Nabíječky na iPhone se slevou 25%
V košíku zadejte slevový kód NBJW25

Satelitní SOS volání zachránilo život

Satelitní SOS volání je novou funkcí, kterou Apple nabízí. Teď zachránila muže, který uvízl ve vánici na odlehlé Aljašce. Co k využití satelitu potřebujete a jak to všechno funguje?

Služba Tíseň SOS přes satelit, jak se oficiálně do češtiny překládá, vás může spojit se záchrannými službami. A to i v případě, kdy nemáte signál. Pokud zavoláte nebo pošlete zprávu na tísňovou linku a nemůžete se spojit, protože jste mimo dosah mobilního signálu nebo sítě Wi-Fi, iPhone se vás pokusí spojit právě přes satelit.

Jak funguje satelitní komunikace a kdo jí může používat

Když používáte připojení přes satelit, je odesílání nebo přijímání zpráv jiné než přes mobilní síť. V ideálních podmínkách s volným výhledem na oblohu a horizont může odeslání zprávy trvat 15 sekund. Odeslání pod stromy s mírným nebo středním olistěním může trvat déle než minutu. Pokud jste pod hustými stromy nebo jste obklopeni jinými překážkami, možná se nebudete moct k satelitu vůbec připojit. Doba připojení může být také ovlivněna překážkami ve vašem okolí, délkou zprávy a stavem a dostupností satelitní sítě.

Služba Tíseň SOS přes satelit je k dispozici zdarma po dobu dvou let od aktivace iPhonu 14 nebo iPhonu 14 Pro. Cenu po uplynutí této lhůty Apple zatím nezveřejnil. A jaké jsou další podmínky využití služby?

Satelitní komunikace je dostupná když:

  • Máte iPhone 14 nebo iPhone 14 Pro s iOS 16.1 nebo novějším.
  • Nacházíte se na místě bez mobilního signálu a pokrytí Wi-Fi.
  • Bydlíte v USA, Kanadě, Francii, Německu, Irsku nebo Velké Británii.
  • Vycestujete do oblasti, kde je k dispozici funkce Tíseň SOS přes satelit a telefon jste nezakoupili v kontinentální Číně, Hong Kongu nebo Macau.
  • Nejste v místech ležících severněji od 62° zeměpisné šířky, jako jsou severní části Kanady a Aljašky. V těchto oblastech není fungování zaručeno.

Satelitní SOS volání už se vyplácí

V časných ranních hodinách obdrželi aljašští státní policisté upozornění, že muž cestující sněžným skútrem z Noorviku do Kotzebue uvízl na cestě. Muž se nacházel na chladném, odlehlém místě bez možnosti připojení a aktivoval funkci nouzového volání SOS přes satelit na svém iPhonu 14, aby upozornil úřady na svou situaci.

Středisko nouzové reakce Applu spolupracovalo s místními pátracími a záchrannými týmy a koordinátorem pátracích a záchranných akcí Severozápadní arktické oblasti. Také vyslalo dobrovolné pátrače přímo na GPS souřadnice, které byly předány Applu pomocí nouzové funkce.

Muž byl úspěšně zachráněn a nedošlo k žádnému zranění. Oblast, kde se nacházel, je odlehlá a na okraji míst, kde je dostupné satelitní připojení. Apple uvádí, že satelitní připojení nemusí fungovat v místech nad 62° zeměpisné šířky, jako jsou severní části Kanady a Aljašky, a Noorvik a Kotzebue se nacházejí blízko 69° zeměpisné šířky.

Vojáci, kteří pomáhali při záchraně, byli ohromeni přesností a úplností informací obsažených v počátečním upozornění, přičemž funkce Emergency SOS via Satellite je navržena tak, aby položila několik otázek ještě před odesláním upozornění a urychlila tak záchranné mise.

Doufejme, že do budoucna bude funkce zprovozněna i na dalších místech.