Uklidnění kardiovaskulárního systému odhalí stav vašeho zdraví

Mezi novější zdravotní funkce v systému watchOS patří něco, co Apple nazývá Uklidnění kardiovaskulárního systému (Cardio Recovery). Podívejte se, co je to za funkci, jak ji pomocí Apple Watch sledovat, proč je cenná, jaká jsou dobrá čísla Cardio Recovery a tipy na její zlepšení.

Jak se ukázalo, Uklidnění kardiovaskulárního systému je něco, co bylo v hodinkách Apple Watch k dispozici již dříve pod široce používaným názvem uklidnění srdeční frekvence. S watchOS 9 a iOS 16 Apple tuto funkci přejmenoval na Uklidnění kardiovaskulárního systému - pravděpodobně proto, aby se shodovala s metrikou Kardiovaskulární kondice (VO2 max) v aplikaci Zdraví. Pozoruhodné je, že dříve se tato funkce v aplikaci Zdraví nezobrazovala - pouze v aplikaci Kondice, ale nyní je k dispozici v systému iOS 16.

Stejně jako HRV a Cardio Fitness je Cardio Recovery neboli Uklidnění kardiovaskulárního systému méně známou zdravotní metrikou, kterou Apple Watch měří při každém sledování tréninku. Ať už jste tuto funkci nikdy nepoužívali, nebo vás zajímá, proč je cenná, jak si zajistit přesné údaje nebo jak ty své zlepšit, čtěte dál.

Co je to Cardio Fitness (Uklidnění kardiovaskulárního systému) a proč je důležité?

Cardio Recovery (Uklidnění kardiovaskulárního systému) měří, o kolik se sníží vaše srdeční frekvence bezprostředně po cvičení. Stejně jako variabilita srdeční frekvence nabízí Uklidnění kardiovaskulárního systému (HRR) pohled na zdraví vašeho srdce podle toho, jak rychle reaguje na autonomní nervový systém.

Server MedPage Today vysvětluje HRR takto:

Měření této aktivity odráží rovnováhu mezi nervovým systémem (který aktivuje reakce typu „bojuj a uteč“) a parasympatickým nervovým systémem (který aktivuje aktivity typu „odpočívej“) a ukázalo se, že je silným prediktorem úmrtnosti.

V jedné z nejcitovanějších studií - více než tisíckrát citované - autorů Colea, Blackstona, Pashkowa, Snadera a Lauera bylo zjištěno, že abnormálně nízká HRR je prediktorem dvojnásobné pravděpodobnosti úmrtí do šesti let.

Jaká jsou dobrá čísla pro uklidnění kardiovaskulárního systému?

Novější studie potvrzující výsledky studie Colea a spol. ukazují, že Cardio Recovery neboli uklidnění kardiovaskulárního systému od 13 a více (což znamená pokles o 13 a více tepů za minutu) do jedné minuty a od 22 a více tepů do dvou minut je v normálním/zdravém rozmezí.

Mějte však na paměti, že pro co nejpřesnější testování zotavení srdeční frekvence budete chtít zastavit záznam tréninku v hodinkách Apple Watch hned po skončení tréninku. Pokud například po skončení tréninku necháte trénink běžet, protáhnete se, sednete si, odpočinete si a pak trénink ukončíte, uvidíte nízká čísla HRR, protože Apple Watch neporovnávají vaši tepovou frekvenci po tréninku s tepovou frekvencí po 1 minutě a 2 minutách po cvičení.

Stejně tak tréninky, které zahrnují ochlazení, také zkreslují hodnoty HRR. A aplikace třetích stran, které podporují spouštění tréninků na Apple Watch, jako je Peloton atd., mohou také ukončit trénink dříve, než nositelné zařízení změří zotavení srdeční frekvence. V těchto případech se čísla zotavení srdeční frekvence na Apple Watch ani na iPhonu nezobrazí.

