Nabíječky na iPhone se slevou 25%
V košíku zadejte slevový kód NBJW25

xrOS má být systémem pro nové Apple zařízení

Pokud se dá věřit zvěstem, Apple vyvíjí náhlavní soupravu pro smíšenou realitu AR/VR, která má být uvedena na trh za méně než rok. S novým hardwarem přichází i nový software a Apple pracuje na operačním systému pro náhlavní soupravu, který se má jmenovat xrOS.

Tento průvodce shrnuje vše, co víme o operačním systému xrOS, který poběží na chystané náhlavní soupravě. Bude se jednat o pokročilý headset.

xrOS

Apple nazývá software, který běží na jeho náhlavní soupravě AR/VR, xrOS, což má znamenat extended reality (rozšířená realita). Rozšířená realita představuje funkce rozšířené i virtuální reality, které bude headset podporovat.

Název byl potvrzen interními zdroji v Applu a také, že společnost chrání ochrannou známku xrOS prostřednictvím skryté krycí společnosti. V době, kdy byl software náhlavní soupravy ve vývoji, jej Apple interně nazýval Reality OS nebo rOS, ale s blížícím se uvedením na trh se rozhodl aktualizovat veřejný název na méně obecný název xrOS.

Cíle softwaru

Apple vidí náhlavní soupravu jako zařízení pro hraní her, sledování streamovaného videoobsahu a videokonference a komunikaci s ostatními lidmi, a na to se bude soustředit i z hlediska softwaru. Gurman popsal náhlavní soupravu jako komplexní 3D prostředí určené pro hraní her, konzumaci médií a komunikaci.

FaceTime

FaceTime bude pro xrOS důležitou komunikační aplikací, která bude zahrnovat stávající funkce, jako je SharePlay a Memoji/Animoji. Díky SharePlay by uživatelé náhlavní soupravy mohli společně sledovat televizní pořady a filmy a používat Memoji a Animoji jako své virtuální avatary. Díky všem kamerám, kterými má být náhlavní souprava vybavena, bude pravděpodobně rozpoznávat výrazy obličeje a fungovat podobně jako Animoji a Memoji na iPhonu a iPadu.

Animoji

Zprávy

Kromě FaceTime budou na náhlavní AR/VR soupravě k dispozici i základní aplikace, jako jsou Zprávy, ačkoli způsob fungování aplikace Zprávy není v tuto chvíli znám. Jedna z fám naznačuje, že Apple vytváří zcela novou verzi aplikace s chatovacími místnostmi, podporou videoklipů, domovským zobrazením a dalšími funkcemi.

Mapy

Aplikace Mapy bude na náhlavní soupravě k dispozici, ale nemáme další informace o tom, co by mohla umět. Možná by mohla obsahovat některé z funkcí Look Around a orientačních bodů společnosti Apple a umožnit uživatelům prozkoumávat města po celém světě.

Apple Mapy

Hry

Hry jsou klíčovou funkcí iPhonu, iPadu a Apple TV a očekává se, že řadu her bude podporovat i náhlavní souprava. Například Apple Arcade by se mohla rozšířit o AR/VR hry, které jsou na náhlavní soupravě k dispozici.

App Store

Mac, iPhone, Apple TV a Apple Watch mají vlastní specializované App Store obchody pro stahování aplikací a očekává se, že vlastní App Store obchod dostane i náhlavní AR/VR souprava.

Streamovaný video obsah

Z náboru společnosti Apple vyplývá, že Apple vyvíjí video službu pro náhlavní soupravu, která bude zahrnovat 3D obsah, který bude možné přehrávat ve virtuální realitě. Apple možná také spolupracuje se službami třetích stran na tvorbě obsahu, který bude možné sledovat ve VR.

Apple TV+

Datum uvedení systému xrOS

Vzhledem k tomu, že náhlavní AR/VR souprava by měla debutovat někdy v roce 2023, pravděpodobně v první polovině roku, očekáváme, že v té době se také objeví první verze systému xrOS. Apple by možná mohl xrOS a náhlavní soupravu představit na červnové Worldwide Developers Conference, ale je také možné, že vyjde ještě předtím.