USB-C Lightning zdárně nahradí. Není třeba se obávat změny

Evropský parlament to myslí dobře, jen s tím přišel s křížkem po funusu. Jestli v nových iPhonech USB-C Lightning skutečně nahradí, tak možná nebude na Applu.

Je třeba říci, že generaci iPhonů 12 to nejspíš ještě nepotká, u iPhonů 13 už bychom se ale s USB-C shledat měli. Ne však z toho důvodu, že by jej Apple vyměnil ze své vlastní vůle. Možná mu to totiž bude nařízeno. Evropský parlament řeší prosazení sjednocených napájecích konektorů u mobilních telefonů už od roku 2009. A nyní se konečně rozhodl.

Z důvodu omezení zvyšování elektronického odpadu, chce mít Evropský parlament v chytrých zařízeních (telefonech a tabletech) jednotný nabíjecí konektor, abyste ke každému telefonu nemuseli mít jiný. Jedním kabelem tak nabijete nejen ta zařízení, která vlastní celá vaše rodina, ale i ta sousedů, kamarádů a náhodných kolemjdoucích. Samozřejmě to je psáno s trochou nadsázky a hned se dozvíte proč.

USB-C Lightning plně zastoupí. Možná nabídne i více

V roce 2009 byla situace diametrálně odlišná. Každý výrobce mobilního telefonu měl svůj konektor. Nyní máme prakticky jen 3. Starší zařízení s Androidem používají microUSB, novější už mají USB-C a Lightning pak používají výhradně iPhony. Na USB-C přitom Apple přešel už i u jeho iPadů Pro, u iPhonů se ale tomu zatím brání. Pokud však Evropský parlament vše schválí, může Applu osazení jeho zařízení USB-C konektory nařídit, jinak zařízení s Lightningem nebude moci v zemích EU prodávat.

A to Apple samozřejmě nebude chtít. Ten se sice hájí tím, kolik miliard zařízení s Lightningem po světe je, a kolik k nim je takového příslušenství, že až se všechno vyhodí, jednoduše se elektroodpadem zaplevelí celý svět. Nejspíš mu jde ale o finance, o které by nejspíš přišel. Hodně totiž vydělává na certifikaci příslušenství MFi, neboli Made For iPhone, ze kterého mu plynou nemalé finance.

Uživatelsky je ale USB-C rozhraní velice přívětivé, a každý uživatel iPhonu by z něho vlastně jen těžil. Vyjma iPadů Pro jej totiž Apple používá i v MacBoocích. USB-C Lightning tedy plně zastoupí a uživatel na tom nejspíše vydělá. Nemusíte mít tedy obavu a směle vyhlížejte ke světlejším zítřkům. Tedy pokud Evropský parlament dá a Apple bude muset. 

A pokud aktuálně řešíte, jak svůj iPhone s Lightningem připojit k MacBooku s USB-C, můžete sáhnout např. po tom od společnosti DuxDucis.