Jak nastavit na iPhonu eSIM

Už nemusíte používat malé fyzické SIM karty, které můžete ztratit a musí se v telefonu nacházet. Zde se dozvíte, jak začít používat moderní eSIM v iPhonu.

SIM karta (Subscriber Identity Module) je malá karta s kontaktem, kterou váš operátor poskytuje, aby váš iPhone a další zařízení fungovaly v jeho mobilní síti. Na neustále se vyvíjejícím trhu však byly i ony nahrazeny něčím novějším. Již několik let existuje eSIM, která poskytuje všechny výhody SIM karty, aniž byste se museli starat o fyzický předmět. Apple tuto technologii přirozeně přijala a její řada iPhonů ji efektivně využívá.

Co je eSIM?

Stejně jako e-mail je elektronická pošta, eSIM je elektronická verze SIM karty. Konkrétně se jedná o digitální verzi, která existuje ve vašich zařízeních, nikoli jako fyzický předmět. Namísto vkládání SIM karty do zařízení můžete v iPhonu aktivovat eSIM, kterou můžete používat bez další konfigurace.

Apple představil podporu eSIM v iPhonech XS, iPhonech XS Max a iPhonech XR i ve všech pozdějších modelech. Podpora eSIM a SIM karet se u jednotlivých modelů a na různých územích liší, přičemž některé varianty nabízejí Dual SIM s jednou kartou od každého typu.

Příkladem odchylky může být pevninská Čína, kde v iPhonu nedostanete eSIM, ale pouze model s podporou dvou karet nano-SIM. Mimo tuto zemi si však můžete pořídit eSIM pro předplacený datový tarif, který bude fungovat i v ní a to včetně Česka.

Hlavní výhodou eSIM je flexibilita používání této technologie. Například v iPhonu můžete mít uloženo až osm karet eSIM, mezi kterými můžete přepínat a používat dvě telefonní čísla současně. K přesunu eSIM mezi starým a novým iPhonem můžete také použít funkci nazvanou eSIM Quick Transfer, takže můžete začít používat nový model, aniž byste museli kontaktovat svého operátora. Existují i další výhody, například minimalizace možnosti fyzického poškození, ztráty nebo krádeže SIM karty.

Ačkoli má eSIM své značné výhody, například slouží k rychlému nastavení předplacených eSIM pro cestování bez velkých starostí, stále existují určité výhody používání staré SIM karty. S fyzickou verzí můžete například snadněji přesouvat číslo a datový tarif mezi iPhonem a Androidem.

eSIM je bezpochyby užitečná a s vyhlídkou, že SIM karty časem vyjdou z módy, je nejvyšší čas, aby se každý naučil, jak s nimi nastavit svůj iPhone. Existuje několik způsobů, jak aktivovat eSIM v iPhonu, přičemž nejběžnější jsou dva. V rámci aktivace eSIM operátora aktivujete tarif s iPhonem. Při rychlém přenosu eSIM přesouváte již aktivní eSIM z jednoho iPhonu do druhého.

iPhone eSIM aktivace

Chcete-li použít aktivaci eSIM u operátora, musíte mít iPhone s podporou eSIM a používat operátora, který eSIM podporuje. Apple na svých webových stránkách uvádí aktuální seznam operátorů po celém světě, kteří tuto technologii podporují. U nás jí podporují všichni, takže T-Mobile, Vodafone i O2.

Pokud jste iPhone koupili od svého operátora, mělo by to být stejně jednoduché jako projít úvodním nastavením iPhonu:

Jak aktivovat eSIM v iPhonu zakoupeném u operátora?

  • Zapněte nový iPhone a postupujte podle pokynů pro nastavení.
  • V rámci tohoto procesu se připojte k funkční síti Wi-Fi, jinak nemusí fungovat.
  • Vyčkejte na aktivaci tarifu. Po jejím dokončení se v pravém horním rohu displeje zobrazí ikona mobilní služby.
  • Dokončete proces nastavení iPhonu.

iPhone eSIM

Ačkoli tento proces může být takto jednoduchý, někteří operátoři neudělají všechnu práci za vás. Někdy musíte naskenovat jimi zaslaný QR kód.

Jak manuálně aktivovat eSIM

iPhone ale často koupíte u jiného prodejce, takže nastavení se může lišit. V tom případě postupujte takto:

  • Přejděte do Nastavení.
  • Klepněte na položku Mobilní data.
  • Klepněte na položku Přidat eSIM.
  • Klepněte na položku Použijte QR kód.

Pokud váš operátor nabízí aplikaci, můžete k povolení eSIM v iPhonu použít i ji. Další podrobnosti získáte u svého operátora.

Převedení fyzické SIM karty na eSIM

Často nastane i situace, kdy bude uživatel měnit svojí fyzickou SIM právě na eSIM.

  • Otevřete Nastavení a poté Mobilní data.
  • Vyberte možnost Převést na eSIM.
  • Klepněte na položku Převést mobilní tarif.
  • Klepněte na Převést na eSIM.
  • Po dokončení převodu vyjměte fyzickou kartu SIM.

SIM převod na eSIM

Jak vidíte, přechod je jednoduchý. Mějte ale na paměti, že eSIM musí být vždy aktivní alespoň na jednom z vašich zařízeních. Pokud jí jednou smažete, budete muset kontaktovat operátora, aby vám eSIM s telefonním číslem obnovil.