Kolik je vlastně variant power bank? Určitě si vyberete

Jeden den – to je běžná vydrž moderního smartphonu. Chcete-li jeho funkčnost prodloužit i na cestách, vyberte si z množství power bank.

Powerbanka je záložní zdroj elektrické energie skládající se z jednoho či více akumulátorů a stejnosměrného měniče. Slouží k nabíjení nejen mobilních telefonů, ale i tabletů a dalších elektronických zařízení, jako jsou např. bezdrátová sluchátka atd. Tyto externí zdroje energie se zpravidla nabíjejí pomocí běžné microUSB nabíječky, novější však už i skrze USB-C.

 Řízení nabíjení akumulátoru je integrováno přímo v powerbance. Vstupní napětí bývá 5V. Dle typu může mít powerbanka více výstupů pro napájení/dobíjení vícero zařízení najednou. Výstupní napětí bývá 5V, konektor většinou USB typu A, i zde už se ale začínají osazovat USB-C. Řada power bank však nabízí i inteligentní nabíjení, kdy samo zařízení pozná, jakou rychlostí a výkonem je třeba připojený telefon či tablet dobíjet.

Slabá powerbanka např. nedokáže tablet ideálně dobít, ale udržuje jej jen „při životě“. Proto je vhodné volit takovou, která bude právě pro vás ideální. Při výběru se zaměřte i na její kapacitu. Ta se udává v mAh. 10000 mAh baterie tak teoreticky dokáže nabít mobilní telefon s 2000 mAh 5×. Na tento přepočet se ale nelze stoprocentně spolehnout, protože jsou zde přítomny nějaké ztráty a záleží i na kondici baterie vašeho zařízení. 

Variant power bank je spousta. Vyberte si

Jednoduchou a základní powerbanku o kapacitě 5200 mAh seženete již od 299 Kč. Dokonce i ta už nabízí signalizaci čtyřmi LED stav jejího nabití. Zásadní nevýhodou je její tloušťka. Elegantní a velice štíhlé řešení tak nabízí společnost Hoco. Zde za 5000mAh zaplatíte 349 Kč. Za stejnou cenu seženete i sadu power bank s poněkud úsměvnou tématikou. A to doslova, protože jejich design vychází z emotikon.

Na druhé straně portfolia, tedy pokud dbáte na skutečnou kvalitu a výkon, se nachází externí baterie / powerbanka – Baseus. Ta už vás vyjde na 1 299 Kč. Na druhou stranu je rychlou externí baterií, která dokáže dobíjet telefony, tablety a dokonce i menší počítače. Je schopna nabíjet zařízení různých značek a disponuje mnoha porty a její kapacita je 20000 mAh. A to je pořádná zásobárna kapacity energie pro vaše zařízení, ať vás cesty vedou kamkoli.

Chcete-li však volit zlatou střední cestu, ideálně hledejte kapacitu kolem těch 10000 mAh. Zde je ostatně i největší výběr. My doporučujeme např. externí baterii Devia Smart PD. S ní totiž velmi rychle dobijete iPhone i iPad a na LED přehledně uvidíte, kolik jí ještě zbývá energie. Její cena je navíc přijatelných 599 Kč.