5 nejlepších aplikací pro CarPlay

CarPlay je k dispozici téměř ve všech nových vozidlech a poskytuje rozhraní podobné iPhonu na displeji vašeho vozu. Díky své známosti a snadnému používání se stal pro majitele iPhonů nezbytnou součástí výbavy.

Počet aplikací neustále roste s tím, jak stále více vývojářů integruje funkce CarPlay a jak Apple přidává do platformy nové kategorie aplikací. V autě už jen propojíte iPhone s vozem, k čemuž vám pomůže příslušenství do auta. Zde jsou současné nejlepší aplikace, které CarPlay podporují.

Nejlepší aplikace pro CarPlay

Audiotéka

Apple má svůj obchod s audioknihami, ale ne všechny jsou k dispozici v češtině a obsahu není zase tolik. Nejrozsáhlejší portfolio s audioknihami má u nás Audiotéka. Jsou namlouvány známými herci a při cestě autem si tak můžete vychutnat svoje oblíbené příběhy.

Audiotéka CarPlay

Aplikace vám zobrazí vaše knihovny audioknih, které jste si uložili do virtuální poličky. Při poslechu knihy můžete upravit rychlost přehrávání, přeskakovat kapitoly a další.

Brave

Válka prohlížečů proti macOS a iOS se přiostřuje, zvláště když se šíří zvěsti, že Apple upustí od požadavku na webKit v iOS 17. Brave, který je k dispozici pro iPhone, iPad a Mac, se snaží odlišit od sebe několika málo vídanými funkcemi.

Brave Carplay

Pro uživatele CarPlay můžete přehrávat zvuk přímo z rozhraní automobilu. Pokud si uložíte video z YouTube nebo z jiných míst do prohlížeče Brave na iOS, můžete si ho poslechnout, když nastoupíte do auta.

Aplikace ze zřejmých důvodů nepřehraje video, ale zvuk je podporován. Díky tomu je to skvělý způsob, jak držet krok s video podcasty, vypravěči příběhů a dalšími videosériemi, kde vizuální stránka není důležitá.

Spotify

Populární streamovací služba Spotify má i povedenou verzi pro CarPlay. Díky ní můžete cestou autem poslouchat svojí oblíbenou hudbu nebo podcasty. Pokud nebudete chtít platit měsíční předplatné, nemusíte. Služba funguje i zdarma, ale mezi jednotlivými skladbami se vyskytují reklamy.

Spotify CarPlay

Během řízení se nemusíte věnovat hledání požadované skladby. Stačí s domluvit se Siri, která vám ráda vaší oblíbenou hudbu pustí.

Mapy.cz

Aplikací pro navigaci je celá řada a ty největší mají i svojí CarPlay verzi. Česká Mapy.cz od Seznamu vyniká možností offline stažení map. To s hodí, když cestujete do zahraničí a nechcete utrácet za předražená mobilní data.

Mapy.cz CarPlay

Kromě toho se v režimu navigace ukazuje maximální povolená rychlost v pravém horním rohu displeje vozidla a vedle ta aktuální. Budete tak vždy vědět, jakou rychlostí se kde pohybovat.

Waze

Apple Mapy se od svého uvedení výrazně zlepšily, ale mnoho uživatelů se stále obrací k mapovým aplikacím třetích stran. Waze je pravděpodobně nejoblíbenější díky své schopnosti přesměrovat vás uprostřed cesty, takže vždy dorazíte co nejrychleji.

Waze CarPlay

S Waze můžete také vidět aktuální rychlostní limit, železniční tratě, stavbu, brzdová světla a další. Navíc podporuje palubní desku CarPlay s rozdělenou obrazovkou, takže během navigace si můžete zobrazit více aplikací najednou.

Během navigace s Waze můžete také hlásit dopravní nehody. Můžete označit rychlostní pasti, provoz, nehody a nebezpečí, což může potenciálně pomoci ostatním účastníkům silničního provozu vybaveným stejnou aplikací.