Nerual Engine tajemství zbavený. Co to je a proč ho Apple používá?

Nerual Engine je v posledních letech často zmiňovaný termín a Apple na něj hodně vsází. Proč je v každém z Apple procesorů a v čem je tak dobrý?

Společnost Apple poprvé představila proprietární hardware neuronové sítě, který nazvala Neural Engine. V procesoru A11 Bionic, který dostal iPhone X, iPhone 8 a iPhone 8 Plus 12. září 2017. Neural Engine je vyhrazený hardware nacházející se v mikroprocesorech řady Bionic. V podstatě vybavuje zařízení, jako je iPhone a iPad, nativními nebo lokalizovanými schopnostmi strojového učení.

Nerual Engine a jeho výhody

Jedním z klíčových bodů mikroprocesorů řady A od A11 Bionic jsou vestavěné schopnosti strojového učení. Strojové učení je specifická aplikace umělé inteligence, která umožňuje počítači učit se, aniž by byl výslovně naprogramován tak, aby automaticky zpracovával velké množství dat, porozuměl vzorům a poskytoval odpovídající předpovědi nebo interakce.

Apple využívá strojové učení u některých svých produktů a poskytování služeb, včetně aplikace pro podporu zpravodajství Siri a funkci pro zjišťování obsahu v App Store a Apple Music.

Před příchodem procesoru A11 Bionic ale iPhone a iPad prováděli strojové učení pomocí cloudu. Například Siri, pracuje téměř výlučně s internetovým připojením ke zpracování vstupů z řeči nebo textu, a doručování potřebných požadavků od uživatelů. Integrace Neural Engine do zařízení znamená, že část procesů strojového učení lze nyní provádět lokálně.

Neural Engine má několik funkcí a aplikací. Prostřednictvím tohoto vyhrazeného neuronového síťového hardwaru mohou vybavená zařízení zpracovávat specifické algoritmy strojového učení, čímž zvyšují jejich funkčnost.

Některé z pozoruhodných aplikací lokalizovaného zpracování strojového učení jsou bezpečnostní technologie Face ID a animované emoji, které se poprvé objevily na iPhone X. Upozorňujeme, že tyto funkce závisí především na rozpoznávání obličeje. Neural Engine umožňuje zařízení, aby disponovalo vyhrazeným hardwarem pro zpracování uložených obrázků v reálném čase.

Za zmínku stojí také skutečnost, že novější generace telefonů iPhone nyní mají funkce rozšířené reality, které také závisí na zpracování obrazu. Funkce animoji těchto zařízení je opět založena na rozšířené realitě.

Siri a fotoaparát ještě chytřejší

Mezi další aplikace vyhrazeného hardwaru neuronové sítě patří zpracování řeči a další zpracování uživatelských vstupů. Pro lepší ilustraci, optimalizuje funkčnost Siri, která původně závisela na rozpoznávání a přidružení řeči nebo jiných vstupů k historickým datům, která jsou k dispozici prostřednictvím cloudu. Neural Engine však umožňuje lokalizované zpracování těchto dat.

Představení řady smartphonů iPhone 11 v září 2019 znamenalo také další klíčovou aplikaci Neural Engine. Společnost Apple představila novou funkci nazvanou Deep Fusion, která je založena na výpočetní fotografii, stejně jako noční režim, který také využívá strojové učení ke zlepšení kvality obrazu pořízeného při slabém osvětlení.

Další výhodou Neural Engine je, že umožňuje efektivnější využití hardwaru. Přesněji řečeno, tento hardware využívá strojové učení k podpoře efektivity provozu CPU. Může se postupně naučit, jak zefektivnit zpracování a spotřebu energie na základě historických dat získaných z každodenní interakce mezi zařízeními.

V současnosti je Neural Engine i v prvních Apple Silicon procesorech. Apple nazval první generaci jako M1 a je k dispozici v nějnovějším MacBooku Pro, Air a také Macu mini.