Blooming iPad Pro je nepříjemnou vlastností, na kterou si musí uživatelé zvyknout

Blooming iPad Pro představuje nový způsob vnímání zobrazených informací na displeji. Technologie Mini-LED displeje totiž některé objekty velmi a nepříjemně zvýrazňuje.

Někteří uživatelé si na 12,9palcovém mini-LED displeji Liquid Retina XDR iPadu Pro všímají více blooming efektu, než by očekávali, a to navzdory tvrzení společnosti Apple, že účinek je minimalizován.

Blooming iPad Pro příliš osvětluje některé objekty

Podle nedávno zveřejněných dokumentů Apple podpory je displej Liquid Retina XDR iPadu Pro navržen tak, aby zlepšil kompromisy typických místních stmívacích systémů, kde extrémní jas LED může způsobit mírný blooming efekt, což naznačuje, že by tento efekt měl být minimalizován.

Přesto si někteří vlastníci ‌iPadu Pro‌ všímají blooming efektu více, než se očekávalo, a zdůrazňují své zkušenosti na sociálních médiích.

Díky přijetí technologie Mini-LED displejů má ‌iPad Pro‌ 2 500 místních stmívacích zón. Místní stmívání umožňuje některým oblastem LED obrazovky téměř ztlumit tmavší a pravdivější černou barvu při zachování jasných částí obrazovky. Tato technologie může výrazně zvýšit kontrastní poměr obrázků a umožnit intenzivní zvýraznění obsahu HDR.

Na displeji s lokálním stmíváním, pokud je zóna rozsvícena a sousední zóna není, může dojít k artefaktu směrem k části obrazovky, která se stává jasnější než sousední zóna zvaná jako blooming.

OLED displeje, jako jsou displeje použité v telefonech iPhone 12, nepotřebují lokální stmívání, protože jsou schopny vypnout jednotlivé pixely, aby dosáhly skutečné černé, to vše bez blooming efektu. Místní stmívání může být způsobem, jak dosáhnout téměř OLED úrovně kvality obrazu, ale snaží se dosáhnout stejné úrovně kontrastu.

Blooming efekt nemusí být tak výrazný

Blooming efekt na novém 12,9palcovém ‌iPadu Pro‌ lze tedy do jisté míry očekávat, ale uživatelé se zdají být rozděleni ohledně toho, jak špatný je ve skutečnosti účinek.

Tam, kde je vidět efekt, zejména u obsahu HDR s izolovanými jasnými tvary na černém pozadí, je to nejvýznamnější na ‌iPadu Pro‌ při sledování displeje z úhlu mimo osu a v tmavém prostředí. Redaktoři MacRumors se domnívají, že účinek efektu‌ vypadá osobně méně závažně než na obrázcích, pravděpodobně kvůli expozici a zpracování obrazu.

Ačkoli se očekává, že technologie Mini-LED displejů se u nových modelů MacBook Pro objeví později v tomto roce, další zvěsti naznačují, že společnost hledá od roku 2022 používání OLED displejů pro zařízení ‌iPad‌ a MacBook.

Zdroj: Macrumors.com