Letošní špičkový iPhone má dostat až 6násobný optický zoom

Zatímco iPhone má v současné době maximálně 3x optický zoom, zvěsti naznačují, že se to letos změní. Všeobecně se očekává, že příští generace iPhonu 15 Pro Max bude vybavena takzvaným periskopovým objektivem, který by zdvojnásobil současný maximální optický zoom.

V červenci 2022 analytik společnosti Apple Ming-Chi Kuo uvedl, že periskopový objektiv bude exkluzivně určen pro špičkový iPhone 15 Pro Max a umožní 5-6x optický zoom. Technologie periskopu by byla zabudována do teleobjektivu a umožňovala by až 6x přiblížení při fotografování zadním fotoaparátem, aniž by došlo k rozmazání nebo snížení kvality obrazu.

Periskopový objektiv už konkurence má

U periskopového objektivu se světlo pohlcené obrazovým snímačem ohýbá nebo skládá, což umožňuje větší vzdálenost mezi prvky fotoaparátu v rámci kompaktní konstrukce smartphonu. Tato technologie umožňuje zvětšit optický zoom a již ji využívají některé značky s Android telefony. Například Samsung, Google a Huawei, přičemž telefony jako Pixel 7 Pro a Galaxy S23 Ultra nabízejí 5násobný až 10násobný optický zoom.

Samsung S23 Ultra periskop

5 až 6násobný optický zoom by pro iPhone znamenal výrazné vylepšení fotoaparátu. Po iPhonu 15 Pro Max Kuo uvedl, že periskopový objektiv zůstane v příštím roce omezen na iPhone 16 Pro Max, což znamená, že tato technologie bude k dispozici pouze u nejdražšího modelu iPhonu přinejmenším pro další dvě generace zařízení.

Jak periskop funguje

Zatím není jasné, jak Apple plánuje periskopový objektiv implementovat, ale obecně tato technologie využívá hranol nebo zrcadlo k lámání světla na snímači objektivu pro účely zvětšení, přičemž mechanika objektivu je zabudována uvnitř smartphonu namísto vnější strany jako u tradičního objektivu se zoomem u digitální zrcadlovky.

iPhone fotoaparát

Technologie periskopových objektivů pokročila natolik, že v chytrých telefonech jsou objektivy dostatečně kompaktní a malé, aby se vešly do běžného krytu objektivu a nezabíraly ani příliš mnoho vnitřního prostoru. V závislosti na konstrukci telefonu a vnitřním prostoru, který je k dispozici, může být periskopový objektiv teoreticky poměrně dlouhý, což umožňuje působivou úroveň optického zoomu.

Optický vs. digitální zoom

Teleobjektiv iPhonu je omezen na 3x optický zoom, ale digitální zoom je k dispozici až 10x. Funkce optického zoomu využívá objektiv k zachycení detailního obrazu, takže snímky pořízené s optickým zoomem zůstávají ostré a jasné.

Digitální zoom je v podstatě oříznutí snímku pořízeného širokoúhlým objektivem, což má za následek rozmazání a artefakty, kvůli kterým je fotografie často nežádoucí kvůli nedostatku detailů.

digitální zoom

Modely iPhone 14 Pro nabízejí vedle 3x teleobjektivu také 0,5x zoom (ultraširokoúhlý objektiv) a 1x zoom (širokoúhlý objektiv). S periskopovým objektivem by Apple pravděpodobně zvýšil schopnosti teleobjektivu, aby umožnil přiblížení větší než 3x. Kromě těchto hodnot majitelé iPhonů 14 Pro naleznou v aplikaci fotoaparát také volbu pro 2násobný zoom. To je ale pouze výřez z velkého 48Mpx snímače, který pak vytvoří 12Mpx fotografii. Tedy zachová její kvalitu.

Periskopový objektiv by byl pravděpodobně omezen na teleobjektiv, protože tato technologie funguje nejlépe v situaci, kdy je použit jeden objektiv. Vedle dalších standardnějších širokoúhlých a ultraširokoúhlých fotoaparátů byste tak měli jediný fotoaparát, který dokáže superdaleko přiblížit.

iPhone 15 Pro Max přijde na podzim

Očekává se, že Apple oznámí řadu iPhone 15 v září. Lze předpokládat že se tak stane někdy v půlce měsíce a společně s tímto telefonem přijdou i nové Apple Watch Series 9, popřípadě Apple Watch Ultra 2.