Upgrade M1 je možný! Technikům se podařilo vyměnit SSD jednotku a RAM

Upgrade M1 údajně není možný. Zapouzdřený čip Applu má v sobě integrované všechny části. Čínských technikům se ale podařila vyměnit operační paměť a SSD úložiště.

Technikům v Číně se údajně podařilo upgradovat paměť a úložiště čipu M1, což naznačuje, že integrovaný vlastní Apple Silicon pro Mac může být flexibilnější, než se dříve myslelo.

Upgrade M1 s problémy

Zprávy techniků, kteří byli schopni rozšířit paměť a úložiště počítačů Mac ‌M1‌, začaly přes víkend kolovat na čínských sociálních médiích, ale nyní se situace začala vyjasňovat.

Technici v čínském Guangzhou zjistili, že je možné odpojit paměť RAM od čipu ‌M1‌ a jeho blízkého modulu SSD a nahradit je komponentami s větší kapacitou, které MacOS správně rozpozná, aniž by došlo k poškození zařízení.

Důkazem bylo velké množství obrázků zobrazujících proces základního modelu ‌M1‌ MacBook Air s 8GB RAM a 256GB úložištěm. To bylo upgradované na 16GB RAM a 1TB úložiště, přičemž tato změna se správně zobrazuje v systému MacOS Big Sur.

Všechno je připájeno do jednoho kusu

Komponenty RAM a SSD na počítačích Apple ‌M1‌ jsou připájeny na místě, což činí tento postup nesmírně náročným a údajně existuje vysoká šance na selhání. Tento invazivní neoficiální upgrade také nepochybně porušuje záruku společnosti.

Apple dlá pro uživatele stále náročnější upgradovat své vlastní Macy v průběhu let a předpokládalo se, že Mac ‌M1‌ představuje finální fáz, přičemž všechny výpočetní komponenty ‌M1 jsou fyzicky silně integrovány. Možnost upgradovat paměť a úložiště, i když v invazivním a riskantním postupu, se proto jeví jako významný objev.

Kvůli obtížnosti upgradu RAM nebo SSD budou téměř všichni vlastníci ‌M1‌ pravděpodobně stále muset spoléhat na konfiguraci paměti a úložiště, kterou si vybrali v okamžiku nákupu, přičemž upgrady jsou omezeny na malou skupinku nadšenců. Ačkoli‌ upgrady paměti a úložišť Macu v Asii budou k dispozici prostřednictvím neoficiálních kanálů.

Zdroj: Macrumors.com