Watch Series od Applu už se chystají na příchod 7. řady. Jak s nimi šel čas?

Watch Series od Applu je řada chytrých hodinek. Zahrnuje sledování kondice, možnosti zaměřené na zdraví a bezdrátovou konektivitu. Párují se s Apple telefony iPhone.

Apple Watch byly vydány v dubnu 2015 a rychle se staly nejprodávanějším nositelným zařízením. Ve druhém čtvrtletí fiskálního roku 2015 se prodalo 4,2 milionu kusů a odhaduje se, že jich bylo celkem prodáno více než 100 milionů. Společnost Apple představovala nové generace hodinek Apple Watch s vylepšenými interními komponentami každé září až na drobné výjimky.

Varianty hodinek

Každá řada byla původně prodávána ve více variantách definovaných materiálem, barvou a velikostí pouzdra hodinek (kromě levných hodinek řady 1 a SE, dostupných pouze v hliníku. Počínaje řadou 3 dostaly hodinky možnost pro LTE mobilní připojení. Řemínky pro Apple Watch, které jsou součástí hodinek, lze vybírat z několika možností přímo od Applu a jsou nabízeny také varianty hodinek v hliníku společně s firmami Nike a v nerezové oceli s Hermes. Ty zahrnují exkluzivní pásky a digitální ciferníky nesoucí loga těchto společností.

Hodinky Apple Watch fungují exkluzivně ve spojení s iPhonem. Přes něj probíhá konfigurace hodinek a synchronizace dat s aplikacemi pro iPhone. Pro některé účely závislé na datech, včetně základní komunikace a streamování zvuku, se mohou samostatně připojit k síti Wi-Fi. Modely vybavené LTE modulem se mohou samostatně připojit k mobilní síti, a to i pro volání, textové zprávy a využití dat nainstalovaných mobilních aplikací, což po počátečním nastavení podstatně snižuje potřebu iPhonu. Nejstarší model iPhonu, který je kompatibilní s jakoukoliv generací Apple Watch závisí na verzi systémového softwaru nainstalovaného na každém zařízení. V září 2020 mají nové hodinky Apple Watch předinstalovaný systém watchOS 7 a vyžadují iPhone se systémem iOS 14, který je k dispozici pro iPhone 6S a novější.

Watch Series od řady 0

V dubnu 2014 řekl generální ředitel společnosti Apple Tim Cook deníku The Wall Street Journal, že společnost plánuje v daném roce uvést na trh nové produkty, ale neodhalil žádná specifika. V červnu 2014 agentura Reuters uvedla, že výroba by měla být zahájena v červenci pro vydání v říjnu.

Během tiskové akce v září 2014, kde byl představen také iPhone 6, nové hodinky ukázal Tim Cook. Poté, co se video zaměřilo na proces návrhu, se Cook znovu objevil na jevišti v hodinkách Apple.

Ve srovnání s jinými produkty Apple a konkurenčními chytrými hodinkami marketing Apple Watch propagoval zařízení jako módní doplněk. Apple se později zaměřil na své funkce zaměřené na zdraví a kondici ve snaze konkurovat specializovaným sledovačům aktivit. watchOS 3 přidalo sledování kondice pro uživatele invalidního vozíku, sociální sdílení v aplikaci Activity a aplikaci Breathe pro usnadnění dýchání.

Zařízení nebylo označeno jako „iWatch“, což by ho uvedlo do souladu s jeho produktovými řadami, jako jsou iPod, iPhone a iPad. Ve Spojených státech je ochranná známka „iWatch“ ve vlastnictví společnosti OMG Electronics - která crowdfundovala zařízení se stejným názvem. V Evropské unii vlastněna irskou firmou Probendi. V červenci 2015 společnost Probendi zažalovala společnost Apple. za porušení ochranných známek a tvrdila, že díky reklamě na klíčová slova ve vyhledávači Google způsobila, že se reklama na hodinky Apple Watch zobrazovala na stránkách s výsledky vyhledávání, když uživatelé hledali výraz chráněný ochrannou známkou iWatch.