15W bezdrátová nabíječka velmi rychle nabije váš telefon a je bezpečná

15W bezdrátová nabíječka je výkonnou možností, jak rychle nabíjet bezkontaktně váš telefon. Ne všechny zařízení ale takovou rychlost podporují a je potřeba využívat i rychlý nabíjecí adaptér.

Bezdrátové nabíjení je nejpohodlnějším způsobem, jak dodat vašemu zařízení opět energii. Bezdrátově nabíjet se dají telefony, sluchátka nebo třeba hodinky. Každé zařízení ale podporuje určitý výkon a většinou platí, že po připojení k nabíjecímu kabelu, je nabijete rychleji. Ta pohodlnost bezkontaktního nabíjení je ale velmi návyková!

Bezdrátová nabíječka 15W je opravdu rychlá

Když bezdrátově nabíjíte zařízení, vždy dochází k určitým ztrátám. Nejde tedy přesně určit, o kolik pomalejší nebo rychlejší nabíjení bude v porovnání s klasickým drátovým dobití. Musíte znát procentuální ztráty a pak lze výpočet uskutečnit. Účinnost se zpravidla pohybuje kolem 80 %, takže zase tolik času neztratíte.

Apple produkty mají jasně definovanou maximální hodnotu výkonu pro bezdrátové nabíjení. Hodinky Apple Watch a AirPods nebo AirPods Pro dokáží využít výkon 2,5 W. Nejnovější iPhony 11 zase už umí pracovat s 10W výkonem. Apple ale často mění maximální hodnotu i ve svém operačním systému, takže se stávalo, že jste mohli nabíjet pouze 5W výkonem, nyní by měl být k dispozici už 7,5W. Zdá se tak, že 10 W zůstává zatím zamčeno, což se ale může časem změnit.

V případě Applu tedy není v současné době důležité mít tu nejrychlejší bezdrátovou nabíječku na trhu. Když budete vybírat, stačí tedy ta s výkonem 10 W. U ostatních značek je situace dost různá a vždy je důležité se podívat na informace u produktu. Standard Qi podporují v podstatě všechny nabíječky a všechny telefony.

K rychlé nabíječce rychlý adaptér

Spousta uživatelů se po vybalení a zapojení nabíječky diví, že nenabíjí tak rychle, jak by mohla. Často je ale chyba na jejich straně, protože používají pomalejší nabíjecí adaptér. Ten někdy v balení s nabíječkou je, ale někdy ne. Je tak dobré si to před koupí zjistit nebo adaptér dokoupit zvlášť. U něj by měl být uveden maximální nabíjecí výkon. V případě těch rychlejších se setkáte i s označením jako Quick Charge 3.0 nebo Power Delivery.