Apple Car uvidíme do roku 2024 a vozidlo dostane revoluční baterii

Apple Car by mohlo být k dispozici už v roce 2024. Agentura Reuters informuje o uvedení bájného Apple vozidla. To má navíc dostat revoluční baterii.

Apple pracuje na utajeném automobilovém projektu od roku 2014 a nastal okamžik, kdy se zdálo, že úsilí společnosti by mohlo být zúženo pouze na software. Po několika změnách a úpravách projektu ale zřejmě Apple usoudil, že dokáže spotřebitelům nabídnout kompletní balíček a sestaví vozidlo i v rámci hardware.

Apple Car jako auto budoucnosti

Nejmenované zdroje agentuře Reuters sdělily, že Apple vyvíjí nový design baterií, který má potenciál radikálně snížit náklady na spotřebu a zvýšit dojezd vozidla. Apple staví monočlánkový design, který rozloží jednotlivé články baterie a uvolní místo uvnitř odstraněním modulů, které pojmou materiály. To umožní efektivněji baterii uložit v menším prostoru.

Design společnosti Apple znamená, že uvnitř baterie může být zabaleno více aktivního materiálu, což dává vozu potenciálně delší dojezd. Apple také zkoumá chemii pro baterii zvanou LFP nebo fosforečnan lithno-železný. Baterie je ve své podstatě méně náchylná k přehřátí a je tedy bezpečnější než jiné typy lithium-iontových baterií. Osoba, která hovořila s agenturou Reuters uvedla, že baterie nabízí zcela novou úroveň použitelnosti a je to něco, jako když jste poprvé spatřili iPhone.

Technologie známé z iPhonů

Apple bude muset při výrobě automobilu využít celý nový dodavatelský řetězec. Firma se údajně plánuje spoléhat při výrobě vozidel na výrobního partnera. Apple pracuje s externími partnery pro automobilové komponenty, jako jsou senzory LiDAR.

Apple Car by mohlo obsahovat více senzorů LiDAR pro skenování různých vzdáleností a některé z nich by mohly být vytvořeny z interně vyvinutých jednotek LiDAR společnosti. Cupertinská firma jednala s Magna International o výrobě automobilu, ale vyjednávání skončilo, když plány společnosti Apple nebyly konkrétní. Aby mohla společnost Apple uzavřít smlouvu, bude se muset zavázat k velkému objemu prodeje, a to až 100 000 vozidel ročně.

Ještě zbývají roky, než Apple zahájí výrobu Apple Car, a Reuters varuje, že by se společnost mohla i nadále rozhodnout zmenšit projekt a omezit rozsah svého úsilí na systém autonomní jízdy. Zpoždění způsobená pokračující globální krizí v oblasti zdraví by také mohla posunout produkci do roku 2025 nebo i později.

Zdroj: Macrumors