iOS 17 bude sledovat vaší náladu

iOS 17 bude obsahovat aplikaci pro sledování nálady. Dále má obsahovat zdravotního kouče na bázi umělé inteligence. Ukázky se dočkáme už letos na začátku června.

Podle Marka Gurmana z agentury Bloomberg bude aktualizace iOS 17, kterou Apple plánuje představit v červnu, obsahovat několik nových funkcí souvisejících se zdravím. K dispozici bude funkce pro sledování nálady a navíc Apple plánuje poprvé přinést aplikaci Zdraví na iPad.

Zdraví se poprvé dostane na iPad

Apple má aplikaci Zdraví již dlouho, ale byla dostupná výhradně na iPhonu, což by se mohlo změnit s uvedením iOS 17. Aplikace Zdraví na iPadu by uživatelům poskytla více prostoru na obrazovce pro zobrazení zdravotních ukazatelů, výsledků elektrokardiogramu, receptů, laboratorních testů od lékařů a dalších údajů. Cílem Applu je zvýšit popularitu aplikace ve zdravotnických zařízeních, kde se tablety hojně používají.

Zdraví iPad

Kromě uvedení aplikace Zdraví na iPad plánuje Apple představit nový nástroj pro sledování emocí, který uživatelům umožní sledovat svou náladu, odpovídat na otázky týkající se jejich dne a zobrazovat výsledky v čase. V budoucnu by mohly být použity algoritmy, které by určovaly náladu uživatele na základě jeho řeči, toho, co napsal, a dalších údajů, ale Apple začne se sledováním nálady.

Sledování nálady

Funkce sledování nálady, kterou má Apple připravenou pro aplikaci Zdraví v ‌iOS 17‌, bude oddělená od deníkové aplikace, o které se hovořilo minulý týden. Podle Gurmana nebude aplikace zdravotní funkcí, ale místo toho bude sloužit jako rozšíření služby Najít a dalších funkcí pro sledování polohy, protože Apple chce rozšířit její možnosti‌.

Aplikace Zdraví má také získat nové funkce pro správu zrakových stavů, jako je krátkozrakost. Jak se již dříve říkalo, náhlavní souprava pro AR/VR, na které Apple pracuje, bude obsahovat funkce zaměřené na zdraví, jako je meditační aplikace, která uživatele provede uklidňujícími meditacemi.

Deník v podání Applu

Apple plánuje spustit aplikaci pro iPhone ve stylu Day One, která uživatelům umožní zaznamenávat si své každodenní aktivity.

Apple logo

Podle zprávy bude mít aplikace také schopnost shromažďovat mnohem více uživatelských dat než aplikace třetích stran ve stylu deníku a bude mít přístup k textovým zprávám a telefonním hovorům, ale soukromí a zabezpečení budou ústředním prvkem návrhu softwaru. Analýza dne uživatele bude probíhat na zařízení a návrhy žurnálování zůstanou v systému po dobu čtyř týdnů, poté budou odstraněny.

 

Umělou inteligenci musí začít používat i Apple

Příští rok Apple rozšíří svou nabídku zdraví o novou službu zdravotního koučování. Služba s kódovým označením Quartz, založená na umělé inteligenci, pomůže povzbudit uživatele ke cvičení, zlepšit jejich stravovací návyky a podniknout kroky ke zlepšení spánku. Služba bude využívat data z Apple Watch k vytváření personalizovaných návrhů a vytváření koučovacích programů na míru, přičemž Apple plánuje účtovat měsíční poplatek. Zatímco služba je plánována na rok 2024, Gurman varuje, že by mohla být zrušena nebo odložena.

Mezi další velké budoucí zdravotní plány patří monitorování krevního tlaku pro Apple Watch a neinvazivní monitorování glukózy, obě funkce, na kterých Apple pracuje již mnoho let.