Apple M3 se začne vyrábět koncem roku 2022, v dalším roce bude na trhu

Apple M3 vyrobí společnost TSMC a použije k tomu 3nm výrobní proces. Koncem roku 2022 začne hromadná produkce a další rok se objeví v prvních počítačích.

Podle průmyslových zdrojů, na které se odvolává server DigiTimes, plánuje společnost TSMC zahájit komerční výrobu čipů postavených na 3nm procesu ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022. Celá zpráva ještě nebyla zveřejněna, takže v tuto chvíli nejsou k dispozici žádné další podrobnosti.

Apple M3 s vyšším výkonem a menší spotřebou

Očekává se, že společnost Apple uvede svá první zařízení s 3nm čipy vyrobenými společností TSMC v roce 2023, včetně počítačů Mac s čipy M3 a modelů iPhone 15 s čipy A17. Přechod na pokročilejší proces bude mít jako obvykle za následek vyšší výkon a energetickou účinnost, což umožní vyšší rychlost a delší výdrž baterie u budoucích Maců a iPhonů.

Wayne Ma z The Information minulý měsíc informoval, že některé čipy M3 budou mít až čtyři matrice, což by podle něj mohlo umožnit až 40jádrový procesor. Pro srovnání, čip M1 má 8jádrový procesor a čipy M1 Pro a M1 Max mají 10jádrové procesory.

Macy M1 již nyní nabízejí nejlepší výkon na watt v oboru, zatímco čip A15 v modelech iPhone 13 je nejrychlejším procesorem, jaký kdy byl ve smartphonu použit, takže přechod na 3nm proces během několika let by měl náskok Applu v této oblasti jen posílit.

Zdroj: Macrumors.com