AirPods prodej roste, přesto Apple ztrácí podíl na trhu

AirPods prodej nezastavuje a Apple sluchátka jsou čím dál tím oblíbenější. I tak ale Apple ztrácí podíl na trhu bezdrátových sluchátek, protože konkurence také nespí. 

Apple v letošním roce zvýší svůj podíl na trhu se skutečnými bezdrátovými sluchátky o třetinu, a to navzdory ztrátě své dominantní pozice díky dostupnějším alternativám. Apple sluchátka představovala téměř polovinu všech prodejů bezdrátových sluchátek v roce 2019 a očekává se, že tento rok poroste na 82 milionů kusů. Náskok však byl oslaben příchodem čínských konkurenčních značek, čímž se jeho podíl zmenšil na něco málo přes třetinu trhu (35 %). Xiaomi zůstává na druhém místě s 10 %, zatímco Samsung je na třetím místě se 6% podílem.

AirPods prodej trpí levnější konkurencí

Srovnatelný výkon s Apple AirPods za nižší cenu. To je hlavní problém pro kalifornskou společnost, která by mohla být ještě úspěšnější. Uživatelé často volí alternativy jako je například Hoco ES42 nebo Hoco ES26.

Konkurence mezi společnostmi Samsung a Apple se pravděpodobně v druhé polovině roku zintenzivní, jelikož se očekává, že pozitivní recenze na Buds Live a zvýšené investice společnosti Samsung tuto mezeru překonají. Společnost Samsung má letos více než zdvojnásobit své skutečné prodeje bezdrátových sluchátek, a to z 8 milionů na 17 milionů, zatímco u AirPods se očekává nárůst z 61 milionů na 82 milionů.

Říká se, že Apple bude pracovat na verzi AirPods‌ třetí generace, ačkoli analytik Ming-Chi Kuo uvedl, že ‌AirPods‌ třetí generace nepřijdou v roce 2020, s masovou výrobou by se mělo začít v první polovině roku 2021. Očekává se, že třetí generace AirPods‌ přijme kompaktnější rozměry vnitřního uspořádání, které bude podobné jako u AirPods Pro. Současné ‌AirPods‌ používají technologii povrchové montáže (SMT), AirPods Pro už spoléhají na SiP (System in Package).

Levná AirPods na obzoru?

Objevilo se také několik pověstí, které naznačují, že Apple pracuje na verzi AirPods Pro‌, která má nižší cenu a žádné aktivní potlačení okolního zvuku. Jon Prosser a další leaker l0vetodream věří, že se jedná o AirPods X, což je verze AirPods Pro‌ určená pro sport a běh.

Server DigiTimes označil tato základní sluchátka jako AirPods Pro Lite a tvrdí, že Apple původně plánoval uvedení těchto nových sluchátek na trh počátkem roku 2020, ale odložil je na druhou polovinu roku 2021. Podle analytika Ming-Chi Kua‌ tato AirPods Pro‌ Lite nebo AirPods‌ X sluchátka, která by mohla být uvedena na trh v září nebo říjnu, vůbec nejsou ‌AirPods‌, ale jsou spíše sluchátky v rodině Beats.

Zdroj: Macrumors.com