Nabíječky na iPhone se slevou 25%
V košíku zadejte slevový kód NBJW25

iPhone SE 4 a 3 hlavní otázky, které zodpovídáme

Přestože již máme několik jasných indicií o tom, co můžeme od čtvrté generace iPhonu SE očekávat, v současné době se nad přístrojem vznášejí tři hlavní otázky.

Čínský web MyDrivers a a leaker Jon Prosser se domnívají, že iPhone SE má ve své příští inkarnaci přejít na design podobný iPhonu XR, což by znamenalo odstranění domovského tlačítka a přidání výřezu v horní části displeje. Tato změna se zdá být pravděpodobná, protože Apple produkty s označením SE vždy využívaly design starších zařízení.

iPhone SE bude pravděpodobně uveden na trh po vydání řady iPhone 15 v roce 2023. Očekává se, že dva standardní modely iPhone 15 budou vybaveny čipem A16 Bionic z letošních modelů iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max, takže se zdá pravděpodobné, že by tento čip mohl dostat i iPhone SE - zejména proto, že současný iPhone SE již obsahuje čip A15 Bionic.

Očekává se, že zařízení bude uvedeno na trh až v roce 2024, a známý analytik Ross Young nedávno uvedl, že Apple zvažuje několik rozhodnutí souvisejících s novou generací iPhonu SE v oblasti displeje.

Jaká bude velikost displeje iPhone SE 4?

Podle Younga zvažuje Apple pro čtvrtou generaci iPhonu SE displeje o velikosti 5,7 až 6,1 palce od dvou různých dodavatelů. Stojí za zmínku, že iPhone XR, zařízení, ze kterého údajně vychází nová generace iPhonu SE, byl vybaven 6,1palcovým displejem. Analytik společnosti Apple Ming-Chi Kuo navíc dříve uvedl, že Apple pracuje na iPhonu SE s přesně touto velikostí displeje.

iPhone SE 4 render

V minulosti se hovořilo o obou velikostech displeje 5,7 i 6,1 palce a to, že Apple ještě neučinil konečné rozhodnutí, vysvětluje, proč stále slyšíme o dvou různých velikostech panelu.

LCD nebo OLED?

Ve své nejnovější zprávě o této záležitosti Young uvedl, že displeje s úhlopříčkou 5,7 až 6,1 palce, o nichž Apple uvažuje, jsou vybaveny technologií LCD, stejně jako současný iPhone SE, ale společnost také zvažuje, zda se jednoduše nerozhodne pro 6,1palcový displej OLED, který byl nabízen v iPhonech 12 a 13.

iPhone SE OLED

iPhone X byl uveden na trh v roce 2017 jako první OLED iPhone a od uvedení iPhonu 12 v roce 2020 jsou všechny hlavní modely iPhonu společnosti Apple vybaveny OLED displeji. Technologie displejů OLED je dražší než LCD, ale přináší lepší účinnost, „pravou“ černou, vysoký kontrast a vysoký dynamický rozsah. Je možné, že panely OLED zlevnily natolik, aby je Apple mohl použít pro iPhone SE, který je umístěn jako zařízení základní úrovně, zejména proto, že jeho uvedení na trh je plánováno až za více než rok.

Touch ID nebo Face ID?

Při přechodu na celoobrazovkový design, jako má iPhone XR, by ve spodním rámečku iPhonu SE pravděpodobně nezbylo místo pro kapacitní tlačítko s Touch ID, takže Apple zřejmě nemá jinou možnost než nabídnout boční tlačítko Touch ID, technologii Touch ID pod displejem nebo Face ID.

iPad Air Touch ID

Několik zpráv, včetně informací z MyDrivers a Ming-Chi Kuo, naznačuje, že Apple plánuje přidat do iPhonu SE boční tlačítko Touch ID. Nejnovější modely iPad, iPad Air a iPad mini mají Touch ID integrované v horních tlačítkách, ale žádný iPhone tuto funkci zatím nenabízí. Jako nejlevnější nabídka iPhonů společnosti Apple a kvůli udržení nízkých nákladů nebyl iPhone SE nikdy vybaven technologií Face ID a zůstal u kapacitního tlačítka Touch ID jako starší modely iPhonů. Proto by dávalo smysl, aby iPhone SE byl prvním modelem iPhonu, který získá novější implementaci Touch ID ve stylu bočního tlačítka.

Vzhledem k tomu, že podle Younga má být iPhone SE vybaven výřezem v horní části displeje. Je také možné, že by se mohl obejít bez Touch ID a místo toho přijmout Face ID. V roce 2024 bude Face ID staré sedm let, což znamená, že možná uplyne dost času na to, aby bylo opodstatněné tuto technologii ošidit o zařízení základní úrovně. Vzhledem k tomu, že ani vlajkové modely iPhonu zatím nenabízejí technologii Touch ID pod displejem, zdá se to jako nejnepravděpodobnější možnost, kterou by Apple zavedl do svého nejlevnějšího modelu iPhonu. Jakou autentizační technologii Apple pro čtvrtou generaci iPhonu SE zvolí, může být jasnější, pokud se v následujících měsících objeví více informací o tomto zařízení.