iOS 15 představení dopadlo na jedničku. Jaké nové funkce můžeme čekat?

iOS 15 představení proběhlo právě dnes a znamená další posun v oblasti mobilního operačního systému. Jaké novinky nám Apple ukázal a kdy se k nám systém dostane?

Společnost Apple dnes představila iOS 15, další významnou aktualizaci společnosti pro iPhone, která obsahuje nové možnosti videohovorů, vylepšení Zpráv, stavy uživatelů, shrnutí inteligentních oznámení a další.

iOS 15 představení s vylepšením FaceTime

V systému iOS 15 nabízí FaceTime nové zobrazení mřížky a podporu režimu na výšku pro video. Pokud jde o zvuk, volání FaceTime nyní nabízí prostorový zvuk, takže hlasy znějí, jako by přicházely z místa, kde se osoba nachází na obrazovce, a adaptivní izolace hlasu pro přirozenější zážitek.

Uživatelé navíc mohou nyní generovat sdílený odkaz na naplánovaný videohovor a mohou se připojit k hovorům ‌FaceTime‌ prostřednictvím prohlížeče v zařízeních Android a Windows.

Funkce SharePlay v aplikaci FaceTime‌ umožňuje uživatelům synchronizovat hudbu, videa a filmy do hovorů i sdílet obrazovku. SharePlay funguje na ‌iPhone‌, iPadu a Macu a díky sdíleným ovládacím prvkům přehrávání může kdokoli v hovoru hrát, pozastavit nebo přeskočit. SharePlay je také k dispozici jako API pro integraci do aplikací třetích stran, jako jsou Disney+, HBO Max a TikTok.

Oznámení

Oznámení v ‌iOS 15‌ byla přepracována a byly přidány fotografie kontaktů pro lidi a větší ikony aplikací. Nyní existuje souhrn oznámení, který představuje oznámení na základě toho, jak uživatelé interagují s jejich aplikacemi a prioritami.

Focus

Systém nabízí nové uživatelské stavy zvané „Focus“. Focus filtruje oznámení a aplikace podle toho, na co se chce uživatel zaměřit. Uživatelé mohou vytvořit vlastní zaměření nebo vybrat navrhované zaměření. Uživatelé mohou také vytvářet stránky domovské obrazovky s aplikacemi a widgety, které se vztahují na momenty Focusu, aby zobrazovaly pouze relevantní aplikace.

Když stav Focus nebo Nerušit uživatele blokuje příchozí oznámení, jeho stav se zobrazí ostatním ve Zprávách.

Fotky

Funkce aplikace Fotky „Live text“ umožňuje uživatelům zvýraznit a vybrat text v obrázcích. Živý text funguje také v jiných aplikacích, jako jsou Apple News.

V systému ‌iOS 15‌ se ‌informace z aplikace Fotky zobrazí také při vyhledávání Spotlight a do funkce Vzpomínky aplikace ‌Fotky lze přidávat skladby z Apple Music. Mixy vzpomínek jsou synchronizovány s videem a obrázky a uživatelsky konfigurovatelné pomocí inteligentně vybraných skladeb z aplikace ‌Apple Music‌.

Wallet

‌iOS 15‌ přináší do aplikace Wallet další typy klíčů, včetně firemních odznaků, klíčů od hotelových pokojů a klíčů pro inteligentní domácí zámky. 

Peněženka také podporuje průkazy totožnosti ve Spojených státech. Uživatelé jednoduše naskenují své ID a přidají je do aplikace.

Počasí

Aplikace Počasí nyní obsahuje zcela nový design, mapu v aplikaci na celou obrazovku a nové animace na pozadí, které odrážejí polohu slunce. Nové změny designu na základě podmínek a upozornění mohou zvýraznit, kdy začne a zastaví déšť nebo sníh.

 

Mapy

Mapy obsahují pohled na zeměkouli a mnohem podrobnějším 3D zobrazením ve městech, včetně nového nočního režimu. Pro pomoc řidičům ve městech jsou k dispozici nové podrobnosti o silnici, jako jsou odbočovací pruhy, střední pruhy, cyklistické pruhy a přechody pro chodce.

V zobrazení veřejné dopravy je nyní více informací a aplikace Mapy vás nyní během trasy veřejné dopravy automaticky sleduje a může vás upozornit, kdy máte vystoupit, a nabídnout podrobnější informace o směru.

Se systémem iOS 15‌ mohou uživatelé pozvednout svůj ‌iPhone‌ a Mapy vygenerují přesnou polohu, aby zobrazily podrobné pokyny pro pěší v rozšířené realitě.

Safari

Safari má zcela nový design se snadněji dostupnými ovládacími prvky. Ve spodní části obrazovky je nový, kompaktní panel karet, který uživatelům umožňuje přejíždění mezi kartami. K dispozici jsou také skupiny karet, které uživatelům umožňují snadný přístup k nim kdykoli na libovolném zařízení. Safari na ‌iPhone‌ také poprvé podporuje rozšíření a přizpůsobitelnou úvodní stránku.

Další funkce

‌iOS 15‌ také obsahuje hlasové vyhledávání v Safari, přetahování mezi aplikacemi a nové oblečení Memoji. Zprávy obsahují nové způsoby sdílení obsahu, jako jsou obrázky, hudba, podcasty, články z Apple News a další, a také připnutý obsah.

Spotlight může využít vyhledávání webových obrázků a rozšířené vyhledávání a nabízí bohatší kontaktní kartu, herce, hudebníky, televizní show a výsledky filmů. Aplikace Poznámky nyní obsahuje značky ke kategorizaci poznámek a zmínky a historii aktivit ve sdílených poznámkách.

Aplikace Zdraví má novou kartu sdílení, která umožňuje uživatelům sdílet svá zdravotní data s rodinou nebo pečovateli, a Trendy mohou zvýraznit smysluplné změny v metrikách zdraví. Aplikace Najít přidává nový widget, podporu míst živě streamovaných a AirPods v síti ‌Find My‌.

‌iOS 15‌ také přináší více soukromí do ‌iPhone‌, včetně požadavků Siri na zařízení, ochrany soukromí pošty a zprávy o ochraně osobních údajů aplikace.

Systém‌ bude k dispozici na všech stejných zařízeních jako iOS 14, což znamená, že jsou podporovány všechny iPhony od ‌iPhone‌ 6S a novějších.

Vývojářská verze ‌iOS 15‌ je pro členy vývojářského programu Apple k dispozici od dnešního dne a veřejná beta verze bude uživatelům iOS k dispozici od příštího měsíce.

Zdroj: Macrumors.com