Zákaz vstupu bez roušky se musí respektovat, jinak může dojít k vyhrocené situaci

Zákaz vstupu bez roušky můžete dnes často vidět na různých dveřích. Obvykle se jedná o obchody, úřady nebo další veřejná místa. Je důležité, aby tento zákaz všichni respektovali.

Vstup je možný pouze s rouškou. Bez roušky dovnitř nesmíte. A podobné nápisy jsou teď k vidění opravdu často a téměř všude. Bohužel, ne všichni nařízení respektují, přitom se jedná o naprosto zásadní pravidla, která mohou výrazně zlepšit epidemiologickou situaci. A když už je někde nařízení o nošení roušek, je dobré ji mít vždy při ruce. Doma pak oceníte roušek více, abyste je mohli střídat.

Zákaz vstupu bez roušky vyžaduje disciplínu

I když s opatřením nesouhlasíte a rádi byste vstoupili bez roušky například do MHD nebo do obchodu, musí se dbát na nařízení. Jakmile je státem nařízeno nošení roušek, nezbývá než poslechnout a dobře se vybavit. Jednorázová rouška nevydrží dlouho a doporučuje se často střídat. To ale může být poměrně drahé, když často vycházíte ven. Lepší je se tak vybavit látkovou rouškou, kterou stačí po sundání vyvařit nebo vyprat.

Není důležité, kolik rouška stojí. Spíše jde o to, abyste před ústy a nosem měli nějakou zábranu, která bude alespoň částečně bránit průchodu bakterií a virů. V případě respirátorů je účinnost ochrany ještě vyšší, ale obvykle stačí rouška, větší rozestup a dávat si pozor na to, jak s rouškou manipulujete.

Látková rouška lze pořídit už kolem 100 Kč a můžete ji používat opakovaně. Lze prát nebo vyvařovat a bavlna je příjemná na nošení. Oceníte i její tvar, který kopíruje rysy tváře a sedí tak lépe, než jednorázové papírové roušky.

Designová rouška rozhodně více neochrání, ale budete jistě spokojeni s nápaditým vzhledem a odlišíte se od ostatních. Tak, jako vše ostatní, i roušky vybíráme podle vzhledu, i když to není v tomto případě důležité.