Apple M2 Pro přijde překvapivě s novým výrobním procesem

Apple M2 Pro má pokračovat v řadě Silicon čipů. Oproti M1 řadě nabídne navýšení výkonu a hlavně už má být vytvořen novým výrobním procesem.

Podle tchajwanského serveru DigiTimes bude společnost TSMC vyrábět chystané čipy M2 Pro a M3 Applu na základě svého 3nm procesu. Ve zprávě zaměřené na soupeření mezi výrobci čipů, jako je TSMC a Samsung uvádí DigiTimes toto:

Apple si údajně rezervoval kapacitu TSMC pro své chystané 3nm procesory M3 a M2 Pro.

Podle očekávání zpráva říká, že TSMC zahájí sériovou výrobu 3nm čipů v druhé polovině roku 2022.

Apple M2 Pro přijde spolu s M2 Max

Mark Gurman z agentury Bloomberg ve svém posledním zpravodaji uvedl, že očekává, že M2 Pro bude použit ve 14palcovém MacBooku Pro, 16palcovém MacBooku Pro a špičkovém Macu mini. Pokud jde o Apple M3, Gurman očekává, že tento čip bude použit v aktualizovaném 13palcovém MacBooku Air, zcela novém 15palcovém MacBooku Air, novém iMacu a potenciálně i v novém 12palcovém MacBooku.

Apple M1 vs M1 Pro, M1 Max, M1 Ultra

Se vší pravděpodobností by se M2 Max i v tomto případě vyráběl na základě 3nm procesu. Tento čip by byl vhodný pro nejvyšší konfigurace MacBooků Pro a Mac Studio, pokud se Apple rozhodne tento počítač v příštím roce aktualizovat.

M3 bude pokračovat ve šlépějích M2

Zatímco se všeobecně očekávalo, že M3 bude vyráběn 3nm procesem, pozoruhodnější je, že M2 Pro by mohl být také. Přesto, že standardní čip M2, který debutoval v novém MacBooku Air a 13palcovém MacBooku Pro, zůstává vyroben na základě 5nm procesu TSMC. Oba čipy M1 a M1 Pro sdílejí stejný proces, takže to, že M2 a M2 Pro jsou postaveny na různých procesech, by znamenalo změnu u Apple Silicon čipů.

Vadim Yuryev, spolumajitel kanálu Max Tech na YouTube, v sérii tweetů z posledních týdnů neústupně vyjádřil svůj názor, že M2 Pro bude skutečně 3nm. V minulosti Yuryev přesně prozradil, že čip M1 Ultra v Mac Studiu budou ve skutečnosti dva čipy M1 Max spojené jako jediný čip.

Pokud je 3nm zpráva přesná, mohl by být rozdíl ve výkonu mezi M2 Pro a M2 ještě větší než mezi M1 Pro a M1. Je však vhodné mírnit očekávání, dokud další zprávy nepotvrdí, že čip M2 Pro je 3nm.

Zdroj: Macrumors.com