Pokud si tu a tam všimnete nízké hodnoty HRR, nedělejte si starosti. Tato čísla se mohou lišit mimo jiné v závislosti na vašem věku. Pokud se však trvale vidíte pod výše uvedenými čísly a přestáváte cvičit s hodinkami Apple Watch hned po skončení cvičení, možná by stálo za to poradit se s lékařem.

Studie z roku 2018 publikovaná v časopise Journal of the American Heart Association dospěla k závěru, že uklidnění kardiovaskulárního systému měřené pouhých 10 sekund po cvičení může být přesnější při předpovídání úmrtnosti, ale Apple Watch se drží tradičnějšího přístupu 1 a 2 minut.

Další způsob, jak je Cardio Recovery užitečná, je pro lidi, kteří prodělali infarkt. Existuje výzkum, který ukazuje, že kardiorehabilitace může zlepšit zotavení srdeční frekvence o 18-22 tepů za minutu.

Uklidnění kardiovaskulárního systému s Apple Watch: Jak sledovat a zobrazovat

Hodinky Apple Watch automaticky sledují kardio zotavení (Uklidnění kardiovaskulárního systému). K tomu dochází, když ukončíte sledování cvičení, takže se ujistěte, že po něm necháte své nositelné zařízení tři minuty zapnuté (podle společnosti Apple).

  • V hodinkách Apple Watch přejděte do aplikace Tepová frekvence.
  • Přejeďte prstem nebo přejděte na spodní část
  • Pokud máte pro daný den zaznamenaný trénink, měla by se vám ve watchOS 9 zobrazit sekce označená jako Po cvičení.
  • Klepnutím na ni zobrazíte podrobnosti
  • Zotavení z kardio/tepové frekvence ukazuje, o kolik se snížila vaše tepová frekvence za 1 i 2 minuty po tréninku.
  • Mějte na paměti, že po tréninku budete muset nechat hodinky Apple Watch zapnuté, aby bylo možné změřit hodnotu HRR.
  • Chcete-li zobrazit údaje z předchozích dnů, budete muset přejít na iPhone, postupujte podle následujícího návodu

Apple Watch tep

iPhone

  • V systému iOS 16 přejděte do aplikace Zdraví na iPhonu
  • V pravém dolním rohu vyberte kartu Prohlížení
  • Nyní klepněte na Srdce
  • Vyhledejte položku Uklidnění kardiovaskulárního systému
  • Nyní si můžete prohlédnout všechna data, která jste shromáždili pomocí Apple Watch, a klepnutím na panely D/T/M/6M/R v horní části zobrazíte různé časové rámce.

Uklidnění kardiovaskulárního systému

2. možnost na iPhonu

  • Chcete-li zobrazit údaje o zotavení z kardio/tepové frekvence z předchozích tréninků v hodinkách Apple Watch, přejděte do aplikace Kondice na iPhonu.
  • V dolní části zvolte kartu Souhrn
  • Klepněte na nedávný trénink na hlavní obrazovce nebo klepněte na kroužky aktivity > vyberte den > přejeďte prstem dolů a najděte svůj trénink (své tréninky).
  • Najděte údaje o srdečním tepu u dolního okraje > přejetím zleva doprava zobrazte obnovu kardio/tepové frekvence.

Apple Kondice

Zajímavé je, že v iOS 15 a dřívějších verzích Apple v aplikaci Zdraví v sekci srdce údaje o zotavení z kardio/tepové frekvence neuvádí.

Jak vylepšit Cardio Recovery?

Existuje několik způsobů, jak uklidnění kardiovaskulárního systému zlepšit. Výrobce nositelných zařízení Whoop se podělil o tento seznam tipů, jak zlepšit odezvu mezi srdcem a autonomním nervovým systémem:

  • Kvalitní spánek
  • Zůstaňte hydratovaní
  • Jezte výživnou stravu
  • Cvičte meditaci nebo dechová cvičení
  • Snižte stres
  • Vyhýbejte se alkoholu