvětší optický zoom.

Vzhledem ke způsobu, jakým se v tomto systému světlo odráží pod úhlem, bude muset mít skutečný teleobjektiv pravděpodobně čtvercový tvar, což je odklon od kruhového teleobjektivu použitého u iPhonu 14 Pro Max. Všimněte si, že výřez fotoaparátu může být stále kruhový, ale skutečný objektiv uvnitř bude čtvercový.

Pro ostré fotografie při vyšších úrovních přiblížení bude muset společnost Apple do systému zabudovat optickou stabilizaci obrazu, aby se zabránilo rozmazání a zmírnil se pohyb.

Konkurent společnosti Apple, společnost Samsung, používá technologii periskopových objektivů již několik let a objektivy společnosti Samsung podporují až 10násobný optický zoom. Ve spojení s digitálním zoomem nabízí Samsung až 100x digitální zoom. Samsung tuto technologii nazývá "Space Zoom". Stejně jako společnost Samsung ani Apple sice neinzeruje objektiv jako "periskopový", ale u teleobjektivu iPhonu 15 Pro Max můžeme očekávat zvýšený optický zoom.

Objektivy iPhonu 15 Pro Max mohou být kvůli většímu periskopovému fotoaparátu přestavěny. Očekává se, že společnost Apple změní polohu ultraširokoúhlého objektivu a teleobjektivu, ačkoli to pro koncové uživatele nepovede k žádným výrazným změnám. Apple potřebuje více místa pro hardware periskopového objektivu, takže ideální pozice je pod bleskem a snímačem LiDAR. U iPhonu 14 Pro Max je to umístění ultraširokoúhlého fotoaparátu, takže Apple pozice fotoaparátů prohodí.

Další vylepšení fotoaparátu

Očekává se, že modely iPhone 15 Pro budou také obsahovat vylepšený skener LiDAR zadního fotoaparátu od společnosti Sony. VCSEL (laser) od Sony používaný pro LiDAR Scanner má nižší spotřebu energie než současný model, takže buď bude LiDAR Scanner v iPhonu 15 Pro energeticky úspornější a bude spotřebovávat méně baterie, nebo nabídne lepší výkon při stejné úrovni spotřeby energie.

Čip A17

V iPhonech 15 Pro a Pro Max bude použita nová generace čipu Apple A17, což má být první čip řady A vyrobený na 3nanometrovém procesu.

Apple A17

Čipy A15 a A16 používané v modelech iPhone 14 jsou vyrobeny 5nanometrovým, resp. 4nanometrovým procesem a přechod na novější proces povede ke zmenšení velikosti čipů díky větší hustotě tranzistorů.

Společnost TSMC již nějakou dobu pracuje na zdokonalení 3nm procesu a očekává se, že technologický skok zvýší výpočetní výkon o 10 až 15 % a zároveň sníží spotřebu energie až o 30 %. Vzhledem k tomu, že výroba 3nm čipů je dražší, bude čip A17 dostupný až v modelech Apple iPhone 15 Pro v roce 2023.

Operační paměť

Očekává se, že iPhone 15 Pro a Pro Max budou vybaveny 8 GB RAM, oproti 6 GB u současných modelů iPhone 14 Pro.

Wi-Fi 6E a 5G

Všechny iPhony v roce 2023 budou používat čipy Qualcomm X70 nové generace s vylepšenou umělou inteligencí pro vyšší rychlost zpracování, lepší dosah pokrytí, vyšší energetickou účinnost a nižší latenci.

iPhone 5G

Očekává se, že rychlejší specifikace Wi-Fi 6E bude omezena na iPhone 15 Pro a Pro Max. V porovnání s Wi-Fi 6 nabízí Wi-Fi 6E větší šířku pásma, čímž poskytuje vyšší rychlost připojení, nižší latenci a vyšší kapacitu. Wi-Fi 6E poskytuje o 1,2 GHz více spektra v pásmu 6 GHz a může podporovat gigabitové pokrytí celé domácnosti, multigigabitové připojení pro místa konání a má šířku pásma pro vyšší datové toky, jako jsou ty používané pro zážitky s rozšířenou realitou a virtuální realitou.

iPhone Wi-Fi 6E

Fyzická SIM

Společnost Apple s uvedením modelů iPhone 14 odstranila ze zařízení prodávaných ve Spojených státech přihrádku na SIM kartu. S uvedením modelů iPhone 15 a iPhone 15 Pro by mohla být přihrádka na SIM kartu odstraněna i v dalších zemích.

Nyní se proslýchá, že bude odstraněna ve Francii, a pokud tomu tak bude, mohla by být odstraněna i z iPhonů prodávaných v dalších evropských zemích, jako je Německo, Itálie, Španělsko, Portugalsko a Velká Británie.

iPhone 15 cena

Podle technologického analytika Jeffa Pu by iPhone 15 Pro a Pro Max mohly být dražší než iPhone 14 Pro a Pro Max. Pu se domnívá, že dojde ke zvýšení ceny kvůli titanovému rámu, čipu A17 a dalším prvkům, ale neuvedl předpověď, na kolik by se ceny mohly zvýšit.

Ceny iPhonu 14 Pro a Pro Max začínají na 33 490, respektive 36 990 Kč a každý rok se očekává, že cena ještě poroste. U základní řady je cena iPhone 14 26 490, respektive 29 990 Kč.

Modely Apple iPhone 15 budou mít méně funkcí než iPhone 15 Pro a Pro Max, s čipy A16, standardními fotoaparáty bez teleobjektivu, hliníkovým šasi a pomalejším připojením USB-C, ale budou cenově dostupnější.