Vyplatí se počkat na iPhone 15? Apple chystá verzi Ultra

Váháte, zda pořídit iPhone 14 nebo iPhone 14 Pro? Možná vás bude zajímat, že Apple pro příští rok chystá iPhone 15 Ultra a že se bude na co těšit!

Kvůli problémům s výrobou v továrnách Applu, které má v Číně, jsou modely iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max objednány a v podstatě nejsou k dispozici v žádném obchodě. Pokud jste plánovali darovat nebo dostat model iPhone 14 Pro na svátky a ještě jste ho nedostali, máte v podstatě smůlu, protože jsou až do konce prosince vyprodané.

iPhone 15 Ultra už za rok

Vzhledem k odkladům iPhonu 14 Pro a zvěstem o některých velmi lákavých funkcích špičkových modelů iPhone 15 můžete s upgradem počkat až do září 2023. Nastínili jsme některé z funkcí, které můžete očekávat a které mohou být právě tím jazýčkem na vahách, díky němuž ještě koupi odložíte.

Důvodem, proč je o iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max letos takový zájem, je částečně i to, že je Apple vybavil funkcemi, které standardní modely iPhone 14 prostě nedostaly. Díky rychlejším procesorům, lepším fotoaparátům a Dynamic Island je iPhone 14 Pro mnohem atraktivnější než modely iPhone 14 podobné iPhonu 13 a stejný trend bude pokračovat i u iPhonu 15 Pro.

Ve skutečnosti Apple možná ještě více vystupňuje situaci tím, že dá iPhonu 15 Pro Max lepší sadu funkcí než iPhonu 15 Pro, a zvěsti naznačují, že by mohl dokonce dostat název, který by tuto změnu odrážel - iPhone 15 Ultra. Pokud máte rádi to nejnovější a nejlepší, možná se vám vyplatí počkat si na dosud nejlepší model iPhonu od Applu.

USB-C

Očekává se, že celá řada iPhonů 15 přejde v roce 2023 na USB-C místo Lightningu. Pokud jste tak příznivci používání jediné nabíječky pro Mac, iPhone a iPad, budou pro vás modely iPhone 15 atraktivní.

Apple tuto změnu provádí, aby vyhověl evropskému zákonu, který vyžaduje, aby smartphony a elektronika používaly stejnou nabíječku. Pro Apple by nemělo smysl vytvářet iPhone s USB-C jen pro jeden region, takže z toho budou těžit zákazníci po celém světě.

USB-C iPhone

Všechny modely iPhone 15 dostanou USB-C, ale spekulace právě teď naznačují, že modely iPhone 15 Pro budou podporovat vyšší rychlost přenosu dat. Pokud například Apple do modelů iPhone 15 Pro integruje podporu Thunderbolt 3, přenosová rychlost by mohla dosáhnout 40 Gb/s. S USB 3.2 můžeme očekávat rychlost 20 Gb/s.

Rychlejší procesor A17

Procesor A16 byl omezen na modely iPhone 14 Pro a očekává se, že A17 bude exkluzivní pro modely iPhone 15 Pro. A17 by mohl být prvním čipem postaveným na 3nanometrovém procesu nové generace od TSMC, což by umožnilo zvýšit výkon a snížit spotřebu energie.

Apple A17

Periskopový objektiv

Apple také pracuje na vylepšeném optickém zoomu prostřednictvím technologie periskopového objektivu, který by mohl být omezen na iPhone 15 Ultra. Periskopové objektivy jsou drahé a zabírají místo, což je důvod, proč by je Apple mohl použít jako motivaci k tomu, aby si lidé pořídili iPhone nejvyšší třídy.

iPhone 15 periskop

Díky technologii periskopových čoček by Apple mohl nabídnout až 10násobný optický zoom, oproti 3násobnému u současných modelů iPhone 14 Pro. Ostatní výrobci, jako například Samsung, tyto teleobjektivy s větším rozsahem implementovali a spojili je s digitálním zoomem, čímž dosáhli působivého 100násobného přiblížení.

Taptická tlačítka

Modely iPhone 15 Pro by mohly dostat další taptické motůrky, které by usnadnily práci s polovodičovými tlačítky hlasitosti a napájení, která působí jako tlačítka, ale ve skutečnosti jimi nejsou. Jde o technologii, kterou Apple používá u trackpadu MacBooku Pro, takže máte pocit, že mačkáte tlačítko, ale není tu žádný fyzický mechanismus.

taptická tlačítka iPhone

O této funkci se hovoří u modelů iPhone 15 Pro a mohla by umožnit další funkce při stisknutí některých tlačítek a zlepšit odolnost proti vodě, i když jak přesně budou polovodičová tlačítka využita, se teprve uvidí.

Další spekulace

O modelech iPhone 15 Pro nebo Ultra kolují i další zvěsti, z nichž některé jsou spolehlivější než jiné. Zde jsou ty, které jsme slyšeli:

  • Odolnější titanové šasi
  • Zakřivené zadní hrany, které nahradí stávající hranatý design
  • Modemový čip Qualcomm 5G
  • Žádný snímač otisků prstů Touch ID
  • Žádné Face ID pod displejem

Uvidíme, jak nakonec bude řada iPhone 15 vypadat. Jedno je ale jisté, Apple bude muset přijít s více inovacemi a přilákat zákazníky.